Ogólnie lubię wina francuskie, włoskie i bułgarskie.
No ale nie często mogę sobie na nie pozwolić:P
Nie lubię win białych każdego rodzaju, oraz wszystkich słodkich i pół słodkich wyjątkiem jest grzane wino, które też koniecznie musi być czerwone z goździkami, gałką, kolendrą, zielem angielskim, imbirem i cynamonem. Mniam
Pamiętam jeszcze te czasu kiedy się piło patyki, beczki i bomby ;]
Piszcie kiedykolwiek
Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
Naprawdę mi smakuje, chociaż definicji wina pewnie nie spełnia.
A tak w ogóle to żaden ze mnie smakosz, chociaż zawsze chciałem się wkręcić w te klimaty. Mógłby ktoś polecić np. jakąś książkę o winach, jego konsupcji, historii, zwyczajach, gatunkach itd? Najlepiej dla totalnego laika i wino-idioty ;-)
Ale takie rarytasy zdarzaja sie od swieta, na okazje. Zazwyczaj sa to wina z nizszej pulki.
eDIT: podpinam sie pod pytanie uzytkownika powyzej. Moglby ktos polecic jakas ksiazke, ktora aprowadzila by mnie na odpiewdni tor? Najlepiej cos co mozna sciagnac/znalesc w internecie bo niesttey w Polsce nie mieszkam.
Nananana pisze: Chciałem się przekonać do wytrawnego wina, kupiłem sobie francuza(czerwone) z średniej półki i... było tak samo paskudne jak każde wytrawne wino. Podobno to przychodzi z wiekiem, na razie gustuję w białych półsłodkich.
Po alkoholu jestem agresywny, nie znam umiaru w piciu - koniec z alkoholem na zawsze.
Barbara Rosiek
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot
Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.
Pozostałości nielegalnej destylarni whisky w szkockim Highlands
Dobrze, że wcześniej nie znalazła tego skarbówka, bo zniszczyłaby ten piękny kawałek historii. Na szczęście przetrwał i dostarczył silnego dowodu, że kamienna struktura w Ben Lawers National Nature Reserve służyła do nielegalnej produkcji whisky.
Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec
Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.