Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 835 / 9 / 0
zaobserwowaliscie taki efekt po stymulantach (zazwyczaj pojawia sie dopiero na zejsciu albo przy duzych dawkach):

plytki oddech, wynikajacy nie z tego ze nabieramy powietrza za malo ,tylko wlasnie za duzo i wypuszczamy malo, takie jakby zapowietrzenie ???

jest to na tyle niekomfortowe ze ja zazwyczaj przypierdalam jeszcze mikro sciezke, zeby to zalagodzic i wtedy schodzi sie lagodniej. ja mam bardzo podobnie, kiedy czuje potrzebe zapalenia papierosa, z tym ze wypalenie papierosa kiedy mnie to dopadnie na zejsciu pomaga tylko na chwile...

czytalem gdzies, ze ma to cos wspolnego z rozszerzonymi (skurczonymi?) oskrzelami, ale nic wiecej, piszcie wszystko co wiecie na ten tamat...
Ostatnio zmieniony 05 sierpnia 2009 przez greenz, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik greenz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 123 / / 0
Nieprzeczytany post autor: diesel »
feta, kox itp. rozszezaja pluca na fazie a pozniej jak sie zwezaja to wiadomo...

tez mnie to wkurwia
"Kto staje się potworem ten zrzuca ciężar bycia człowiekiem"
                                                                      Dr. Johnson
  • 7 / / 0
Nieprzeczytany post autor: imbiss »
Zaobserwowalem Gdy w cugu byłem na fecie, cztery dni bralem 5 Dnia cos zaczalem panikowac, bo mialem zaburzenie oddychania, to wkręt był, zadzwonila matka wtedy na pogotowie, i lekarz popatrzyl spytal sie co bralem, chwile dal mi na uspokojenie i przeszlo. Jeszce mnie zawiezli do szpitala bym sie dotlenił :D. poodychalem sobię przez 30 min. I Powiem Wam to było lekarstwo zajebii.. feta mi praktycznie puscila i po powrocie odrazu lulu :), Przy innych stymulantach jakim był metkat, to sie powaznie przerazilem oddech zaburzony na maxa To był moj pierwszy raz, wypilem z jedej paki suuda.. Także to rozna przyczyna moze być.OK sry za taki flejm z postem, troszkę porobiony jestem^^.
Uwaga! Użytkownik imbiss nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 614 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: duke01 »
nie chce was straszyć.. ale może to ma jakiś związek z depresją OUN?
  • 1211 / 26 / 0
Nieprzeczytany post autor: jon »
no bo stymulanty jak sama nazwa wskazuje działają depresyjnie na OUN. z depresantami Ci się pomyliło, to one działają depresyjnie na OUN, w tym na ośrodek oddechowy.
dopamina, której wydzielanie/inhibicję zwrotnego wychwytu pobudzają stymulanty, wpływa na rytm oddychania. wpiszcie se "dopaminergic modulation of breathing" w googla.
Uwaga! Użytkownik jon nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 734 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: fever ray »
u siebie zauwazylam problemy z oddychaniem tylko jak przesadze. ale to w sumie jak z kazdymi substancjami, ktorych wezme za duzo
  • 614 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: duke01 »
wiesz, nie tylko depresanty mogą powodować depresje OUN. no ale fakt, moge się mylić.
  • 135 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Rawers »
Ja nigdy większych problemów z oddychaniem po stymulantach nie miałem,gorzej jest z sercem które ostatnio mi wali niemiłosiernie
  • 4 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Desperados »
Hi!
zaobserwowaliscie taki efekt po stymulantach (zazwyczaj pojawia sie dopiero na zejsciu albo przy duzych dawkach)
Tak, to normalne. Jest tu jednak pewien szkopuł- problemy z oddychaniem nie dosięgają każdego, jedynie osoby o słabszej psychice mają skłonności do hiperwentylacji. Osobiście sam popadam w taką paranoję i praktycznie schodzę. Nauczyłem się z tym walczyć, tzn. akceptować moje zawirowania psychiczne i omijam to mimochodem. Kładę się na łóżku, oglądam tv- tak jest najlepiej. Tak jak ktoś wcześniej napisał..
Zaobserwowalem Gdy w cugu byłem na fecie, cztery dni bralem 5 Dnia cos zaczalem panikowac, bo mialem zaburzenie oddychania, to wkręt był, zadzwonila matka wtedy na pogotowie, i lekarz popatrzyl spytal sie co bralem, chwile dal mi na uspokojenie i przeszlo. Jeszce mnie zawiezli do szpitala bym sie dotlenił
.. to także jest rozwiązanie. W początkowych jazdach z oddechem trafiałem z 3 razy do szpitala. Diagnoza była za każdym razem taka sama- hiperwentylacja napadowa.

Jeśli ktoś nie chce nauczyć się z tym żyć to polecam- PROPRANOLOL.

Pozdrawiam!
Uwaga! Użytkownik Desperados nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 835 / 9 / 0
Nieprzeczytany post autor: greenz »
to o czym piszesz to atak paniki. ja odczuwam tylko lekki dyskomfort, zadnego zejscia :nuts: a propranolol chyba bardziej na serducho dziala a nie pluca?
Uwaga! Użytkownik greenz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Picie we wczesnej dorosłości powiązane z problemami poznawczymi w średnim wieku

Stres i alkohol idą w parze. Alkohol może pomagać w radzeniu sobie ze stresem, ale jednocześnie zmniejsza zdolność mózgu do samodzielnego rozwiązywania problemów. To może prowadzić do częstszego sięgania po kieliszek, by poradzić sobie z kolejnym stresem. Z drugiej strony pijąc więcej narażamy się na większy stres z powodu złych decyzji podejmowanych pod wpływem alkoholu. Pojawia się samonapędzający się mechanizm, z którego trudno się wyrwać z powodu zmian w mózgu. Naukowcy z University of Massachusetts Amherst donoszą, że picie alkoholu w celu radzenia sobie ze stresem we wczesnej dorosłości ma negatywny wpływ w wieku średnim, nawet jeśli przez kilka dekad nie piliśmy.

Cannabis trafia do supermarketów w Niemczech. Netto sprzedaje nasiona marihuany jak zwykłe warzywa

Jeszcze niedawno coś takiego byłoby nie do pomyślenia. W niemieckim supermarkecie obok nasion pomidorów czy bazylii pojawiły się… nasiona cannabis. Popularna sieć Netto rozpoczęła testową sprzedaż produktu, który budzi ogromne zainteresowanie klientów i wywołuje dyskusję o nowych realiach po legalizacji. Wszystko odbywa się jednak zgodnie z obowiązującym prawem, które pozwala dorosłym na domową uprawę konopi. Dla wielu osób to znak, że marihuana w Niemczech powoli staje się zwykłym elementem rynku, a nie tematem tabu.

NIK odpowiada na wniosek Wolnych Konopi. „Przyjęto do wiadomości”, ale my nie odpuszczamy

Najwyższa Izba Kontroli odpowiedziała. I choć pismo jest obszerne, to w kluczowej dla nas [ Wolnych Konopi] kwestii … milczy. Otrzymaliśmy oficjalne stanowisko Izby w sprawie naszego wniosku o przeprowadzenie kontroli dotyczącej kosztów i efektywności obecnego modelu ścigania za posiadanie marihuany.