Dział służący dyskusji nt. spraw, gdzie postawiony został zarzut z art. 55-60 Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
ODPOWIEDZ
  • 6 / / 0
Witam.
Na początku lipca zostałem zatrzymany za posiadanie marihuany i udostępnienie jej 3 osobom.
Wszystkie 3 osoby zeznały to samo:
Wyjąłem skręta, zapaliłem a one spytały, czy mogą spróbować.
Niestety, zeznałem, że materiał należy do mnie, z własnej głupoty jak i chęci chronienia znajomych (w tym samym wieku). Oczywiście materiał zakupiłem od człowieka, którego pierwszy raz widziałem na oczy.

Parę dni temu przyszło do mnie wezwanie (na ostatnie dni września).
Postawiono mi dwa zarzuty:
Posiadanie 2,51 grama marihuany oraz udostępnienie jej małoletnim.

Zaznaczę, że sam mam 14 lat (na początku października 15). Nie byłem wcześniej karany, kontakty z policją ograniczały się do kilku spisań za nic. Pochodzę z normalnej rodziny, w szkole jestem średnim uczniem (czyli nie jestem jakiś wybitny ale i nie mam problemów ze zdawaniem ;) ).

I tutaj moje pytania:

1) Jaka prawdopodobnie kara mi grozi (spodziewam się kuratora, ale może jest inaczej)?

2) Czy w tym wypadku szukać adwokata czy też jest on zbędny.

Zaznaczam, że nie piszę tutaj by usłyszeć: "A dobrze Ci tak! W tym wieku powinieneś kuć a nie bawić się z ziołem!" lecz by dowiedzieć się, co mi grozi.
Uwaga! Użytkownik Piren nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 578 / 14 / 0
Nieprzeczytany post autor: fla »
Jako że było to pierwszy raz i jesteś tak młody i nie wiedziałeś co czynisz to nie wiem czy wogóle kuratora ci dadzą. Ja na twoim miejscu bym się za bardzo nie martwił. Do poprawczaka nie pójdziesz. W najgorszym wypadku kurator.
Burial - Archangel (Uppermost Rework)
  • 261 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: rejestr »
a ja ci powiem: A dobrze Ci tak! W tym wieku powinieneś kuć a nie bawić się z ziołem!
  • 6 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Budrys5 »
Dołączę się do słów.
a ja ci powiem: A dobrze Ci tak! W tym wieku powinieneś kuć a nie bawić się z ziołem!

Przyjdzie jeszcze czas na zioło i inne ciekawe dragi. Posłuchaj rad starszych kolegów i poukładaj sobie najpierw życie ;)
Uwaga! Użytkownik Budrys5 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 201 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Ziolo »
jak niemasz ukończonych 15 lat, to problem jest naprawde znikomy

looknij tutaj :
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/0109.htm

i niby jak ci udowodnia ze miales 2,5 grama ???????????
przeciez mogels miec herbate albo cos innego, a tamci mogli palic cos innego / od kogos innego
no ale juz sie wkopales :-//////////

i jeszcze jedno :

Art. 5. Wobec nieletniego mogą być stosowane środki wychowawcze oraz środek poprawczy w postaci umieszczenia w zakładzie poprawczym; kara może być orzeczona tylko w wypadkach prawem przewidzianych, jeżeli inne środki nie są w stanie zapewnić resocjalizacji nieletniego.

Art. 6. Wobec nieletnich sąd rodzinny może:
1) udzielić upomnienia,
2) zobowiązać do określonego postępowania, a zwłaszcza do naprawienia wyrządzonej szkody, do wykonania określonych prac lub świadczeń na rzecz pokrzywdzonego lub społeczności lokalnej, do przeproszenia pokrzywdzonego, do podjęcia nauki lub pracy, do uczestniczenia w odpowiednich zajęciach o charakterze wychowawczym, terapeutycznym lub szkoleniowym, do powstrzymania się od przebywania w określonych środowiskach lub miejscach albo do zaniechania używania alkoholu lub innego środka w celu wprowadzania się w stan odurzenia,
3) ustanowić nadzór odpowiedzialny rodziców lub opiekuna,
4) ustanowić nadzór organizacji młodzieżowej lub innej organizacji społecznej, zakładu pracy albo osoby godnej zaufania - udzielających poręczenia za nieletniego,
5) zastosować nadzór kuratora,
6) skierować do ośrodka kuratorskiego, a także do organizacji społecznej lub instytucji zajmujących się pracą z nieletnimi o charakterze wychowawczym, terapeutycznym lub szkoleniowym, po uprzednim porozumieniu się z tą organizacją lub instytucją,
7) orzec zakaz prowadzenia pojazdów,
8) orzec przepadek rzeczy uzyskanych w związku z popełnieniem czynu karalnego,
9) (2) orzec umieszczenie w rodzinie zastępczej, w młodzieżowym ośrodku wychowawczym albo w młodzieżowym ośrodku socjoterapii,
10) orzec umieszczenie w zakładzie poprawczym,
11) zastosować inne środki zastrzeżone w niniejszej ustawie do właściwości sądu rodzinnego, jak również zastosować środki przewidziane w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym.

