Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
ODPOWIEDZ
  • 370 / 80 / 0
@Gdziekucharek6 tam nie ma co jeść. :korposzczur:
Ja bezpośrednio do worka nie wlewałem wody ale z czasem jak patrzyłem było na dnie około 1cm wysokości wody, pryskasz 2-3 razy dziennie po ściankach worka.
A czas w jakim pokażą się piny jest bardzo zróżnicowany i nie ma reguły.
  • 3 / / 0
Na czubku grzybka zrobił się czarny nalot, w jednym miejscu. Co to może być
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 12 / 1 / 0
Siemanko, dziś wybija tydzień odkąd się zaopatrzyłem w growkita columbianów. Klasycznie nie dostałem instrukcji bazowałem na informacjach zawartych w tym temacie. Growkit obklejony izolacja z boków i dołu, wietrzony 2-3 razy dziennie, psikane też 2 razy dziennie. Mam wrażenie że przez te 7 dni nic a nic się nie ruszyło, pojawiła się pajęczynka 2go dnia i tak wszystko stoi.
Dodam, że stoją na poduszce grzejącej ( temperatura utrzymywana ok. 26 stopni ) w zacienionym miejscu bez dostępu bezpośredniego światła. Mam się uzbroić w cierpliwość czy coś zrobiłem nie tak ?
Pozdro

https://ibb.co/1qfHDG0
https://ibb.co/hBQrB0T
  • 1651 / 1036 / 7
@blumeri No, bo się nie otwiera torby dopóki się nie pokażą piny.
17 lutego 2021CATCHaFALL pisze:
ACHTUNG, ACHTUNG

Aby kit wystartował, wymagane jest duże stężenie CO2, nie otwieramy torby dopóki się nie pokażą piny! O2 w tej fazie jest Z B Ę D N E.

I teraz uwaga, PARADOKS.

Później jednak, CO2 zacznie spowalniać wzrost samych już owocników, więc zaczynamy wietrzyć w momencie jak tylko się pokażą.
🤷🏻‍♀️

Pewnie padnie pytanie skąd to CO2, skoro jak wkładamy kita do worka, to i tak w środku jest pełno O2.
Ano tak, że CO2 jest produktem ubocznym metabolizowanego przez grzybnię substratu, więc pozwólmy jej rosnąć i zwyczajnie tam nie grzebmy.
  • 11 / 1 / 0
18 lutego 2021Gdziekucharek6 pisze:
zastanawiam się czy częstotliwość zraszania powinna być taka sama w przypadku wody na dnie worka i bez?
Raczej nie będzie taka sama. Jak jest woda na dnie wora to możliwe, że w ogóle nie trzeba będzie pryskać. Najlepszym wyznacznikiem są kropelki na ścianach worka - jeśli są, wilgotność jest ok, jeśli nie ma - trzeba popryskać. Sama grzybnia też paruje zapewniając czasem wystarczającą wilgotność - przy przedostatnim i ostatnim rzucie prawie nie prystkałam, nie było wody w worze - wilgotność była ok i zbiory zaskakująco duże :)
  • 12 / 1 / 0
Czyli co teraz począć ? Zostawić je w spokoju ? Czy wody na dnie już szlag nie trafił przez ten tydzień ?
  • 3 / / 0
Siemka, za ile mniej więcej mogą otwierać się kapelusze? Obstawiam, że z tydzień-2 tygodnie. Pytam, bo ja już bym je teraz najchętniej schrupał :pacman: :mniam: Wstawiam zdjęcie do oceny. %-D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 11 / / 0
Witam witam.

Dziś zbiór nr.4
Wyglada dużo lepiej niż zbiór nr.3
Jestem bardzo zadowolona, myślałam, ze zbiory będą coraz słabsze a jednak 4 mnie zaskoczył.
Grow ponownie zalewam i powtarzam proces.

I powiem szczerze, ze nie spryskuje woda. Wietrze pare razy na dzień i to jest kluczowe.
:pacman:
Od momentu zalania do zbiorów minął może tydzień :pacman:

https://ibb.co/0f5FQ38
  • 17 / 4 / 0
Siema, jakieś znaczące różnice pomiędzy hodowlą Golden Teacherów a McKenaii? Na coś się przygotować? Zajmowałem się parę razy GT ale chcę spróbować sił w innej odmianie:p
"Volenti non fit inuria"
  • 11 / 1 / 0
23 lutego 2021cumnielmdma pisze:
Siemka, za ile mniej więcej mogą otwierać się kapelusze? Obstawiam, że z tydzień-2 tygodnie. Pytam, bo ja już bym je teraz najchętniej schrupał :pacman: :mniam: Wstawiam zdjęcie do oceny. %-D
Raczej mniej niż tydzień, powiedziałabym że 3-4 dni, a te największe to już. Te największe to pewnie dziś/jutro mogą być do zbioru.
ODPOWIEDZ
Newsy
Zaskakujący trend wśród Polaków. Chodzi o spożycie alkoholu

Spożycie alkoholu aktywnie ogranicza 55 proc. Polaków, a 21 proc. deklaruje całkowitą abstynencję.

Dyrektorka szkoły w powiecie łańcuckim podejrzana o utrudnianie śledztwa ws. narkotyków

Dyrektorka szkoły podstawowej z powiatu łańcuckiego zatrzymana przez policję. Śledczy podejrzewają ją o działania utrudniające postępowanie dotyczące grupy przestępczej handlującej narkotykami.

Wino z kokainą stało się przebojem. Papież pisał encykliki, sącząc Vin Mariani

Pod koniec XIX w. kokaina była uznawana za cudowny lek na wszystko. Była też składnikiem Vin Mariani, czyli ulubionego napoju papieża Leona XIII. Ojciec Święty tak je sobie upodobał, że wystąpił w jego reklamie, a twórcę receptury, Angelo Marianiego, odznaczył medalem. Nie był zresztą jedynym sławnym entuzjastą tego wina.