ODPOWIEDZ
  • 27 / / 0
Prosze o porade, bo zaczynam się martwić. Minął tydzień jak wyszły mi roślinki z ziemi, ale poszły znacznie do góry i ponieważ mają cieniutkie ale już dość długie łodyżki (6 - 7 cm) to zaczynają mi się kłaść. Boję się żeby nie uszkodziła się łodyżka i nie wiem co zrobić żeby zaczęły mi bardziej rozrastać liście a łodyżka nie szła już tak do góry. Jest to odmiana WW z nirvany, stoją w boxie pod hps 400 zawieszonym na wysokości 100cm ponad nimi. Boje sie go obniżyć żeby mi nie popaliły delikatnych roślinek. Temp. mam idealny, 28 stopni.
Zdjęcie w załączeniu.
  • 27 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Darxes »
Jeszcze raz, nie wstawił mi sie załącznik.
  • 155 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: kombajn »
hm.. wiatraczek do bardziej idelnych warunkow [ poprzez silniejszy wiaterek lodyzki sie utwardza i bedziesz mogl troszke obnizyc lampe ] , sprobowac przesadzic do wyzszej doniczki chowajac lodyzki [ btw. po jakims czasie wytworza sie na nich korzenie. O widze, dosyp ziemi zeby byly bardzie pionowo. 6-7 cm ? Dlatego bo sie wyciagaja gdyz lampa jest za wysoko. Taki problem jest tylko na poczatku, potem sie ustabilizuje wiec sie nie martw. :)
Ktory to Twoj sezon ?
Uwaga! Użytkownik kombajn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 654 / 14 / 0
Nieprzeczytany post autor: Gum@ »
A czemu nie obniżysz lampy? To na bank dl;atego że l;ampe masz aż metra nad roślinami. Sprawdż w kompendium mniej więcej ile nad roślinami powinna być Twoja lampa i zweryfikuj to z własnym "odczuciem" ciepła. Po obniżeniu lampy przyłuż ręke przy szczytach i jeśłi nie będzie Cię parzyć ani troche tylko będzie Ci cieplutko to wtedy wysokośc powinna być spox.
  • 27 / / 0
Dzieki Wam wielkie za szybkie rady. To mój 1 sezon wiec wiadomo, dużo niejasności i obaw. Ustawiłem już wentylatorek komputerowy wewnątrz tak by wiał bezpośrednio na łodyżki. Zastanawiałem sie jeszcze czy taki objaw wysokich gnących się łodyżek nie mogł wystąpić z niedomiaru lub nadmiaru wody?
Aaaa, jeszcze jedna myśl. Czy nie dobrze by było zmienić teraz fotoperiod z 18/6 na 24/0 by miały światło non-stop?
Ostatnio zmieniony 17 kwietnia 2006 przez Darxes, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 155 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: kombajn »
Zastanawiałem sie jeszcze czy taki objaw wysokich gnących się łodyżek nie mogł wystąpić z niedomiaru lub nadmiaru wody?
nie. Jak jest podlana to lodygi sa twardsze, a gdy jest bardziej sucho to sa miekksze.
Czy nie dobrze by było zmienić teraz fotoperiod z 18/6 na 24/0 by miały światło non-stop?
jesli ju to na poczatku 24/0 potem 18/6 bo ci sie hermy moga porobic na 24..
Ostatnio zmieniony 19 kwietnia 2006 przez kombajn, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik kombajn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 654 / 14 / 0
Stary! Te łodyżki to na bank dlatego że masz lampe za wysoko! To typowy tego objaw więc jedyne i słuszne co możesz zrobić to przybliżyć lampe do roślin! Wiwatraczek je może tylko nieznacznie wzmocnić ale nie powstrzyma ich wyciągania się w góre!
  • 105 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Lewar »
kombajn pisze:
Czy nie dobrze by było zmienić teraz fotoperiod z 18/6 na 24/0 by miały światło non-stop?
jesli ju to na poczatku 24/0 potem 18/6 bo ci sie hermy moga porobic na 24..
chcesz możesz zmienić, może nieco szybciej będą rosły ale pewnie nie zauważysz różnicy no chyba że na rachunku. a shermić fotoperiodem jest baaardzo trudno. moje rośliny były około miesiąca na 24/0, później tydzień na 12/12: nie wszystkie pokazały płeć to postanowiłem dać na 18/6 około trzech dni. następnie kłopot z miejscówką i znów dwa dni 24/0, później pare dni 18/6 i teraz już drugi tydzień na 24/0 :-) idzie się uśmiać ale roślinom nic się nie stało.

btw też mam lampe 400w i jest ona około 30cm nad roślinami i się nie wyciągają z tym że pod hps'em są dopiero od 2 tygodnia życia. obniż lampe, podwiąż do jakiś bambusów i czekaj na poprawe. jak ci się nawet trochę powyciągają to będą idealne na scroga - jest plus ;-)
[b][color=crimson]Reggae[/color][color=orange] And[/color][color=limegreen] Cannabis[/color][/b]
zagubiony w czasie i przestrzeni
nic nie wiem
  • 27 / / 0
btw też mam lampe 400w i jest ona około 30cm nad roślinami i się nie wyciągają
Nie jest im za gorąco? Mówi sie że hps 400 powinien być 60-80 cm od szczytów. A jeżeli chodzi o wyciąganie to nie boję się tego zbytnio bo box jest wysoki, ale bardziej martwie się pod tym kątem by łodyżki sie nie uszkodziły.
W każdym razie dosypałem ziemi na full kubeczka, obniżyłem lampe do 80 cm i mam nadzieje że bedzie git :)
  • 654 / 14 / 0
Stary ale tu nie chodzi o to że "mogą się wyciągnąć bo mam wysokiego boxa". Jeśłi rośliny Ci się bardzo wyciągną to drastycznie zmniejszy plon.
ODPOWIEDZ
Newsy
Pozostałości nielegalnej destylarni whisky w szkockim Highlands

Dobrze, że wcześniej nie znalazła tego skarbówka, bo zniszczyłaby ten piękny kawałek historii. Na szczęście przetrwał i dostarczył silnego dowodu, że kamienna struktura w Ben Lawers National Nature Reserve służyła do nielegalnej produkcji whisky.

Powiedziała policji, że ktoś ją śledzi. Została zatrzymana za... posiadanie narkotyków

Zaalarmowała policję, że ktoś ją śledzi – usłyszała zarzuty za posiadanie narkotyków. 31-latka z Dobroszyc poprosiła funkcjonariuszy o pilną pomoc. Jak się okazało, jej zachowanie mogło mieć związek z działaniem substancji psychoaktywnych. Oleśniccy policjanci zostali postawieni na nogi przez 31-letnią kobietę z Dobroszyc. Spanikowana zgłaszająca poinformowała funkcjonariuszy, że śledzą ją podejrzani mężczyźni. Na dodatek grożą jej i wyzywają. Kobieta wyraźnie obawiała się o swoje bezpieczeństwo i prosiła o natychmiastową pomoc.

Polak zatrzymany na granicy. Próbował wwieźć do Rosji 40 kg haszyszu

Na przejściu granicznym w Grzechotkach polskie służby zatrzymały mężczyznę, który próbował wjechać do Rosji z ponad 40 kg haszyszu o czarnorynkowej wartości ponad 2 mln zł - poinformowała Krajowa Administracja Skarbowa w Olsztynie.