Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 507 / 11 / 0
pride95 pisze:
Jakies roznice w funkcjonowaniu pamieci zauwazylas ?
Nie jestem wiarygodnym obiektem badań z tego względu że ćpam opio/benzo, jeśli chodzi o pamięć to Ci nie odpowiem, natomiast zdecydowanie lepiej mi się myśli, wyszukuje słów i przyjemniej czyta książki (chyba po prostu większa wyobraźnia).
NOWY DWOREK NOWE ŻYCIE
  • 21 / 3 / 0
Zna ktos podobne stronki tylko darmowe? Wyglada spoko ale zeby od razu placi 15$ miesiecznie...
  • 200 / 3 / 0
reditodie pisze:
Zna ktos podobne stronki tylko darmowe? Wyglada spoko ale zeby od razu placi 15$ miesiecznie...
Załóż darmowe konto to po paru dniach przyjdzie mail z propozycją zniżki 30%. A jak dalej uważasz, że to dużo to rusz to leniwe, postkomunistyczne dupsko przyzwyczajone do dostawania wszystkiego za frajer i zarób.
  • 190 / 1 / 0
Z Lumosity można korzystać za darmo, oczywiście przy pewnych ograniczeniach. 3 gry dziennie zamiast 5 i brak jakichś dodatkowych opcji typu szczegółowa historia ćwiczeń, porównywanie się z innymi.
Nie sądź, a nie będziesz sądzony! :old:
  • 57 / 3 / 0
1. Pamiętanie o wewnętrznej narracji, myśleniu słowami. Zmusza to mózg do pracy. Jeśli tego nie pilnuję najczęściej się zwieszam i popadam w bezmyślność, bierność. Poprawia to moją komunikację, jestem jakby w stanie rozmowy, kiedy normalnie czułbym samotność, nudę, lęk zajmuję taką czynnością. Odwraca to też uwagę od nerwicy. Sprawia, że jestem w stanie "gotowości do rozmowy", albo podobnie jakbym czytał ciekawy artykuł, powieść. Narracja zmusza mózg do oceny sytuacji, do odwoływania się do pamięci krótko i długotrwałej. Trenuję procek, pamięć, dysk twardy. Zwykłe czynności nabierają innego znaczenia, stają się częścią mojego wewnętrznego pamiętnika , blogu. Staję się bardziej uważny, towarzyski, zaczynam mieć zdanie na różne tematy.
2. Zamiana mediów na bardziej informacyjne. Zamiast radia typu "[tu wpisz ulubiony gatunek muzyki] przeboje" - włączam Tok fm, BBC, zamiast Wawa non-stop, Al Jazeera, BBC itp.
3. Mam tendencję do skupiania się na drobnym szczególe i pomijaniu ogółu. Pomaga punkt 1. Czasem próbuję też jakby medytacji, którą rozumiem jako wyłączanie "filtrów", które odciągają uwagę od całościowego oglądu.
Always look on the bright side of death
Just before u draw yr terminal breath
Life´s a piece of shit when u look at it
Life´s a laugh and death´s a joke-it´s true
You´ll see it all a show keep on laughing as u go
Just remember that the last laugh is on u
  • 23 / / 0
Polecam Duolingo, Khanacademy.

Na Duolingo niedługo powinien być kurs nauki języka angielskiego dla Polaków, więc warto mieć na uwadze serwis.

Na Khanacademy możesz nauczyć się wszystkiego, zaczynająć od matematyki kończąc na kosmologii. Dostajesz punkty za ukończone zadania, widzisz swój postęp, NAJLEPSZY SERWIS DO NAUKI IMO.

http://www.duolingo.com/

https://www.khanacademy.org/

Ostatnio ktoś w innym dziale podzielił się też tą stronką - http://cognitivefun.net ćwiczenia na refleks itp.

Ja zacząłem też pracować nad swoją sylwetką, ćwiczenia na wady postawy napierdalam.
  • 8 / / 0
Bardzo goraco polecam wszystkim chcacym podkrecic sily umyslu ksiazke "Zwielokrotnienie umyslu"
Znajduja sie w niej cw. Praktyczne oraz komentarze autora. Dosc opisu.
Robie cw z w/w ksiazki ze skutkiem takim ze mam czesciej cos ciekawego do powiedzenia. Takie cwiczenia pomagaja naturalnie naenergetyzowac umysl, trwale. Efekty widac od samego poczatku i przy regularnym odrabianiu przynajmniej 1godz panszczyzny, sami sobie podziekujecie ze sie zdecydowaliscie wytrwale dazyc do celu.

Rozpisalem sie az bym to napisal jeszcze raz krocej ale juz mi sie nie chce -.-
  • 190 / / 0
Po co kupywac ksiazke jak jest na forum grzesiaka caly artykul gdzie sa cwiczenia z ksiazki razem z komentarzami?
Uwaga! Użytkownik pride95 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 231 / 2 / 0
Ktoś testował ćwiczenia z wyżej wymienionej książki?
  • 190 / 1 / 0
Po podwojeniu brain performance index na Lumosity (w około 2,5 miesiąca)... widzę różnicę. :) Wydaje mi się, że szybciej przypominam sobie nazwy, nie zacinam się tak, próbując dobrać jakieś słowo, itd. Pytanie brzmi: na ile mi się to wydaje, a na ile to faktyczna zasługa Lumosity. W każdym razie nie przestaję.
Nie sądź, a nie będziesz sądzony! :old:
ODPOWIEDZ
Newsy
Badania nad grzybami zaskoczyły naukowców. Odkrycie może pomóc wielu ludziom

Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania na temat działania psylocybiny, zawartej w niektórych gatunkach grzybów psychoaktywnych. Wnioski opublikowane zostały w "Nature Neuroscience". Jak się okazuje, związek ten może zmniejszać przewlekły ból i związane z nim ryzyko rozwoju depresji. Eksperymenty przeprowadzono na modelach zwierzęcych.

Rozbita grupa pseudokibiców zajmująca się przemytem narkotyków

Ponad 2,5 tony narkotyków mogło trafić na polski rynek dzięki działalności zorganizowanej grupy przestępczej wywodzącej się ze środowiska stołecznych pseudokibiców. Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji i Komendy Stołecznej Policji pod nadzorem Prokuratury Krajowej skutecznie uderzyli w struktury przestępcze, zatrzymując jej kluczowych członków.

Mefedron z internetu w 20 minut z dostawą do domu. Uzależniają się już dzieci w wieku 12 lat

Kiedy dziennikarze TVN24 sprawdzili, jak wygląda dziś handel narkotykami w Polsce, zszokowały ich dwie rzeczy: jak łatwo są dostępne - dostawa może dotrzeć w ciągu nawet 20 minut - i kto je kupuje. Nawet 12-latkowie.