Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 270 / 26 / 0
Ja się od roku zabieram do tego leku ale się coś nie mogę przekonać. Wkur.wa mnie już mój neurotyzm, shrink twierdz że to pomoże ale myśl o odstawieniu wszystkich przyjemnych rzeczy mnie powstrzymuje.
Uwaga! Użytkownik ludecki12 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 10 / / 0
Działanie SSRI jest na tyle skomplikowane, że nie można założyć, że poprawi się w przeciągu 2-4 tygodni, to często kwestia osobnicza, lek może się jeszcze "rozkręcać". Nie sądzę, aby dwa piwa miały jakiś znaczący wpływ na terapię, chyba że lęki zaczęły się bezpośrednio po ich wypiciu. Myślę że warto się udać do lekarza i mu o tym opowiedzieć. Masz problemy ze snem?

Zasypiam dobrze ale często się wybudzam i dlatego się nie wysypiam. Zapytam lekarza co sądzi i pewnie podniesie dawkę.
  • 948 / 279 / 2
@Haspi wspomnij lekarzowi o problemach z wysypianiem się, tylko nie bierz na to benzo, możliwe że wypisze ci trazodon lub coś innego, ale możesz się wspomóc mieszankami ziołowymi z apteki, farmaceutki na pewno ci doradzą.

Tylko z tymi ziołowymi oczekuj efektu po kilku dniach, a nie natychmiastowo. Higiena snu to podstawa.
Uwaga! Użytkownik A-CoA nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 446 / 94 / 0
04 maja 2019marcin21 pisze:
już ponad 3 tygodnie na esci 10mg. Brak efektów. W przyszłym tygodniu wizyta. Nie wiem na co bardziej naciskać, zwiększenie dawki czy zmiana leku? Np. paro?
Nie mam depresji, leczę się na fobię, ataki paniki, lęki paniczny itp.
3 tygodnie to krótko.
Zawsze łatwiej jest podnieść dawkę, niż zmienić lek.
To drugie wiąże się z redukcją dawki obecnego leku, ewentualnym wyczyszczeniem organizmu i wprowadzeniem na nowo innego leku, a potem oczekiwaniem, aż zaskoczy.
  • 10 / / 0
Lekarz zalecił podniesienie dawki na 15mg. Miał ktoś tak przy Esci ze po około 3tyg poczuł się lepiej a po paru dniach zły stan wrócił? I czym to może być spowodowane?
  • 2198 / 715 / 0
Stało się to po podniesieniu dawki? Nie piłeś alkoholu albo nie ćpałeś czegoś? Nie zmieniałeś czasu przyjęcia leku? "Zły stan" to bardzo skomplikowana sprawa i może być tak że niekoniecznie ma coś wspólnego z lekiem. U mnie po 3 tygodniach zniknęła właśnie senność w ciągu dnia i od tego czasu jest ogólnie całkiem znośnie, bardzo zmniejszyło lęki i nerwy, ale antydepresyjnie to średnio. Ale moja depresja to raczej wynik światopoglądu i sposobu myślenia niż samej chemii w mózgu.
Autor tego posta jest żywym (?) przykładem że selekcja naturalna nie działa.
Nie bierzcie moich rad poważnie, konsultujcie to z bardziej obeznanymi osobami a najlepiej lekarzem. Słuchacie mnie na własną odpowiedzialność.
  • 33 / 1 / 0
Ja jak zwiększyłem dawkę z 10 na 15 to miałem jeden gorszy dzień. Ale potem przeszło. Teraz na 20 jest już stabilnie
  • 10 / / 0
Brałem 10mg po około 3tyg ogólny stan się polepszył, żeby po około tyg znowu wrócił do stanu sprzed brani leku albo i gorszy. Teraz od 4 dni jestem na 15mg i jeszcze nie zaobserwowałem pozytywnego działania. Myślałem, ze jak lek zaskoczy to będzie działał stabilnie..
  • 31 / 4 / 0
u mnie przez 4 tygodnie lek nie zaskoczył (10mg), dlatego też od jutra wchodzi 20mg.
  • 2429 / 579 / 155
@marcin21 Uważaj na EKG przy zwiększaniu dawek esci. Jeśli zwiększenie dawki po miesiącu nie pomaga, warto jednak pomyśleć już o zmianie leku, zwłaszcza że wraz ze wzrostem dawki esci rośnie niestety ryzyko problemów kardiologicznych.
Uwaga! Użytkownik taurinnn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Alkohol miał swój udział w powstaniu złożonych hierarchicznych społeczeństw

Alkohol towarzyszy nam od tysiącleci. Używały go wszystkie wielkie cywilizacje. Znali go Majowie, Egipcjanie, Babilończycy, Grecy, Chińczycy czy Inkowie. Odgrywał ważną rolę w ceremoniach religijnych, wciąż jest ważnym elementem spotkań towarzyskich. Był środkiem płatniczym, służył wzmacnianiu i podkreślaniu pozycji społecznej. W najstarszym znanym eposie literackim „Eposie o Gilgameszu” jednym z etapów ucywilizowania Enkidu – który symbolizuje tam dziką naturę, niewinoość i wolność – jest wypicie przezeń piwa.

Depenalizacja marihuany w Polsce już wkrótce? „Projekt jest już gotowy”

Czy jeszcze w tym roku w Polsce marihuana zostanie zdepenalizowana? Jak dowiedział się reporter RMF FM, poselski projekt ustawy jest już gotowy. Teraz jego autorzy szukają poparcia w innych klubach parlamentarnych.

Trzech mężczyzn oskarżonych o przemyt kokainy promem Norræna

Trzej mężczyźni w wieku 60–70 lat zostali oskarżeni o próbę przemytu ponad trzech kilogramów kokainy z Hiszpanii do Islandii promem Norræna. Grozi im do 12 lat więzienia.