Uwaga : prezentowana metoda jest mocno kontrowersyjna.
1. Wybór miejsca
O tym już sporo pisano wiec nie ma co powtarzać tego samego: patrz watek:
http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=68
Miejsce na plantacje najlepiej jest wybierać jesienią.
Najlepiej jest także jeszcze przed przymrozkami wstępnie przygotować ziemie.Oszczędza się masę roboty na wiosne.
Patrz: metoda poniżej: ->
przekopanie + wapno.-> przy czym -> obornik lepiej jest dać wiosną.
Dlaczego jesienią? – Wiosną szczególnie wczesna trudno będzie Ci ocenić jakie warunki będą miały rośliny: nasłonecznienie: roślinność wokoło: zamaskowanie plantacji.
Czy miejsce jest uczęszczane? Itd.
2. Przygotowanie ziemi.
Konopie nie znasza zbyt kwaśniej ziemi . Nie rosną także dobrze jeśli nie maja dostatecznej ilości azotu [ konopia to typowy nitrofil: zupełnie jak pokrzywa: - tyle ze w odróżnieniu od pokrzyw kocha bezpośrednie nasłonecznienie..]
Poza tym są bardzo tolerancyjne: 90% moich roślin rosło w czymś będącym na oko mieszanina gliny z piaskiem.
Czego konopie absolutnie nie tolerują: - bagno : całkowicie zalane korzenie : = śmierć roślin: Zbyt sucho: miejsca gdzie nawet najpospolitsze chwasty są zeschłe... na pewno się nie sprawdzą. Rośliny będą bardzo małe.
Wracając do tematu: W 90% przypadków ziemia na poletku będzie miała zbyt niskie ph , oraz zawartość azotu znacznie poniżej wymagań konopi.
Pierwszy problem załatwia się przy pomocy węglanu wapnia lub dolomitu. Nie trzeba sprawdzać czy ph jest odpowiednie czy nie. Dolomit i węglan wapnia i tak nie podniosą ph powyżej 7, także jeśli się trafi, że ziemie nie była zbyt kwaśna nic złego się nie stanie.
Zalecana dawka: 3-4 szklanki na 1 m2. Można sypać więcej. [ edit- uwaga : to na podstawie doświadczeń w pewnym "konkretnym" miejscu - może sie okazać, że w innych to juz zaszkodzi..][ swego czasu po głosach z F, że to może szkodzić.. przeprowadzono małe doświadczenie : roślina w doniczce mieszance 1/3 glina 1/3 węglan wapnia 1/3 torf : o dziwo nie zdechła ;P. --> sprawdzcie w wykonaniu zwykła ziemia : .. może wynik bedzie inny..]
Brak azotu załatwiamy - poprzez dodatek naturalnego nawozu : suszonego obornika. – dawkowanie 2-3 pokruszone krowie kupy na m2. Lub pół siatki kupnego suszonego krowieńca : Można kupić 2 rodzaje: zwykły susz – w którym często jest sporo piasku i śmieci ;( oraz granulat: który wydaje się nieco lepszy
[ dawniej były jeszcze krowie placki nie skruszone: pół suche: śmierdzące jak diabli: niestety dawno tego nie wdziałem ..- btw: po wymieszaniu ze słoma jest to świetny substrat pod cubensisy.. ale odchodzę od sedna..]
Opcjonalnie można zastosować kupy końskie : Świńskich nie próbowałem... Kurzak ujdzie ale trzeba z nim uważać. hmm.. takie zastępstwo bat guano :P drobiowe kupy. Podobno działają czasem nieco ostro i można zaszkodzić. Stosowałem w minimalnych ilościach nie potwierdzam ani nie zaprzeczam. – Oczywiście krowie placki są najlepsze: i najłatwiej dostępne.
Największą zaletą obornika jest to, że się powoli rozkłada w ziemi: czas całkowitej mineralizacji to kilka miesięcy – także praktycznie przez cały okres wzrostu konopie będą miały zapewnianą dostawę nawozu. – niekoniecznie wystarczającą : nie zaszkodzi jeśli się je kilka razy w trakcie wzrostu wspomoże dodatkiem nawozu : zależnie od preferencji naturalnego lub sztucznego :
Dodatkowo bardzo dobrze jest od razu dodać trudno rozpuszczalnego nawozu fosforowego w granulkach. [szare lub lekko fioletowawe granulki ..z pół szklanki na m2..]
