uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
  • 1444 / 76 / 0
Mam w boksie piękną sativkę i zdecydowałem, że już czas na kwitnięcie. Ponad tydzień temu pojawiły się pojedyncze białe włoski na całej wysokości odrostów, od tygodnia gdzieś wszystkie gałązki rosną zygzakiem (liście nie na tym samym poziomie, tylko na przemian coraz wyżej).
Od trzech dni trzymam ją 12/12, jednak późnym wieczorem wynoszę na balkon, bo rano przez 4 godziny ma tam świetne słońce.

Chcę mieć pewność, że zaczęła kwitnąć, bo w nocy panuje w pokoju półmrok (jest ciemno, ale przy oknie, gdzie stoi widzę kształty bez problemu).
Po czym to poznać? Czytałem parę poradników, ale wszędzie pistilsy (które świadczą o prefloweringu, czyli mogą mnie zmylić), a oprócz tego ciężkie do oceny czynniki (że zaczyna szybciej rosnąć i się krzewić - no krzewi się jakby trochę bardziej, ale bardzo ładnie rośnie od 10 dni, więc ciężko powiedzieć, czy to nie grow jeszcze).

Jakie są czynniki, po których mogę ocenić, czy już kwitnie?
Czy mogą to być właśnie zygzakowate gałązki?
Bardzo ważne to jest dla mnie, bo chcę, żeby jak najszybciej przestała rosnąć, nie zmieści mi się inaczej.
Czy stosowanie hormonów na kwitnięcie ją osłabi? Muszę mieć pewność, że zaczęła...
LSD - Piękna i Bestia
  • 12721 / 2461 / 0
Nie znam się na uprawie In - być może namieszałeś jej trochę tym półmrokiem...

Generalnie pamiętam, że moje na out na początku wypuściły preflowery i właśnie (przez dość długi czas) zaczęły się "krzewić". Po ok 30 dniach od preflowerów były już wyraźnie pąki.
Pamiętaj, żeby nie dawać im teraz za dużo azotu.
  • 1306 / 233 / 0
Wiedza czysto teoretyczna, z tego co kiedyś czytałem...

1) nie wynosi się indoora na (poniekąd) outdoor i z powrotem bo może zahamować kwitnienie

2) nawet minimalne ilości światła w fazie ciemnej mogą zahamować kwitnienie
Jesteś ćpunem? Znasz polski? Umiesz pisać? Napisz raport dla neurogroove!
Spoiler:
  • 377 / 42 / 0
Jak czuc z kilku metrow to kwitnie, tego noe da sie zauwazyc. Jak raz mialem indoora to jak zaczal kwitnac bylo czuc 2 pokoje dalej mimo ze stal w boxie w miare szczelnym
  • 1444 / 76 / 0
30 maja 2018jezus_chytrus pisze:
Pamiętaj, żeby nie dawać im teraz za dużo azotu.
Czytałem, że zanim na dobre rozkwitnie, to warto karmić jeszcze jak na vegu.
W sumie wzrost i zachowanie w tej fazie bardzo się nie różni.
Czy poziom azotu wpływa na utrzymanie vega?
30 maja 2018trydzyk pisze:
Wiedza czysto teoretyczna, z tego co kiedyś czytałem...
1) nie wynosi się indoora na (poniekąd) outdoor i z powrotem bo może zahamować kwitnienie
2) nawet minimalne ilości światła w fazie ciemnej mogą zahamować kwitnienie
Co do tego pierwszego pamiętasz jaki był argument?
Bo ja nie zmieniam cyklu, jedynie dokarmiam ją, bo jak napierdziela taka żarówa, to aż żal moją kochaną trzymać w szafie przy cflu.
2. W większości czytałem, że nawet kilka sekund światła, ale rozumiem przez to konkretnego, a nie takiego 3/4 mroku. W sumie w naturze też bywają względnie jasne noce.
Bardziej mi zależy na tym pierwszym pyt, mogę ją rano wyciągać (choć wielka) z boksa i zanosić na balkon, zależy mi na tym, żeby się najadła ze sprawdzonego źródła. Czy chodzi o barwę wczesnoletniego słońca?
LSD - Piękna i Bestia
  • 12721 / 2461 / 0
Azot jest potrzebny przez cały cykl życia rośliny. Niemniej powinieneś już zaprzestać (jeśli tego nie zrobiłeś) podawania nawozu przeznaczonego na wegetację. W większości nawozów na "flo" jest azot (choć oczywiście w innej proporcji do potasu i fosforu).
Nawet jeżeli używasz jakiegoś, który nie ma w składzie azotu, to ten pierwiastek jest cały czas obecny w ziemi i zgromadzony w liściach, co powinno spokojnie wystarczyć do końca życia (roślinki).

