Więcej informacji: Tytoń w Narkopedii [H]yperreala
Zdrowy Szczur - życze powodzenia!
Z góry dzięki za pomoc
pozdro
Mnie w ogóle powinni przebadać na obecnośc jakiegoś genu anty-uzależnieniowego ]
No po prostu jakbym czytał o sobie. Miałem nawet ciągi wakacyjne, gdy paliłem prezz dwa-trzy tygodnie bez przerwy i co? Jak nie spotkam się z kimś, kto pali, to mógłbym już nigdy nie zapalić. Zdarza się nawet, że papieros mnie obrzydza. Ciekawe dlaczego tak jest.
[quote="nvm"]
Małe pytanie do osób kupujących tytoń. ]
Co do tytoniu to rzadko się nim bawię, ale zazwyczaj trzymam go w metalowym pudełeczku. Dodatowo tytoń sypię do pergaminowej tutki. Tak robił mój dziadek i nigdy nie narzekał. Ja w sumie też nie.
Alexander Shulgin, PiHKAL
Fasolkaaa pisze: Co do tytoniu to rzadko się nim bawię, ale zazwyczaj trzymam go w metalowym pudełeczku. Dodatowo tytoń sypię do pergaminowej tutki. Tak robił mój dziadek i nigdy nie narzekał. Ja w sumie też nie.
zielona pisze:Chyba jestesmy szczęściarzami ]
Najwidoczniej. Ale nie jesteśmy jedyni. Mam znajomych, którzy popalają nieraz sporo, a mimo to ani razu nie kupili papierosów dla siebie ('do domu'). Może po prostu różni ludzie mają różną podatność na uzależnienie od nikotyny. Jeśli tak, to heh - ciekawe czemu o tym się nie mówi.
Ja od kąd pamiętam palę tylko czerwone, bo zabijają one ciśnienie na najdłużej.
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.
Kofeina może pomóc w diagnozowaniu Alzheimera. Nawet umiarkowana dawka może mieć wpływ
Kofeina może wpływać nie tylko na koncentrację i poziom energii, ale także na wyniki badań neurologicznych. Włoscy naukowcy wykazali, że dawka odpowiadająca około dwóm filiżankom kawy wyraźnie zmienia sposób, w jaki mózg tłumi sygnały odpowiedzialne za ruch. Odkrycie może mieć znaczenie dla przyszłej diagnostyki choroby Alzheimera i innych zaburzeń neurodegeneracyjnych.
Są narkotyki, których zażycie prowadzi do przestępstwa częściej, niż innych. Wyniki badania
Nowe badanie opublikowane w „Journal of Psychopharmacology” pokazuje wpływ substancji psychoaktywnych na zachowania przestępcze. Okazuje się, że zażywanie niektórych środków wiąże się z niższym ryzykiem zatrzymań, zaś inne wykazują silne związki z różnymi kategoriami przestępstw.