16 lutego 2020Zgienty pisze: Róbcie pompki diamentowe (na wąsko) żeby mieć klatę twardą jak adamantium /quote]
ale ile sztuk i serii?
A jak komuś ciężko na początku diamentową poprawnie zrobić to najpierw trzeba mniej żreć, więcej się ruszać i nie być inwalidą - co trudne przy obecnym, głównie siedzacym trybie życia.
Ogółem to czytajcie literaturę fachową na temat ćwiczeń, treningów, dietetyki i suplementacji, a nie gońcie za kolejnymi modami. Była juz kalistenika, kettlebelle, głodówki tygodniowe. To wszystko może mieć zastosowanie i plusy, ale wymaga wiedzy gdzie, kiedy i jak. Wiedzy której początkującym zupełnie brakuje.
Nie bierzcie moich rad poważnie, konsultujcie to z bardziej obeznanymi osobami a najlepiej lekarzem. Słuchacie mnie na własną odpowiedzialność.
Jest taki patent: wykonywanie pompek na kółkach gimnastycznych. Nawet w zwykłej wersji, bez zmiany dźwigni na trudniejszą i ze standardowym rozstawem rąk (na szerokość barków, dłonie pod barkami), wymuszają swoją niestabilnością dodatkową pracę mięśniową. A jak zaczynamy i kończymy powtórzenie z odkręceniem kółek (tak żeby kciuki kierować na zewnątrz, odkręcenie do minimum kąta 45 st.), to serwujemy sobie jeszcze większy wpierdol.
Metod progresowania w pompkach przy użyciu kółek gim. jest więcej (np. pompki nierówne, z odwiedzeniem prostej ręki w bok), polecam m.in. tutorial FitnessFAQ (jak i cały kanał na YT).
Ogólnie kółka gimnastyczne mogą całkowicie zastąpić trening oporowy, tak pod kątem kształtowania siły jak i hipertrofii.
O narkomanii nie wspominam, bo na tym forum to jak afiszowanie się że ma się w dupie otwór do srania.
---
I want more life, fucker!
Nie bierzcie moich rad poważnie, konsultujcie to z bardziej obeznanymi osobami a najlepiej lekarzem. Słuchacie mnie na własną odpowiedzialność.
Ja sobie w sufit wmontowałem takie dwa mocowania do huśtawek (jedno ma udźwig bodajże 120 kg, montowane na 4 metalowe kołki rozporowe - prędzej strop puści niż to mocowanie), dzięki czemu mam dostęp do kółek przez cały czas jak jestem w domu.
W progresji pompek doszedłem właśnie do pompek nierównych. Z kolei w dipach (jak już jesteśmy przy ruchach pchających) do wersji bułgarskiej. Tyle że ja w sumie większość życia coś trenuję: przez 6 lat, do połowy liceum, sztuki walki. Potem trochę siłki, następnie treningi domatora na bazie własnych, dość amatorskich (jak na nie patrzę z dzisiejszej perspektywy) planów, głównie opartych o ćwiczenia z masą ciała - wtedy jeszcze nie wiedziałem o istnieniu "kalisteniki", a gimnastyka sportowa kojarzyła mi się wyłącznie z akrobatyką.
No, ale jakieś tam fundamenty zbudowałem. Gdyby nie ćpanie, kontuzje (na szczęście już praktycznie zaleczone) i totalny brak motywacji z którym obecnie walczę, pewnie zaszedłbym dużo dalej... :/ No nic, trzeba zacisnąć zęby i na powrót wskoczyć w niegdysiejszy kierat, od narzekania i wspominania lepszych czasów dawna forma nie wróci. Najpiękniejsze jest to, że z czasem w głowie na tyle się poprzestawia, że raczej odpuszczenie treningu będzie wyzwaniem i mentalną katorgą, a nie na odwrót - ale takie uzależnienie to ja propsuję.
O narkomanii nie wspominam, bo na tym forum to jak afiszowanie się że ma się w dupie otwór do srania.
