jak wiadomo im wieksze doniczki tym wieksze korzenie, a im wieksze korzenie tym wieksze i zdrowsze roslinki.zastanawiam sie nad sensem stosowania wysokich ale waskich donnic...przykladowo pod 400W HPS zmiesci sie 9(3x3) roslin w okraglych doniczkach ok.17 litrowych.wynika to z moich doswiadczen. ale wydaje mi sie ze lepiej zastosowac 15(5x3) donnic kwadratowych -wąskich ale wysokich o takim samym litrażu. korzenie sie wtedy rozrosna odpowiednio a zaoszczedzimy na miejscu pod lampą. co o tym myslicie?
btw: kwadratowe doniczki sa najlepsze: typowe szklarniówki. Niestety dosyć trudno je kupić.
najlepsze są kwadratowe doniczki
wymiary doniczek nie sa tak ważne - najwazniejszy jest litraż
czy oto chodziło?
Czy dobrym pomysłem jest stosowanie worków z ziemią zamiast doniczek?
Czy dobrym pomysłem jest stosowanie worków z ziemią zamiast doniczek?
Są dobrym pomysłem, chociaż mogą być z nimi problemy oczywiste, które z donicami nas nie czekają. Należy też pamiętać, że gleba też musi "oddychać".
Mój wybór: 1 z 2 wybieram donice.
TasteOfHaze pisze: Sa jeszcze specjalne torby do sadzonek z takiego materialu ktory jest przewiewny. z uszami bardzo często
Czy doniczka napewno się rozpuśći ?Czy zanim sie rozpuśći nie zachamuje to wzrostu rośliny?
Co o tym myślicie bo właśnie w tym roku mam zamiar zastosować ten rodzaj doniczek.A może mi je odradzicie.
Są wyjątkowo dobre jeśli je dobrze stosujesz. Co prawda wyciągają dużo wody i przesuszają nieco glebe, lecz jeśli podlewasz w miarę często nie będziesz miał problemów. Po wsadzeniu do gleby i obfitym podlaniu całości doniczka zaczyna się rozkładać przy czym uwalnia mikroelementy i stymuluje roślinę do wzrostu przez zwiększenie stężania nawozu w glebie.
Jeśli masz pewne obawy to możesz lekko ponacinać doniczkę przed wsadzeniem jej w glebę lub całkowicie uciąć denko takiej doniczki- będziesz miał 100% pewność.
Sam używam 2 rodzajów takich doniczek- lepsze są te po prawej.
Powód: usunięto zbędny cytat
Sweet Bulldog pisze:Sam używam 2 rodzajów takich doniczek- lepsze są te po prawej.
Ja olałem torfówki dawno temu: pleśniały.. i miały tendencje do rozpadania sie.
Czy świadek może odmówić odpowiedzi na pytania w sprawie o narkotyki? Analiza art. 183 K.p.k.
USA może zaoszczędzić 29 miliardów rocznie dzięki legalizacji marihuany medycznej
"Nalokson ratuje życie uzależnionych od opioidów. Zwiększmy dostępność jak najszybciej" [WYWIAD]
W środku nocy przypomniał sobie o dozorze. Przyjechał na komendę pijany i z narkotykami w kieszeni
Policjanci z Konstantynowa Łódzkiego zatrzymali 47-letniego mężczyznę, który wsiadł za kierownicą mając ponad 2,5 promila alkoholu w organizmie, a do tego ciążył na nim sądowy zakaz prowadzenia. To jednak nie wszystko - podczas przeszukania mężczyzny znaleziono przy nim mefedron. 47-latek sam prosił się o kłopoty, bo w środku nocy przyjechał zgłosić się na dozór.
Narkotyki wysyłane pocztą na cały świat. Policja zatrzymała Polaka
Portugalska policja zatrzymała obywatela Polski podejrzanego o wytwarzanie na masową skalę różnego rodzaju narkotyków — poinformowało radio publiczne RTP. Organy ścigania skonfiskowały m.in. kilkadziesiąt kilogramów marihuany, ecstasy i LSD, a także grzybów halucynogennych.
Miało być wino, było wino i kokaina. Przechwycili transport z Ameryki Środkowej
Około 7,5 miliona złotych - taka jest czarnorynkowa wartość 44 litrów płynnej kokainy, która zabezpieczona została w ramach współpracy służb ze Stanów Zjednoczonych, Republiki Czeskiej oraz Europolu. Transport, w którym miały być tylko markowe wina, został załadowany na kontenerowiec w Panamie. Przechwycono go na terenie województwa lubelskiego. Zatrzymano dwóch mieszkańców tego regionu oraz 53-latka z Kujawsko-Pomorskiego.