Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 600 / 4 / 0
Ciekawi mnie czy na podstawie własnych doświadczeń zgadzacie się z teorią z tego oto artykułu? http://kopalniawiedzy.pl/glod-narkotycz ... enza,15061 , ja osobiście zgadzam się że stres nie działa na mnie zachęcająco do sięgnięcia po używkę, natomiast np. widok papierosa, bądź też marihuany zdecydowanie pobudza chęć sięgnięcia po używkę. A jak to jest z kobietami ;>? Czy uważacie że stres pobudza w was "głód"? Nawiasem, myślę że jeśli to prawda to jak na samym końcu artykułu napisano można lepie dobrać terapię już ze względu na mechanizm działania uzależnienia na płeć.
Doświadczenie to to co osiągasz, kiedy nie osiągasz tego czego się spodziewałeś
  • 93 / 3 / 0
Może i coś w tym jest, na mnie stres w bardzo dużym stopniu wpływa.
Ich bin so süß
  • 77 / / 0
ja z kolei nie odczuwam tej zależności. gdy jestem zdenerwowana, nie mam nawet ochoty na papierosa. może to kwestia tego, że doskonale wiem, że używka nie rozwiąże moich problemów, a stres dodatkowo to zdanie we mnie nasila...
  • 703 / 40 / 0
Jakieś dziwne te badania :-) . Mnie rosła adrenalina jak widziałam rozsypaną na stole sól po epizodzie z mefedronem. Mogłam nie brać dłuższy czas jak wyjechałam gdzieś, gdzie nic mi nie przypominało o dragach. A jeżeli chodzi o fajki, to rozmawiałam z ludźmi na ten temat przy okazji oglądania chyba 'nikotyny' i z rozmów wynikało, że nałogowcy każdej płci oglądając scenę z ćmikiem czują potrzebę zapalenia. Z alkoholem jest tak samo - ktoś otwiera szampana w filmie a ja automatycznie mam ochotę się napić.
Zabijanie stresu dragami wychodzi różnie. Zdarzyło mi się kilka razy wziąć opio czy benzo na problemy, ale nie odczuwałam silnej potrzeby naćpania się, to była bardziej kalkulacja - wezmę, to może poczuję się lepiej.
  • 600 / 4 / 0
Cóż, jest jeszcze kwestia różnic kulturowych, oraz rasowych (co za tym idzie dość spora, jak na ten sam gatunek, różnica w genach). Nie piszą nic czy było to brane pod uwagę, a także trzeba pamiętać że 66 osób to nie jest grupa na podstawie której można coś stwierdzić w 100%, a jedynie postawić tezę (takie jest moje zdanie), a liczyłem na to że wypowie się więcej osób żeby zorientować się czy badania były miarodajne.
  • 886 / 9 / 0
Czy mężczyzna czy kobieta tak samo zareaguję. Nie zgadzam się z artykułem.
Uwaga! Użytkownik tinos jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 600 / 4 / 0
tinos dlaczego tak uważasz? Z życia powinieneś wiedzieć że kobiety i mężczyźni reagują różnie w takiej samej sytuacji (wiadomo są wyjątki) i taką prawidłowość można zauważyć, dlaczego więc mechanizm głodu musi działać tak samo?
  • 886 / 9 / 0
Opieram to na własnych doświadczeniach.
Uwaga! Użytkownik tinos jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 26 / 2 / 0
nie ma zadnych roznic w glodach pomiedzy mezczyzna a kobieta
opieram to na dlugoletnim doswiadczeniu
wiele razy odtruwalismy sie razem z mezem , wielu z naszych przyjaciol odtruwalo sie w naszym domu
raz tak przechodzisz glod a raz siak, raz jedno bardziej wymiotuje albo drugie bardziej czysci
raz Cie bardziej a raz mniej sponiewiera
roznica byla tylko jedna, ja na drugim dniu trace swiadomosc,gorsze tez mam bole nog ,
zawsze mam wymazanych iles tam dni, on bardziej swiadomie musi to znosic
  • 1041 / 4 / 0
Murielka, jaki to ma związek z artykułem? Nie mówimy o głodzie fizycznym.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd

Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.

Ayahuasca a zdrowie psychiczne: Przełomowe wyniki największego badania

Badanie opublikowane w prestiżowym ournal of Psychoactive Drugs objęło ponad 7,500 uczestników z całego świata i wykazało, że częste używanie ayahuaski wiąże się z niższym poziomem stresu psychicznego oraz wyższym poczuciem dobrostanu. Kluczowe okazały się takie czynniki, jak intensywność doświadczeń mistycznych, wglądy osobiste oraz wsparcie społeczności. W tym artykule przedstawimy kluczowe wyniki badania oraz wyjaśnimy, dlaczego ayahuasca budzi tak duże zainteresowanie naukowców i osób szukających alternatywnych terapii.

Papier nasączony syntetyczną marihuaną

W strzelińskim zakładzie karnym wykryto próbę przemytu substancji ABP, którą nasączone były kartki listu. Działanie syntetycznego narkotyku można porównać do silnego działania marihuany.