Dział służący omawianiu marszy, petycji i innych form aktywności obywatelskiej.
Narkotyki/Uzywki
Opcja 1
70
73%
Opcja 2
4
4%
Inna
22
23%

Liczba głosów: 96

ODPOWIEDZ
  • 2 / / 0
Opcja 1
Uwazam ze, kazdego rodzaju narkotyki powinny byc zalegalizowane (od mj po koke) oraz dostepne w wyznaczonych do tego punktach sprzedazy (cos na 'wzor' holenderskich coffeshopow)

Jezeli zalegalizowac to na scisle okreslonych warunkach sprzedazy osobom pelnoletnim (od 18 lub 21 roku zycia)
Za sprzedaz nieletnim licencje powinne byc cofane lub za 'przykolowanie' wysoka kara pieniezna

Opcja 2
Uwazam ze, kazdego rodzaju uzywki powinny byc zakazane (od tytoniu po alkohol) tak samo jak obecnie sa narkotyki

Jezeli zakazac to karac za dystrybucje/sprzedaz (nie za posiadanie) wysokimi karami pienieznymi
Ostatnio zmieniony 04 kwietnia 2009 przez thc25, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik thc25 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1213 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: xxxzzzxxx »
Ja wybieram opcje 1, ale do tego jeszcze powinna być rzetelna edukacja na temat dragów, wszelki mity i fakty, obalenie ich tudzież potwierdzenie, cała kurewska prawda o dragach, bez monarowskiego pierdolenia.
Uwaga! Użytkownik xxxzzzxxx jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 186 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: chem1st »
Bez przesady. Jestem za legalizacja softów ale substance o wysokim czynniku uzależnienia powiny byc nielegalne cały czas. Jakoś nie marzy mi sie oglądanie na ulicy naspeedowanych ludzi. Żyjemy na świecie gdzie edukacja chuja daje bo jest miliony analfabetów co maja wyjebane nawet w rzetelne informacje. Więc raczej taki sposób mało by poskutkował. Dlaczego zawsze patrzycie na siebie? Przecież nie jest tak że jak ja jestem odpowiedzialny i wiem że się nie wjebie to od razu wszyscy tak mają.
  • 2129 / 29 / 0
@chem1st, dokładnie. Ćpuny pieprzą o edukacji i informowaniu, tak jakby na kogoś to działało. Przykładowo, każdy od dziecka słyszał o szkodliwości inhalantów, i co, mało osób po nie sięga ? To tyczy się w ogóle wszystkich narkotyków i używek, włączając w to papierosy i alkohol. Palenie powoduje raka płuc i czy któryś z palaczy o tym myśli i na podstawie tej informacji rzuca palenie, bądź go nie zaczyna ? To, ze ja np. nie wpieprzyłem się w żadną substancję nie oznacza, że tak będzie z każdym człowiekiem. Zalegalizujemy np. LSD - czy ktoś pomyslał o skutkach czegoś takiego ? Przeciez wiadomo, że jest mnóstwo osób które nigdy nie powinny mieć kontaktu z psychodelikami.
Wiele na tym forum jest osób którym eksperymenty z psychodelikami wyciągnęły na wierzch ukryte choroby psychiczne. To jest tylko przykład. Legalizacja twardych substancji to utopia i nie ma co tutaj nawet dyskutować.
Softy tak, nic poza tym.
Ostatnio zmieniony 09 kwietnia 2009 przez Kuba Powiatowy, łącznie zmieniany 2 razy.
Toksyczna chemia z 15 metrów
  • 909 / 19 / 0
Nieprzeczytany post autor: gynoid »
A które to Twoim zdaniem miękkie narkotyki?
"czasem lepiej odejść od zmysłów, by nie zwariować"
  • 2129 / 29 / 0
gynoid pisze:
A które to Twoim zdaniem miękkie narkotyki?
Miękkie narkotyki to te których potencjał uzależniający i szkodliwość / ryzyko stosowania jest stosunkowo niewielkie, czyli oczywiście marihuana, haszysz, etnogeny pokroju kratomu, kavy kavy, ruty stepowej, nawet powój ( mimo, że zawiera LSA - związek podobny do LSD, to jest o wiele mniej niebezpieczny dla osób o słabej psychice IMO ). Ewentualnie dopuściłbym jeszcze do tej grupy szałwię ( tak na dobrą sprawę ciężko w jej przypadku o uzależnienie, szkodliwość też jest raczej mała ) i to wszystko.
Ostatnio zmieniony 09 kwietnia 2009 przez Kuba Powiatowy, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 909 / 19 / 0
A MDMA i inne MDxy?
I ruta stepowa jako miękki narkotyk? To to już w ogóle nieporozumienie (a delegalizacja jej to jeszcze większe nieporozumienie)
Poza tym na jakich podstawach wyznaczyć granice - zrobić wykresik zbierający te informacje i powiedzmy - 10 najsłabiej uzależniających i najmniej szkodliwych dragów uznać za miękkie, a od jedenastego zaczynają się twarde?
  • 2129 / 29 / 0
Zapomniałem o MDMA, może z tego względu, że nie siedzę w "syntetykach". Zażywałaś kiedyś rutę stepową , że formułujesz takie sądy ? ruta jest słabym, co prawda, środkiem rekreacyjnym, ale jest też mało szkodliwym psychodelikiem.Co do drugiego pytania odnośnie wyznaczenia twardości narkotyków to można wziąć pod uwagę takie czynniki jak np. ryzyko zejścia śmiertelnego, szkodliwość dla organizmu ( ryzyko uszkodzenia narządów wewnętrznych, neurotoksyczność ) oraz ryzyko uzależnienia i skutki społeczne zażywania a następnie przeanalizować pod tym kątem każdą substancję. Jeżeli przy danej substancji ryzyko zejścia śmiertelnego jest niskie, bądź nie występuje, uzależnienie jest słabo wyrażone a sama substancja może być zażywana przez dłuższy okres bez wyniszczenia fizycznego i psychicznego osoby jej zażywającej to można by takową substancje wpisać na listę " narkotyki miękkie " i zalegalizować. Przynajmniej ja tak bym to widział.
  • 909 / 19 / 0
Czyli LSD spełnia te kryteria, a wcześniej uznałeś, że nie powinno być legalne.
  • 2129 / 29 / 0
gynoid pisze:
Czyli LSD spełnia te kryteria, a wcześniej uznałeś, że nie powinno być legalne.
Nie do końca, gdyż zażywanie przez dłuższy okres tej substancji przez predysponowane jednostki kończy się w szpitalu psychiatrycznym, cały czas mam w głowie użytkownika tego forum o nicku " porysowany " którego eksperymenty z LSD doprowadziły do uaktywnienia choroby psychicznej. No chyba, żeby wprowadzić obowiązkowe badania psychologiczne dla osób chcących z tym psychodelikiem eksperymentować. Natomiast, nie wyobrażam sobie, że zakompleksiony, młody człowiek, mający zagmatwane życie wewnętrzne wchodzi do sklepu i kupuje LSD.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Finał głośnego procesu w sprawie dziecka, które trafiło do szpitala w Legnicy odurzone amfetaminą