Art. 7. § 1. Sąd rodzinny może:
1) zobowiązać rodziców lub opiekuna do poprawy warunków wychowawczych, bytowych lub zdrowotnych nieletniego, a także do ścisłej współpracy ze szkołą, do której nieletni uczęszcza, poradnią psychologiczno-pedagogiczną lub inną poradnią specjalistyczną, zakładem pracy, w którym jest zatrudniony, oraz lekarzem lub zakładem leczniczym,
2) zobowiązać rodziców lub opiekuna do naprawienia w całości lub w części szkody wyrządzonej przez nieletniego.
3) (skreślony).
§ 2. Sąd może zwrócić się do właściwych instytucji państwowych lub społecznych oraz jednostek samorządowych o udzielenie niezbędnej pomocy w poprawie warunków wychowawczych, bytowych lub zdrowotnych nieletniego.
  • 6 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Piren »
No niestety, zatrzymano mnie z tym ziołem przy sobie...
Tak więc jeszcze pytanie, wynajmować adwokata czy raczej jest on zbędny?

PS Zioło, dzięki za odpowiedź.
Uwaga! Użytkownik Piren nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 201 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Ziolo »
trudno powiedziec, sie nie znam ;-)

wiem tylko tyle ze cena to jakied 300 zł. + vat za kazda rozprawe
  • 12 / / 0
Nieprzeczytany post autor: DrJoint »
nic ci nie zrobia. kurator max. powiedz ze byles glupi
co do herbaty. parowy sprawdzaja czy posiadasz zielsko czy nie. jak bys mial herbate w sakwie puscili by cie odrazu
Uwaga! Użytkownik DrJoint nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 423 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Frame »
mialem taka sytuacje tez jakos w Twoim wieku.
przyszla pani kurator, uznala ze jestem zlym czlowiekiem wiec moze Ty zrob dobre wrazenie ;)
jak Ci sie ez trafi stara raszpla i nie umorzy postepowania dalej jest postepowanie wyjasniajace ' na temat stopnia zdemoralizowania nieletniego xxx' przy ktorym ja powiedzialem ze pierwszy raz ze z glupoty ze chcialem zaimponowac znajomym blablabla + pozytywna opinia ze szkoly. umorzyli

adwokata mialem ale moim zdaniem 90% 'sukcesu' to dobre wrazenie i dobra bajeczka

pozdrawiam i powodzenia
Uwaga! Użytkownik Frame nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 12 / / 0
Nieprzeczytany post autor: DrJoint »
prawda. nie ma co grac meczennika za wolnosc palenia xD
Uwaga! Użytkownik DrJoint nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Publikacja: ręczny system do wykrywania MDMA

Komunikat Instytutu Ekspertyz Sądowych im. Prof. dra Jana Sehna w Krakowie.

Narkotyki w starożytnym Egipcie i Mezopotamii? Archeolodzy mają koronny dowód

Nowe badania przenoszą nas w czasie o ponad 2500 lat. Odkryto dowód na to, że elity starożytnego Egiptu i Mezopotamii regularnie używały opium. Był to stały element ich życia. Prawdę ujawniło alabastrowe naczynko.

Kartele przemycają narkotyki na statkach z chorym i martwym bydłem

Kartele narkotykowe wykorzystują statki wypełnione chorym i padłym bydłem do przemytu ogromnych ilości kokainy trafiającej ostatecznie do Europy – informuje „The Telegraph”, powołując się na źródła wywiadowcze.