Oczywiście dodatki te należy dobrze wymieszać z ziemią. Zanim się to zacznie robić: trzeba ją przekopać. Przynajmniej na głębokość 1 łopaty ok. 30 cm.. jeśli ktoś będzie miał silę głębiej. Nie tylko nie szkodzi a pomaga.
Po przekopaniu ziemi wysypuje się dodatki: i raz jeszcze przekopuje jak najdokładniej mieszając wszystko, dobrze jest mieć poza saperką: niewielkie grabki ogrodowe: takie z 3 pazurami.
Można dodawać znacznie więcej : krowich kup i wapna: Nie zauważyłem aby to szkodziło: wręcz przeciwnie. Szczególnie jeśli chodzi o Krowieniec - niemalże zasada "im wiecej tym lepiej"
Metoda ta jest niezła alternatywą dla : sadzenia roślin w ziemi która się przyniosło na plantacje. Jest tańsza: i tak samo pracochłonna jak kopanie wilczych dołów do których się sypie kupne podłoże. [ nie wymaga przy tym posiadania muła : do noszenia 200 kg kupnej ziemi ;)]
Można oczywiście łączyć te 2 metody: i w tak przygotowanym podłożu sadzić rośliny w dołkach wypełnionych 2-3 litrami kupnego podłoża. [ zamiast 10-20..]
Nie należy sadzić konopi wyłącznie w podłożu przyniesionym na plantacje: wykopanie dołka w glinie i wypełnienie go mieszanką oparta na torfie czarnoziemie i perlicie.. w ekstremalnym przypadku może się skończyć tak, że korzenie rozrosną się jedynie w lepszym podłożu i roślina .. uschnie przy braku podlewania. Zawsze jeśli nawet preferujecie metodę z kupnym podłożem, starajcie się przekopać miejscowa ziemie i choć częściowo wymieszać podłoże z glebą.
Następna sprawa: przy uprawie outdoor nie ma wielkiego sensu używać perlitu. Zwiększa on napowietrzenie ziemi: ale także nie sprzyja zwiększaniu pojemności wodnej. [ perlit działa właściwie jak drenaż..]
Jeśli koniecznie chcesz dodawać jakiś cudownych środków do ziemi: kup hydrożel zwiększający znacznie ilość wody zatrzymywanej w glebie. Można go z powodzeniem dodać razem z innymi dodatkami przy przekopywaniu plantacji. [ nie wiem jaka jest tego skuteczność: wiem, ze duże dawki nawozów: powodują utratę właściwości taki środków.]
3. Zabezpieczenie przed szkodnikami.
Czyli jak się pozbyć ślimaków:
Najbardziej niebezpieczny i najpowszechniejszy szkodnik [ zaraz po tych dwunożnych.... choć niektórzy miewali dziwne problemy z dzikami i zoofiliami : .. np.: niejaki Gagarin..]
Jedyna skuteczna metoda pozbycia się tych paskudztw są chemiczne preparaty w granulkach.
Żadne metody naturalne : od zaklinania : magii woodo ; odgryzania głów wężom : Modlitw do Przenajświętszej Panienki : preparatów z suszonych ziół.. czy trocin , tłuczonego szkła i barier z butelek.. nie są zbyt skuteczne. [ poza tym mniej w oczy rzuca się kilka garści niebieskich granulek : niż błyszczące w słońcu butelki pet.
Jedyne warto zrobić to wysypać: dookoła roślin na lekko ubitej ziemi preparat slimako-bójczy i uzupełniać go co tydzień w miarę potrzeb: do czasu aż rośliny na tyle podrosną , że ślimaki nie są w stanie zniszczyć ich do cna. Dawkowanie: zalecane na pudełkach niezbyt się sprawdza: gdy pisze , że preparatu wystarczy na 200 m2 czytaj , jest to w sam raz na zabezpieczenie 5 m2 do czasu gdy rośliny podrosną.