Dziecko, które latem 2023 roku trafiło do szpitala w Legnicy odurzone amfetaminą, miało wtedy dwanaście tygodni. Chłopczyk był w ciężkim stanie. Zarzuty narażenia dziecka na śmierć usłyszeli jego rodzice. Sąd skazał ojca na karę półtora roku pozbawienia wolności, matka usłyszała wyrok 10 miesięcy więzienia.

THC i rozwój mózgu nastolatków – co pokazują najnowsze badania?

Używanie marihuany może prowadzić do ścieńczenia kory mózgowej u nastolatków – wynika z najnowszego badania prowadzonego przez Gracielę Piñeyro i Tomáša Pausa, naukowców z CHU Sainte-Justine oraz profesorów Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Montrealu. Współpraca dwóch laboratoriów badawczych, korzystających z uzupełniających się podejść, wykazała, że THC – czyli tetrahydrokannabinol, substancja aktywna w konopiach – powoduje kurczenie się arborescencji dendrytycznej, czyli „sieci anten” neuronów, które odgrywają kluczową rolę w komunikacji między nimi. Skutkuje to zanikiem (atrofią) pewnych obszarów kory mózgowej – co jest szczególnie niepokojące w wieku, w którym mózg się rozwija.

Narkotyki w bloku rysunkowym dla dzieci. Z piłkarzami reprezentacji Polski na okładce

Wrocławskie służby znalazły je w paczkach kurierskich