Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
Artykuł szczerze mówiąc mało wiarygodny, raczej sensacyjny. Dużo w nim błędów i nieścisłości.
moim zdaniem artykuł raczej mało "naukowy" który ma nie tyle na celu coś udowodnić co "dać do myślenia"

Przyklad współczesny: dlaczego nie potrafia się tymi witaminkami przed ptasią grypią hodowcy ochronić ? :)
bo witaminy to nie jest jakaś cudowna rzecz.
poza tym wydaje mi sie ze zwierzęta/ludzie z niedoborem witamin/minerałów mają większe ryzyko zachorowanie na cokolwiek...
to jest chyba oczywiste

I dlaczego bierzesz omega-3 a nie omega-6 ? a moze WNKT np. AHA ?
bo spożywam mało ryb i doszedłem do wniosku, że zajebanie 3-4 kapsułek z takim olejem na dzień nie zaszkodzi a raczej pomoże.
poza tym suplementy są po to, żeby uzupełniać niedobory. omega6 i wnkt występuje wręcz w nadmiarze w diecie typowej dla polaka czy tam człowieka żyjącego w kraju rozwijającym się lub rozwiniętym ;)

A co do suplementacji witaminami:
Większość ludzi ma niedobory jakiś witamin według badań. Można z takimi niedoborami żyć, ale znacząco wpływają na jakość naszego życia.
Dużo chorób (stawiam nacisk na tzw: cywilizacyjne) mozna by było uniknąć gdyby się prawidłowo odżywiało. Jednak prawidłowe odżywianie jest bardzo trudne wręcz niemożliwe dlatego można brać witaminki i minerały.
Takie jest moje zdanie.

BTW: A co do teog jak witaminki i minerały pomagają to kiedyś zrobiono badanie na kulturystach, którym kontrolowano poziom witamin/minerałów na bieżąco i ich wyniki się w sposób widoczny polepszały. Artykuł też jest gdzies na sfd
Ostatnio zmieniony 20 stycznia 2008 przez Mr.LaTacha, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 273 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: machabeus »
Wiesz, z witaminami jest tak, ze np. dawka wit. C chroniąca przed szkorbutem to bodaj 10 czy 20 mg. Pauling jadl 10 000 mg (tysiac razy wiecej) zdrowotnie. A miedzy tym jest taki przedzial, ze nie wiesz, czy ktos ma niedobory, czy juz nadmiar (uszkadzajacy nerki).

Albo zabawa z mineralami... wezmiesz wiecej cynku, to bedziesz mial mniej miedzi w organizmie, a to jest jeszcze powiazane z gospodarka zelaza i manganu... poza tym,
np. mamy zapas wielu witamin (rozp. w tluszczach) na kilka miesiecy lub lat. Ogolnie literatura na ten temat mowi o niewielkich niedoborach lub prawidlowym odzywieniu polakow. Bo jednak wbrew temu tekstowi to nawet w Polsce robi sie sporo badan na ten temat, cala epidemiologia, bromatologia itp...

poza tym suplementy są po to, żeby uzupełniać niedobory. omega6 i wnkt występuje wręcz w nadmiarze w diecie typowej dla polaka czy tam człowieka żyjącego w kraju rozwijającym się lub rozwiniętym
no wlasnie, w przypadku tych omega, oprocz ilosci wazne sa jeszcze proporcje miedzy o-3 i o-6

Dużo chorób (stawiam nacisk na tzw: cywilizacyjne) mozna by było uniknąć gdyby się prawidłowo odżywiało. Jednak prawidłowe odżywianie jest bardzo trudne wręcz niemożliwe dlatego można brać witaminki i minerały.
statystyki sa przerazajace... kiedys rocznie spozywalismy 200-300 roznych rodzajow roslin. Teraz ograniczamy sie praktycznie do 20.
  • 47 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Chmurnik »
Kawa kawą, ale lepiej przerzucić się na yerbę. Odpowiednio dobrany gatunek nie dość że daje efekty znacznie mocniejsze od kawy, to jeszcze nie pierdoli tak żołądka. I smak znacznie lepszy.
Uwaga! Użytkownik Chmurnik nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 93 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Hekate »
Nic nie ma lepszego smaku od kawy. Kawa to najpyszniejsza używka' pod Słońcem!
Doszczętnie rozbity Wichman zginął w ucieczce z rąk rozjątrzonych najazdem chłopów.
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
A miedzy tym jest taki przedzial, ze nie wiesz, czy ktos ma niedobory, czy juz nadmiar (uszkadzajacy nerki).
no wlasnie to jest ten problem.