Jeśli chodzi o zmiany w oświetleniu - nie mam doświadczenia z indorem, ale ZGADUJĘ, że takie manewry mogą bardziej zaszkodzić, niż pomóc. Chodzi o tzw. "stresowanie" krzaka, a zmieniając jej nagle i codziennie typ oświetlenia, możesz właśnie ten stres wywoływać.
Jeżeli krzak dobrze rośnie pod lampą, to nie ma sensu mu w tym przeszkadzać i szukać udogodnień : )
  • 1444 / 76 / 0
Wynosiłem na słońce, bo pięknie rosła, dużo szybciej, nić pod CFLem (250W, ale coś mam pecha do lamp ostatnio).

Trzymam ją już tylko w szafie, 12/12, ostatnio nawet 8/16, a ta nadal się nie zmienia (chociaż od dłuższego czasu pojedyncze włoski są na całej wysokości odrostów). Już sam nie wiem, co mam robić, zmieniłem jej oświetlenie na czerwone (LEDy z przewagą czerwonych/różowych chipów), to moja ostatnia nadzieja. Plusem jest to, że już tak nie zapierdala w górę, ale ostatnie 2 dni w ogóle słabo rośnie (fakt, że miała 1 dzień stresu, bo musiałem ją schować przed mamą).
Nie sądzę, żeby było za jasno w szafie, bo jest jedynie wąska szczelina w drzwiach, a rolety są zasłonięte w oknach.
LSD - Piękna i Bestia
  • 1444 / 76 / 0
Wiem już prawie na pewno, że kwitnie. Co prawda w porównaniu z automatem kwiaty powstają baardzo wolno, ale prawie już nie rośnie, a na końcu gałązek zrobiły się skupiska liści.

Czyli tak jak sądziłem: łodyżka rosnąca zygzakiem jest również oznaką początkowej fazy kwitnięcia.
LSD - Piękna i Bestia
  • 12721 / 2461 / 0
Dziś podwiązując swoją najstarszą roślinę zauważyłem coś, co wygląda jak zalążki preflowerów... Krzaczek ma niecałe 2 miesiące.
Jak to możliwe? Posadzone od razu na out, a przecież dnia jeszcze przybywa (jeszcze przez 11 dni). Albo szykują się jajka : ( albo w tej pestce były geny ruderalis, albo błędnie rozpoznałem (być może to zalążki czegoś innego).
Niestety nie udało mi się zrobić dobrej fotki. Zaznaczyłem kółeczkami, gdzie to się pokazało.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 78 / 4 / 0
Pojawienie się pistilsów, jak długo zajmuje rozrost (auto) ?
Uwaga! Użytkownik JakisTam nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuana zaburza pamięć na różne sposoby

Palenie marihuany nie tylko pogarsza pamięć. Aktywny składnik konopi ją reorganizuje – odkryli badacze z Washington State University (USA).

Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa

Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.

Mama dilera przyszła na policję z marihuaną

Policjanci z Krakowa zatrzymali 16-latka, u którego znaleziono ponad 50 gramów marihuany. Chłopak przyznał się także do jej sprzedaży.