Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 128 / 2 / 0
A na co ja już się nie przerzucałam... :rolleyes:
Ocd w którymś wypisie nawet mam, ale jak ktoś trochę tematu polskiej psychiatrii liznął to wie, że rozpoznanie to jedno a stan faktyczny drugie. I co pobyt/zmiana prowadzącego to diagnoza inna.
Na natrętne myśli fluo działa w miarę, lepiej chyba paroxetyna. To w sumie lek pierwszego rzutu, więc weteran mojego pokroju nadziei mieć wielkich nie powinien.
"Myśli mnie nachodzą, znowuż jakieś popierdolone..."
"Ludzie koty chodzą własnymi drogami"

NIE KAŻDA NOC PRZYNOSI ULGĘ POWIEKOM
  • 720 / 12 / 0
Kolejny apdejt, biore juz prawie pol roku fluo, i musze rzec ze rewelacja. Zdanych problemów nie ma, spi się cudownie, lepsza regeneracja, rano jak wstaje nie ma zamuły. Pewnosc siebie, kontaktowośc, otwartość, więcej eneergii i motywacji. Poprostu strzał w 11 :)

pozdro
  • 143 / 3 / 0
chojrakowa pisze:
Na natrętne myśli fluo działa w miarę
W jakiej dawce? Brałam 60mg i nic.
  • 128 / 2 / 0
Długo brałaś to 60mg? Bo to się wyjątkowo wrednie długo instaluje. Dawki 60+.
Spróbuj paro w tej kwestii skuteczniejsza.
"Myśli mnie nachodzą, znowuż jakieś popierdolone..."
"Ludzie koty chodzą własnymi drogami"

NIE KAŻDA NOC PRZYNOSI ULGĘ POWIEKOM
  • 258 / 16 / 0
PuTTy pisze:
Kolejny apdejt, biore juz prawie pol roku fluo, i musze rzec ze rewelacja. Zdanych problemów nie ma, spi się cudownie, lepsza regeneracja, rano jak wstaje nie ma zamuły. Pewnosc siebie, kontaktowośc, otwartość, więcej eneergii i motywacji. Poprostu strzał w 11 :)

pozdro
Po jakim czasie na tej fluo poczułeś taką poprawę??
  • 4 / / 0
Ja poczułem taką poprawę od razu :D 11 dni super było ale się trochę przeziebiłem i zaburzenia dały o sobie znać ale prawie zdrów jestem

dziś zwiększam do 40mg już po 20minutach czuje od razu poprawe mam nadzieję, że taki stan rzeczy albo lepszy się utrzyma bo ogromna różnica jest
jak nie mam zaburzeń OCD , a je mam nawet chyba ogromna to mało powiedziane :D mogę się skupić na tym co chce, a nie na sprawdzaniu czy gazówka jest wyłączona haha

coś czuje, że jeszcze dawke zwiększe ^^
  • 98 / 13 / 0
PuTTy pisze:
Kwark moim zdaniem nie mozesz sie zabardzo wypowiedziec na temat dzialania fluo, poniewaz nie odczules jej prawidlowego dzialania. Odczules cos jak 'schock-therapy" tzn takie pierdolnięcie na początku które trwa max tydzien a potem zanika i trzeba poczekac z miesiąc na zaczęcie działania prawidłowego, które jest jednak zgoła inne niz te pierwsze pierdolnięcie.
Częściowo się z Tobą zgadzam. Na chwilę obecną będę już miał z 2 i pół miesiąca regularnego zażywania, miesiąc 10mg, później 20mg.

Szczerze? Czuję mniej więcej ten sam efekt co na starcie, tylko słabiej. Coś jak na starcie 10mg to już było całkiem dużo (a 20 mg to się robiło nieprzyjemnie psychicznie i nie do końca bezpiecznie przez ciśnienie), a na chwilę obecną zastanawiam się czy bym nie chciał minimalnie więcej niż 20 mg.
Zaszpanuję: namiętnie pijam niezbyt mocną kawę rozpuszczalną z odtłuszczonym mlekiem
  • 143 / 3 / 0
chojrakowa pisze:
Bo to się wyjątkowo wrednie długo instaluje. Dawki 60+.
Niestety wiem, ale myślę, że lek w moim przypadku był po prostu bezskuteczny. Brałam przez prawie 4 miesiące w tej dawce.
Niestety, psychiatra znowu zapisał mi niedawno, więc próbuję jeszcze raz w połączeniu z Tisercinem. Może coś z tego będzie.
  • 98 / 13 / 0
Hiho888 pisze:
Siema mam pytanie :D

wziąłem fluo na zaburzenia obsesyjnokompulsywne i działa od 1 dnia

lekarz zalecił
1tydzien 20mg
2tydzien tak samo
3tydzien 20mg rano i po poludniu 20mg
4tydzien tak samo
5tydzień 40mg rano

i tak sobie myslę, czy zwiększać dawke i czy po prostu nie lepiej 40mg rano od 3 tygodnia ?? ma jakieś to znaczenie większe . pare razy czulem juz wieczorem jak by dzialanie spadlo tabletki no ale skoro 40mg rano walne to powinno byc ok :D

dzięki za pomoc
Szczerze? Fluoksetyna ma bardzo długi okres półtrwania (kilka dni i jeszcze trwalszy aktywny metabolit), więc specjalnego problemu nie powinno być. Natomiast rada od osoby, którą 20mg było w stanie posłać na ostry dyżur - Ty śledź jak się Twój organizm zachowuje i czy wystarczająco szybko Ci rośnie poziom tolerancji. Jeśli nie, to nie zwiększaj tak ostro dawki.