Jednak w wiekszosci witamin i minerałów różnica między "leczniczą" dawką a "trującą" jest bardzo duży.
Niektórych witamin można brać np 500% zapotrzebowania dziennego i bedzie to jedynie szkodliwe dla naszego portfela...
Albo zabawa z mineralami... wezmiesz wiecej cynku, to bedziesz mial mniej miedzi w organizmie, a to jest jeszcze powiazane z gospodarka zelaza i manganu... poza tym,
np. mamy zapas wielu witamin (rozp. w tluszczach) na kilka miesiecy lub lat. Ogolnie literatura na ten temat mowi o niewielkich niedoborach lub prawidlowym odzywieniu polakow. Bo jednak wbrew temu tekstowi to nawet w Polsce robi sie sporo badan na ten temat, cala epidemiologia, bromatologia itp...
tak, to jest fakt dlatego nie warto przesadzać.
Z drugiej strony podobno 30% ludności ma niedobory cynku o którym wspomniałeś...

no wlasnie, w przypadku tych omega, oprocz ilosci wazne sa jeszcze proporcje miedzy o-3 i o-6
co do omega-3 to ja zauważyłem że poprawiło mi się krążenie po tym. Nie mam efektu "zimnych dloni" ani "sinych dloni" az tak mocno jak kiedys.
To samo z nogami.
Z drugiej strony powinno to zaczac dzialac po 3-4 miesiacach zazywania, a ja zazyweam to troche krócej.

Widziałem też badania w necie ze dzieci ktore dostawaly suplementacje w postaci omega-3 mialy lepsze wyniki w nauce niz dzieci ktore dostawaly placebo...

dlatego zdecydowalem sie to brac.

a co do ZMA.
Większosc ludzi jest zadowolona ze spozywania tego wiec mysle ze raczej wychodzi na +. Ale jesli nie zauwaze po paru miesiacach roznicy to przestane to brac.

pozdro
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 3523 / 55 / 0
Nieprzeczytany post autor: WildMonkey »
Osobiście biorę 1000mg omegi, 2 x multiwitaminę i minerały czyli 200 % zapotrzebowania, ale z racji treningów to i tak chyba mało :-( , ale to co mi najbardziej pomogło to magnez w ilości 200 mg dziennie. Spróbujcie naprawdę polecam szczególnie osobom pijącym kawę(wypłukuje magnez i nie należy jej pić razem z nim!), jestem jakby bardziej trzeźwy i energiczny. Jak mam kaskę to dokupuję jeszcze sylimarol 70(odtruwa wątrobę), i wit E. Najgorsze jest to iż nienstety niezbyt dobrze trawię warzywa.
GG 11510053
Piszcie kiedykolwiek

Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
  • 463 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: Virus X »
http://www.777ebuy.com/sesja-tabletki-sztuk-p-8232.html

Ja teraz biorę coś takiego, 2 tabletki dziennie. Trochę stymuluje nie powiem.
  • 173 / 1 / 0
gdzie można zdobyć taką czystą kofeine?
Psyc[H]oaktywni
  • 422 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kwidron »
Virus X pisze:
http://www.777ebuy.com/sesja-tabletki-sztuk-p-8232.html

Ja teraz biorę coś takiego, 2 tabletki dziennie. Trochę stymuluje nie powiem.
Virus X, tej Sesji to nie opłaca się kupywać, ma bardzo mało kofeiny, już lepiej kupić Zdrovit Activ (w promocji 30 tabletek po 52,5 mg kofeiny, 100 mg tauryny i witaminami za 10 zł), albo RedPuls (20 tabletek za około 5 zł) :)
  • 422 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kwidron »
A odnośnie czystej kofeiny, to można ją taniutko kupić w ameryce %-D
ODPOWIEDZ
Newsy
Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec

Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.

Kofeina może pomóc w diagnozowaniu Alzheimera. Nawet umiarkowana dawka może mieć wpływ

Kofeina może wpływać nie tylko na koncentrację i poziom energii, ale także na wyniki badań neurologicznych. Włoscy naukowcy wykazali, że dawka odpowiadająca około dwóm filiżankom kawy wyraźnie zmienia sposób, w jaki mózg tłumi sygnały odpowiedzialne za ruch. Odkrycie może mieć znaczenie dla przyszłej diagnostyki choroby Alzheimera i innych zaburzeń neurodegeneracyjnych.

Polak zatrzymany na granicy. Próbował wwieźć do Rosji 40 kg haszyszu

Na przejściu granicznym w Grzechotkach polskie służby zatrzymały mężczyznę, który próbował wjechać do Rosji z ponad 40 kg haszyszu o czarnorynkowej wartości ponad 2 mln zł - poinformowała Krajowa Administracja Skarbowa w Olsztynie.