---
Powiedział mi, że jeśli chcę uszkodzić sobie serce, wątrobę lub być bezpłodnym jak on, to powinienem wcinać mietka. Od intensywnych ćwiczeń pozostał ból nadgarstków i rozstępy. Czy warto się tak forsować, tracąc zdrowie? -NIE !
Może ćwiczyłeś z chujową techniką, olewałeś dobrą rozgrzewkę nadgarstków. Z aspektów dietetycznych, mogłeś nie zadbać o odpowiednią podaż wapnia (dla osoby trenującej siłowo 1000 mg dziennie to absolutne minimum) i składników koniecznych do syntezy kolagenu. Może przegiąłeś z objętością treningu: po co Ci rutyna gdzie trzaskasz 1000 pompek, chciałeś pobić rekord świata czy co? Z perspektywy kształtowania siły czy wytrzymałości siłowej to nie ma sensu, jak dojdziesz maks. do 20 powtórzeń w serii to wskakujesz w trudniejszy wariant, a nie podkręcasz ilość do kilku-set/tysięcy powtórzeń - ale sporo programów treningowych sugeruje nawet niższe progi przejścia (klasyczne 10-12 powtórzeń). O 20 wspomniałem, bo jak progresujemy z trudniejszych wariantów (np. z pompek łamanych/pike push ups do pompek w staniu na rękach) to warto mieć opanowane te 20 powtórzeń w serii, żeby przygotować stawy pod skokowe zwiększenia obciążenia (w treningu oporowym jest łatwiej progresować trzymając się niższych, czysto siłowych ilości powtórzeń, czyli 3-5 powtórzeń na serię; można pomalutku zwiększać obciążenie np. dokładając 0,25 kg na gryfie co trening - w kalistenice stety/niestety nie mamy tego komfortu).
Last but not least, może zaniedbałeś kwestię regeneracji (bardzo częsty błąd, nawet u zaawansowanych zawodników). Odpowiednio rozplanowane przerwy są równie ważne, co sam trening.
No to teraz jeszcze raz zrób uczciwy rachunek sumienia i napisz potem, czy faktycznie zawiniły te straszne pompki ;)
---
![[mem]](https://hyperreal.top/wtf/memy/3/38da8a1e-41e0-4836-a9be-11091b8257ab/IMG_2229.jpg?X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=nxyCWzIV8fJz5t5dUSIx%2F20251023%2FNOTEU%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20251023T082901Z&X-Amz-Expires=3600&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=2fcb67ba39ce1e9ba484662c1f08b5a62ec98e5ca89ec0165b14eceb961cbbd5)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/zrzut-ekranu-2025-01-15-o-12.17.13.png)
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zdzojntempolak.png)
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/p06p0z0v.jpg)
Ekstaza i ekstaza: jak patrzyliśmy i patrzymy na narkotyki
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/trump.jpg)
Trump: sześciu przemytników zginęło w naszym ataku na łódź transportującą narkotyki
Prezydent USA Donald Trump poinformował, że amerykańskie siły we wtorek przeprowadziły atak na łódź u wybrzeża Wenezueli, którą według wywiadu przemycano narkotyki. Zginęło sześć osób, które Trump nazwał „narkotykowymi terrorystami”.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/clusterofpsilocybesub.jpg)
Badania nad grzybami zaskoczyły naukowców. Odkrycie może pomóc wielu ludziom
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania na temat działania psylocybiny, zawartej w niektórych gatunkach grzybów psychoaktywnych. Wnioski opublikowane zostały w "Nature Neuroscience". Jak się okazuje, związek ten może zmniejszać przewlekły ból i związane z nim ryzyko rozwoju depresji. Eksperymenty przeprowadzono na modelach zwierzęcych.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/davidnutt030118.jpg)
15 lat niechcianych badań. A teraz nowa rewolucja w psychiatrii
Specjalista z Wielkiej Brytanii nie ma wątpliwości, że jesteśmy świadkami nowej rewolucji w psychiatrii. Psychodeliki, jak psylocybina i MDMA, zdobywają coraz większe zainteresowanie naukowców w leczeniu depresji i innych zaburzeń psychicznych.