(dla jasności: ja bym raczej nie przetrwał planu Twojego psychiatry, a sobie chwalę fluoksetynę)
Zaszpanuję: namiętnie pijam niezbyt mocną kawę rozpuszczalną z odtłuszczonym mlekiem
  • 190 / 4 / 0
oloxn777 pisze:
Czy działanie fluo jest natychmiastowe jeśli chodzi o trawę? bo mam recke ale raczej brać nie będę bo potrzebuję pełnego działania psychodelików, ale bym chciał sobie spróbować czy faktycznie bania po mj jest lepsza. I tu właśnie pytanie czy po wrzuceniu 1 tabletki, odczekaniu tam godziny czy ile, nie wiem ile to się ładuje, i zapaleniu od razu będzie lepsza bania czy dopiero jak będe to regularnie brać, żeby to samo z siebie miało jakis efekt, faza po mj będzie lepsza? W sumie tak samo kodeina mnie interesuje jesli chodzi o jednorazowe podbicie fazy. I jeszcze jedno, czy można fluo zastosować jako deskę ratunku przy bad tripie, jak benzo, czy to tak nie działa?
Na każdego lek działa indywidualnie, może poczujesz działanie po jednej tabletce, ale raczej wątpliwe. Antydepresanty swoją drogą a marihuana swoją - mam nadzieję, że się rozumiemy. Jedno nie wzmacnia działania drugiego.

Kodeiny na pewno nie podbije.

Nie działa na zbicie bad tripa.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Exception when calling VideoApi->videos_get: (500) Reason: Internal Server Error HTTP response headers: HTTPHeaderDict({'Access-Control-Allow-Credentials': 'true', 'Access-Control-Allow-Origin': '*', 'Access-Control-Expose-Headers': 'Retry-After', 'Alt-Svc': 'h3=":443"; ma=2592000', 'Content-Length': '291', 'Content-Type': 'application/problem+json; charset=utf-8', 'Date': 'Wed, 18 Jun 2025 06:17:01 GMT', 'Etag': 'W/"123-TljUAQ8boCPNg67GD97qdEr8r9I"', 'Server': 'nginx', 'Tk': 'N', 'X-Frame-Options': 'DENY', 'X-Powered-By': 'PeerTube', 'X-Ratelimit-Limit': '50', 'X-Ratelimit-Remaining': '49', 'X-Ratelimit-Reset': '1750227372'}) HTTP response body: {"type":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#section/Errors/SequelizeConnectionAcquireTimeoutError","detail":"Operation timeout","status":500,"docs":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#operation/getVideos","code":"SequelizeConnectionAcquireTimeoutError"}
Newsy
Fabryka narkotyków zlikwidowana

Policjanci Zarządu w Poznaniu Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości wspólnie z Zarządem w Łodzi Centralnego Biura Śledczego Policji, przy współpracy z prokuratorami wielkopolskiego pionu Przestępczości Zorganizowanej Prokuratury Krajowej, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą, której członkowie wytwarzali środki psychotropowe. W działaniach polegających na likwidacji laboratorium narkotykowego udział brali także funkcjonariusze KAS i pracownicy Wydziału Zwalczania Przestępczości Środowiskowej WIOŚ w Olsztynie.

Londyn: Ostrzeżenie przed supermocnym narkotykiem. Może być 500 razy silniejszy niż heroina

Londyńskie kluby nocne ostrzegają swoich bywalców przed niebezpiecznymi niebieskimi i zielonymi tabletkami sprzedawanymi jako ecstasy po tym, jak dwie osoby zmarły w zeszłym miesiącu po zażyciu tej substancji. Groźny syntetyczny opioid jest niezwykle silny i może być śmiertelny.

Legalizacja marihuany ogranicza problematyczne używanie i poprawia kondycję psychiczną

Badacze analizują, jak legalny dostęp do marihuany wpływa na konsumpcję i zdrowie psychiczne uczestników. W pierwszej akademickiej publikacji zespół badawczy przedstawił bezpośrednie porównanie legalnego i nielegalnego pozyskiwania tej substancji. Badanie rozpoczęto w styczniu 2023 r. jako wspólne przedsięwzięcie Departamentu Uzależnień w Bazylei, Uniwersytetu w Bazylei, Uniwersyteckiej Kliniki Psychiatrycznej w Bazylei (UPK) oraz Służb Psychiatrycznych Aargau.