ODPOWIEDZ
  • 6 / / 0
Witam.
Zrobiłam sobie małego growboxa i posadziłam ziarenko grapefruita. Juz tydzien w ziemi jest,
troszke sie skrzywiła roślinka ostatnio, ale żyje. Nie mam wietrzenia w growboxie co mnie
martwi troche, zobaczcie prosze kochani jak wyglada i powiedzcie czy na tygodniowe maleństwo
to dobrze sie ma czy nie.... Mam obawy też co do wilgotności, chyba troche słabo z tym
(jest jakis prosty sposób na podniesienie jej?), oraz łodyga, troche słaba jest jak na liście które
już obciążają ją.

[ external image ] [ external image ] [ external image ]

buźka:)
Uwaga! Użytkownik malwina nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 50 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Flatron »
witam;] a ja mam pytanie... czym oswietlasz ta raslinke hehe?? ;-)
Uwaga! Użytkownik Flatron nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 62 / / 0
Nieprzeczytany post autor: LWPMJ »
ale masz brudu pod paznokciami he he ;d
Uwaga! Użytkownik LWPMJ nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 8 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Butterfly »
Hej,
No Twoja roślinka wygląda na bardzo zdrową.
Nie martw się tym że roślinka się skrzywiła - jak podrośnie to sama powinna się wyprostować, a łodyga zrobi się twardsza.
Przydało by się w tym growboxie wietrzenie - wentylator od kompa powinien wystarczyć.
Co do wilgotności to wentylator powinien też rozwiązać ten problem, jeżeli nawet nie, to sie nie martw - dopóki roślinka dobrze wygląda i rośnie szybko to nic jej nie będzie, poprostu ją często podlewaj, ale tak by woda nie stała w doniczce x]
Najgorszym problemem jest ta temperatura - 30*C to troche dużo - najlepiej gdyby temp. była między 20 a 25*C - ten problem także powinien rozwiązać wentylator x] ale po Twojej roślince nie widać jakby nie pasowała jej ta (troche wysoka) temperatura ...ale wentylator i tak jest potrzebny ;]

Pare pytań:
Czym oświetlasz roślinkę?
Jak wysoko nad roślinką wisi źródło światła?
  • 6 / / 0
Nieprzeczytany post autor: malwina »
Hejka chłopaki :)

Dzieki za odpowiedzi, roślinkę oświetlam 23W kompaktem philipsa...
pierwsze dni, tylko jedna, pozniej dodałem drugą, a teraz od 2 dni
juz trzy świecą. Odległość była spora, bo z 30cm od roślinki. Ale dzisiaj
poczytałam troche forum i wywnioskowałam, ze troche za wysoko są,
wiec obniżyłam do tak około 10cm... Nie bedzie mi tak na długość rosnąc, prawda?

mój growbox po tuningu w photoszopie przed obniżeniem światła
[ external image ]

buźka. :)
Uwaga! Użytkownik malwina nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 50 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Flatron »
malwina :-D musisz zrobic jakis odblysnik np z blachy do ciasta bo tak jak wisza to bardzo duzo swiatla sie marnuje :-/ albo chociaz zmajstruj tak zeby byly poziomo te swietlowki :-) trzymaj sie
Ostatnio zmieniony 13 stycznia 2007 przez Flatron, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Flatron nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 361 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Darksouled »
Widze ze robisz podobne błedy co ja. Dlatego polecilbym moj temat i poczytaj co mi poradzili inni uzytkownicy a na zdjeciach mozesz zobaczyc jak sobie probowalem mniej lub bardziej udolnie z problemami radzic.
http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=12062

napisalem tak nie zeby swoj temat reklamowac jakby co :P tylko zebyscie nie musieli powtarzac 2 razy tego samego i zeby nie musiala uczyc sie na swoich bledach skoro mozna na cudzych ;]
  • 8 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Butterfly »
Hej,
Flatron ma rację - przydałby się odbłyśnik x]
Z tego co widze na zdjęciu to używasz świetlówek o temp barwy 2700K (powinno pisać na obudowie) - te świetlówki dają bardzo dużo czerwonego światła potrzebnego podczas kwitnięcia roślin, natomiast dają mało niebieskiego światła.
Dobrą inwestycją było by zakupienie dodatkowej świetlówki, ale najlepiej takiej o temp. barwy 6400K - daje bardzo dużo niebieskiego światła potrzebnego podczas wegetatywnego wzrostu roślin.
A jakie są efekty dużej ilości niebieskiego światła? Roślinka będzie się bardziej krzewić i rozrastać na boki niż piąć się w górę x] tylko pamiętaj o odbłyśniku ;]

Gdzie kupić takie świetlówki 6400K ?
Tutaj możesz znaleźć sporo takich ofert:
http://allegro.pl/search.php?string=640 ... ew=0&pay=0

Sam kupowałem na allegro takie świetlówki, co prawda tamte były trochę mniejsze - teraz zostały tylko te duże o poborze 55W, ale taka jedna zastępuje kilka... no i łatwiej podłączyć jedną niż np. 3, po prostu mniej roboty przy growboxie ;]
Niestety troche trzeba wyłorzyć $$ na taką świetlówkę, ale efekty są naprawdę zadowalające.

Pozdro x]
  • 6 / / 0
Nieprzeczytany post autor: malwina »
No tak...uśmiechnęłam sie do kolegi, i zrobił mi :) takie coś, lustro...
na pozostale 2 kompakty też mi zrobi...
i takie duże lustro na 3 kompakty też mi zrobi jak mi roślinka sie rozrośnie :)))
(razem bede miala 6 szt. kompaktów 23W)

niech żyja faceci :D:D:D:D

[ external image ] [ external image ]

P.S. po obniżeniu kompaktów roślinka ładnie na boki sie rozrasta :)))
buźka:)
  • 22 / / 0
Nieprzeczytany post autor: de4th »
odblysnik z lustra to nie jest dobry pomysl:
http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=125
Uwaga! Użytkownik de4th nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
65% Amerykanów popiera legalizację marihuany na poziomie federalnym

Analiza sondażu Emerson College Polling (sierpień 2025).

Fabryka meksykańskiego kartelu w Polsce. Mamy nowe informacje

Najbliższe trzy miesiące spędzą w areszcie mężczyźni podejrzani o działanie w międzynarodowym kartelu narkotykowym. Dwaj obywatele Meksyku i Polak zostali zatrzymani podczas spektakularnej akcji służb. Jak ujawniają śledczy, mężczyźni mieli powiązania z jednym z największych karteli narkotykowych w Ameryce Północnej.

Holenderska władza kontra zapach jointa: rekordowa kara dla plantacji!

Witajcie w kraju, gdzie marihuana jest legalna… pod warunkiem, że jej nie widać, nie słychać i – broń Boże – nie pachnie. W Hellevoetsluis, malowniczej miejscowości pachnącej dotąd głównie morzem i smażonymi frytkami, sąsiedzi od dwóch lat żyją w aromatycznej chmurze z największej w kraju plantacji konopi. Teraz sąd wziął głęboki wdech i wydał wyrok: tydzień na zamontowanie filtrów albo kara, która zaboli nawet tak wielką firmę jak CanAdelaar. Czy holenderski eksperyment z legalną trawką właśnie zamienia się w dym?