rozszerzając naczynia krwionośne nie zwiększają już ryzyka zawału czy udaru?
generalnie z ciśnieniem nie mam problemu raczej tętno mi się mocno zwiększa...
co mógłbym brać permanentnie do stymulantów by uspokoić serducho bez większego wpływu na ciśnienie krwi?
dlaczego BLOKUJEMY receptory alfa?
na wiki czy np tu http://www.czytelniamedyczna.pl/66,rece ... cznej.html
można przeczytać, że to agoniśći receptorów alfa rozszerzają naczynia, zmniejszają ryzyko niedokrwienia serca, obniżają ciśnienie krwi...
trochę się pogubiłem! :/
Podobno obniża ciśnienie. Jak na 2-3 godziny przed ćpankiem zjem 2 ząbki czosnku to serducho dużo spokojniejsze mam. Tylko czy to aby bezpieczne jest?
guaron pisze:sory panowie, czegoś tu nie rozumiem
dlaczego BLOKUJEMY receptory alfa?
na wiki czy np tu http://www.czytelniamedyczna.pl/66,rece ... cznej.html
można przeczytać, że to agoniśći receptorów alfa rozszerzają naczynia, zmniejszają ryzyko niedokrwienia serca, obniżają ciśnienie krwi...
trochę się pogubiłem! :/
W tym źródle mowa jest o agonistach podgrupy 2 rec alfa, które znajdują się presynaptycznie i ich pobudzenie hamuje zwrotnie wydzielanie NA do synapsy, a to własnie NA jest głównym agonistą rec alfa 1, których aktywacja przenosi sie na skurcz naczyń.
Innymi słowy:
alfa-1 agonista: skurcz naczynia: noradrenalina, adrenalina, fenylefryna, dopamina
alfa-1 bloker: rozkurcz naczynia: prazosyna, alfuzosyna, doksazosyna, - je stosuj na zbicie ciśnienia po stymulantach
alfa-2 agonista: rozkurcz: klonidyna, ksylazyna,
alfa-2 bloker: działają też na inne receptory, więc ich działanie jest skomplikowane i różne: johimbina, rawuloscyna,
blokery nieselektywne - działają na a1 i a2: fentolamina, zwykle przeważa działąnie blokujące alfa i efekt rozkurczajacy naczynia - stosuj głównie to w połączeniu z benzami na zatrucie stymulantami
pzdr
Wiem, że w czasie paniki na mj po podaniu propranalolu (ta najsłabsza tableteczka - 5mg?) osobnik uspokoił się i wszystko było dobrze.
Cholera podniosło mi się po tripie na 4aco-DMT , rumieńce na twarzy i uczucie gorąca na mordzie .
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Magiczne grzyby w walce z uzależnieniem od nikotyny - przełom czy obiecujący eksperyment?
Nowe badania sugerują, że psylocybina - substancja psychoaktywna zawarta w tzw. "magicznych grzybach" - w połączeniu z psychoterapią może znacząco zwiększyć skuteczność rzucania palenia. Choć wyniki są obiecujące, naukowcy podkreślają potrzebę dalszych badań.
Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów
Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.
Marihuana może pomóc zwalczyć chorobę Alzheimera
Nowe badania sugerują, że w chorobie Alzheimera równie ważne jak nagromadzenie białek (amyloidu i tau) może być zwalczanie stanu zapalnego w mózgu.