Pamiętaj : 3 piętrowe sadzonki posadzone wiosna na terenie gdzie jest zatrzęsienie ślimaków: maja minimalne szanse przetrwania.
:: ciąg dalszy nastąpi :: poprawki i uzupełnienia : pewnie się jeszcze pojawia. ::
ps: dawkowanie wszystkich dodatków mocno na oko : nigdy nie zastanawiano się nad tym ile tego poszło..
Można kupić 2 rodzaje: zwykły susz – w którym często jest sporo piasku i śmieci ;( oraz granulat: który wydaje się nieco lepszy
TasteOfHaze pisze: u mnie w miescie jest dostepny obornik(susz) o smaku malinowym, polecam
Pewnie przez ten charakterystyczny dla bullshitu zapach...
50gram~około jedna garść
z tego co pamietam ale zawsze sie zapytytajcie opakowania albo pani w ogrodniczym :)
Ostatnio, u siebie w kwiaciarni widziałem kurzy obornik granulowany.
Ja tam wolę biohumusa ;)
Album "Magnetofon" nagrany w studio "Punkt G" w Giebułtowie w 2007 roku. Tym razem, muzycy opolskiej grupy, zapraszają słuchacza do krainy zwodniczo melancholijnych melodii na dzikie rodeo po pograniczu nieustępliwego rytmu i onirycznej pulsacji.
Nagranie: Artur Gasik, Jarek "Smoku" Smak
Miksy: Jarek "Smoku" Smak, Mariusz "Activator" Dziurawiec w Studio "As One"
Nie jest najlepszy ze względu na swą moc chyba. Na szczęście nauczyłem się dawkować to gówno.
Kupy ładujesz na dno 2 litrowej butelki. Tak ze 2 - 3 cm od dna. Zalewasz wodą. Najlepiej niech tak kilka dni postoi i masz nawozik w płynie, kurewsko śmierdzący.
Podlewanie tak na wuczucie, jak zresztą wiele rzeczy przy uprawie. Wylewając zawartość takiej butelki pod jedną roślinę zawsze jeszcze druga taka butelka czystej wody dla rozcieńczenia.
Nie wiem jak się ma zawartoś azotu w biohumusie do innych gówien.
Biohumus to ja zapodaje od początku do końca uprawy, natomiast inne gówna tylko w wegu, wiadomo.
Planuje uprawę na out. Jednak póki roślinki nie podrosną chcę je doświetlać świetlówkami kompaktowymi. Wie ktoś jaki fotoperiod będzie najlepszy? Wiem, że przy uprawie indoor stosuje się 24/0, ale nie wiem czy to najlepszy pomysł przy uprawie przeznaczonej na outdoor...
sądze że będzie dobrze przy 16/8 lub 18/6
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zrzut_ekranu_z_2025-01-17_11-55-24.jpg)
„Wokół marihuany medycznej wciąż jest wiele stereotypów, a największą bolączką jest dezinformacja”
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/marsz-wyzwolenia-konopi-w-warszawie-28-05-2022-r-.jpg)
Zróbmy przykrość „gangom ze Wschodu” i zalegalizujmy marihuanę (na dobry początek)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news/klefedronfabrik5.jpg)
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/krysztalowycamping_0.jpg)
Baner reklamujący sprzedaż mefedronu wisiał na płocie sopockiego kempingu
Na ogrodzeniu kempingu przy ul. Bitwy pod Płowcami w Sopocie zawisł baner z kodem QR, który po zeskanowaniu prowadził do strony oferującej sprzedaż mefedronu. To kolejny przypadek, po niedawnych doniesieniach z Gdańska, reklamowania sprzedaży narkotyków za pomocą umieszczanych w miejscach publicznych kodów QR.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/168-123636.jpg)
„Co potrzeba?” - zapytał 16-latek policjantów, których następnie próbował przekupić
„Co potrzeba?” - takimi słowami zwrócił się 16-latek do policjantów ze stołecznego Wydziału Wywiadowczo-Patrolowego. Wtedy jeszcze nie wiedział, że mówi do nieumundurowanych policjantów. Okazało się, że miał przy sobie kilka porcji narkotyków.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/3-448290.jpg)
CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków
Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.