Więcej informacji: Tytoń w Narkopedii [H]yperreala
Zdrowy Szczur - życze powodzenia!
Z góry dzięki za pomoc
pozdro
Mnie w ogóle powinni przebadać na obecnośc jakiegoś genu anty-uzależnieniowego ]
No po prostu jakbym czytał o sobie. Miałem nawet ciągi wakacyjne, gdy paliłem prezz dwa-trzy tygodnie bez przerwy i co? Jak nie spotkam się z kimś, kto pali, to mógłbym już nigdy nie zapalić. Zdarza się nawet, że papieros mnie obrzydza. Ciekawe dlaczego tak jest.
[quote="nvm"]
Małe pytanie do osób kupujących tytoń. ]
Co do tytoniu to rzadko się nim bawię, ale zazwyczaj trzymam go w metalowym pudełeczku. Dodatowo tytoń sypię do pergaminowej tutki. Tak robił mój dziadek i nigdy nie narzekał. Ja w sumie też nie.
Alexander Shulgin, PiHKAL
Fasolkaaa pisze: Co do tytoniu to rzadko się nim bawię, ale zazwyczaj trzymam go w metalowym pudełeczku. Dodatowo tytoń sypię do pergaminowej tutki. Tak robił mój dziadek i nigdy nie narzekał. Ja w sumie też nie.
zielona pisze:Chyba jestesmy szczęściarzami ]
Najwidoczniej. Ale nie jesteśmy jedyni. Mam znajomych, którzy popalają nieraz sporo, a mimo to ani razu nie kupili papierosów dla siebie ('do domu'). Może po prostu różni ludzie mają różną podatność na uzależnienie od nikotyny. Jeśli tak, to heh - ciekawe czemu o tym się nie mówi.
Ja od kąd pamiętam palę tylko czerwone, bo zabijają one ciśnienie na najdłużej.
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
Rozebrali LSD na części. Zostało działanie bez wizji
Zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis podszedł do LSD tak, jak inżynier podchodzi do urządzenia, którego nie rozumie: rozłożył je na części i sprawdził, bez których nadal działa. Praca ukazała się we wrześniu 2026 roku w „Proceedings of the National Academy of Sciences”, a jej autorem korespondencyjnym jest David E. Olson, dyrektor Institute for Psychedelics and Neurotherapeutics.
Marihuana w Szwecji — jedno z najostrzejszych praw w Europie
Szwecja karze nie tylko posiadanie marihuany, ale samo bycie pod jej wpływem — to rzadkość na tle reszty Europy. Od ponad trzydziestu lat policja może zlecić test na miejscu przy samym podejrzeniu, a dostęp do konopi medycznych pozostaje w praktyce symboliczny.
Nieprzytomni nieletni i pacjent z 7,3 promila
Lekarka opowiada „mrożące krew w żyłach” alkoholowe historie z oddziału toksykologii.