...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 14 / / 0
Czy byl ktos z was kiedys na terapii psychologicznej? Czy to działa?
  • 5299 / 106 / 0
Sprecyzuj pytanie, czy chodzi Ci o samą, czysto psychologiczną terapię [imo mało skuteczną] czy może o terapię bardziej rozbudowaną - np. z udziałem psychiatry - co już [także imo] ma większą skuteczność
Spokój jest najwyższym szczęściem :*) Czanga tak bardzo
  • 3218 / 395 / 0
Pill, psychiatra ma do terapii tyle co piernik do wiatraka. On jest od wypisania recept na leki i na tym jego rola się kończy. Niektórzy twierdzą że leki wspomagają terapię i moim zdaniem w niektórych przypadkach może tak być ale to tylko dodatek. Jak ktoś ma depresję i bez leków nawet nie wyjdzie z domu to faktycznie mogą mu pomóc bo dzięki nim chociaż może dowlecze się na terapię. Ale żadne leki nie sprawią ze komuś się odechce ćpać. Wielu z forum tego próbowało ale nikt z tego co mi wiadomo nie przestał tylko dzięki nim.

@tripek
Nie wiem o jaką terapię ci chodzi bo są różne i co chcesz leczyć ale mniemam że skoro tu piszesz to uzależnienie od dragów i/lub powiązane z tym problemy psychiczne. Ja chodziłem na terapię u certyfikowanego terapeuty specjalisty od uzależnień i skutki były pozytywne. Bardzo dużo zależy od ciebie jakie masz podejście do tego. Moim zdaniem najskuteczniejsza jest terapia behawioralno-poznawcza (najlepiej znaleźć kogoś kto się w niej specjalizuje), możesz poszukać w necie na czym polega.
  • 14 / / 0
Nie ja nie od dragów,nigdy nie mialem do czynienia z nimi :]
ja choruje na nerwice i chcialem spytac jak to wygląda. Chodzi mi o terapie bez leków zeby nie brac tego zamulającego gówna bo nie moge normalnie funkcjonowac, spac mi sie chce ciagle.
  • 87 / / 0
A czy ktos moze mi wytlumaczyc jak ma sie taka wizyta u psychiatry to tego co sie pozniej bedzie mialo w papierach.
Czysto teoretycznie gdybym pozniej chcial pracowac jako policjant lub sędzia, czy ktos to moze sprawdzic... ze bylem u psychiatry leczyc depresje po odstawieniu narkotykow. Czy to juz zostaje w mojej karcie zdrowia i dyskwalifikuje mnie do podjecia okreslonej pracy.

Pytam bo planuje sie wybrac... moja depresja mnie przytłacza tak ze praktycznie nic nie jestem teraz w stanie robic.
(5dzien detoxu od kodeiny po 3latach zabawy).

Wiem ze jestem moze i troche paranoikiem ale nie chcial bym miec juz do konca zycia napisane w karcie ze leczylem sie z uzaleznien od narkotykow.

Bede wdzieczny za wszelkie rady.
  • 14 / / 0
w paierach nic nie masz, ale jak cpasz i chcesz na policjanta isc hehe to super.
No i jak masz problemy z psychiką to nie wiem jak przejdziesz testy psychologiczne czy sie bedzie nadawal do takiej pracy.
  • 87 / / 0
Nie chce isc na policjanta.. pisalem tutaj czysto teoretycznie...
Chodzi mi bardziej o to z jakimi konsekwencjami jest to zwiazane.
Na innym forum otrzymalem odp. ze jednak mozne miec to konsekwencje i moze byc to wygrzebane w przypadku gdybym ubiegal sie o adopcje.
Nigdy niewiadomo co czlowieka w zyciu czeka, a kto pyta, nie blądzi...
Teraz przemysle to jeszcze grubo zanim sie zdecyduje nad kontakrem z psychiatra.
Poprostu zawsze musze wiedziec na czym stoje.
  • 3218 / 395 / 0
Szanse na to że ktoś się do tego dokopie i że ci to zaszkodzi są znikome, na pewno o wiele mniejsze niż szanse że nieleczona depresja spierdoli ci życie na długie lata. Nie ma żadnej bazy danych, jest tylko twoja kartoteka w przychodni albo w szafie u prywatnego. Obowiązuje tajemnica lekarska, prześwietlić cię może tylko sąd w skrajnie rzadkich przypadkach ale przecież jak nie powiesz że się leczyłeś to musieliby odwiedzić każdego psychiatrę w mieście i spytać o konkretnie twoją kartotekę. Żadni przyszli pracodawcy nigdy nie będą do tego mieli dostępu, nawet gdybyś chciał pracować w policji, po prostu składasz oświadczenie że nie leczyłeś się i tyle nikt potem nie jest fizycznie w stanie tego sprawdzić.
  • 87 / / 0
Jest dokładnie tak jak mówi Blu.
Poszedłem na terapie i nie żałuje tej decyzji.
Żałuje jedynie, że nie poszedłem do specjalisty wcześniej... dużo wcześniej, zanim jeszcze zacząłem uciekać w używki.
Wiec jeśli ktoś obawia się kontaktu z psychiatrą lub psychologiem to odpowiadam, że niema się czego obawiać... :-)
  • 14 / / 0
ale jak ta terapia wygląda? cos tam sie w kółeczku zbiera i opowiada swoje problemy?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

CBŚP rozbiło „rodzinny” gang przemytników narkotyków. 12 osób z zarzutami

Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając wspólnie z Prokuraturą Okręgową w Krakowie, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą podejrzaną o przemyt znacznych ilości narkotyków z Hiszpanii do Polski oraz ich dalszą dystrybucję. W wyniku skoordynowanej akcji przeprowadzonej na terenie województwa śląskiego i małopolskiego zatrzymano 11 osób, a łącznie zarzuty usłyszało 12 podejrzanych.

Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych

Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.