Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 135 / / 0
Uwielbiam wina wytrawne, ale tylko czerwone. Francuski Chateau Tour Prignac jest moim ulubionym.
Ogólnie lubię wina francuskie, włoskie i bułgarskie.
No ale nie często mogę sobie na nie pozwolić:P
Nie lubię win białych każdego rodzaju, oraz wszystkich słodkich i pół słodkich wyjątkiem jest grzane wino, które też koniecznie musi być czerwone z goździkami, gałką, kolendrą, zielem angielskim, imbirem i cynamonem. Mniam

Pamiętam jeszcze te czasu kiedy się piło patyki, beczki i bomby ;]
  • 3523 / 55 / 0
Nieprzeczytany post autor: WildMonkey »
Zrobiłem winko z rodzynek, ryżu i cytryny. Dopiero było jedno odlanie i czas późny na drugie ale jest coraz lepsze mniam :-p
GG 11510053
Piszcie kiedykolwiek

Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
  • 29 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: ensenada »
[ external image ]

Naprawdę mi smakuje, chociaż definicji wina pewnie nie spełnia.

A tak w ogóle to żaden ze mnie smakosz, chociaż zawsze chciałem się wkręcić w te klimaty. Mógłby ktoś polecić np. jakąś książkę o winach, jego konsupcji, historii, zwyczajach, gatunkach itd? Najlepiej dla totalnego laika i wino-idioty ;-)
Uwaga! Użytkownik ensenada nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1098 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: moor1992 »
Mi bardzo smakuja wina z Gruzji. Cena jest w miare, a wino bardzo dobre. Niestety nie pamietam nazwy.
Ale takie rarytasy zdarzaja sie od swieta, na okazje. Zazwyczaj sa to wina z nizszej pulki.

eDIT: podpinam sie pod pytanie uzytkownika powyzej. Moglby ktos polecic jakas ksiazke, ktora aprowadzila by mnie na odpiewdni tor? Najlepiej cos co mozna sciagnac/znalesc w internecie bo niesttey w Polsce nie mieszkam.
Uwaga! Użytkownik moor1992 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 319 / 7 / 0
Wina z Gruzji od Marani?
  • 974 / 17 / 0
czerwone półsłodkie lub półwytrawne.
Uwaga! Użytkownik dr.Kubeusz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 519 / 2 / 0
Chciałem się przekonać do wytrawnego wina, kupiłem sobie francuza(czerwone) z średniej półki i... było tak samo paskudne jak każde wytrawne wino. Podobno to przychodzi z wiekiem, na razie gustuję w białych półsłodkich.
  • 319 / 7 / 0
Nananana pisze:
Chciałem się przekonać do wytrawnego wina, kupiłem sobie francuza(czerwone) z średniej półki i... było tak samo paskudne jak każde wytrawne wino. Podobno to przychodzi z wiekiem, na razie gustuję w białych półsłodkich.
Nie zaczynaj od Francji, będzie "trudna" w smaku i bardo kiepska relacja jakość/cena. Zacznij od Chile, Argentyny, RPA, ghdzie produkują mniej taninowe i łagodniejsze wina. Nie muszę nic wspominać o odpowiednich kieliszkach itd :)
  • 83 / / 0
Fascynująca sprawa mi się wczoraj przydarzyła, otóż film zdążył mi się urwać zanim byłem bardzo pijany i wstając rano byłem przekonany iż wczorajsza noc była spokojna, dopiero gdy spotkałem się z towarzyszem libacji dowiedziałem się co odpierdalałem. Po alkoholu jestem agresywny, nie znam umiaru w piciu - koniec z alkoholem na zawsze.
  • 48 / / 0
Nieprzeczytany post autor: tmkl »
Po alkoholu jestem agresywny, nie znam umiaru w piciu - koniec z alkoholem na zawsze.
a ja po alkoholu jestem spokojny :P ale za to tancze... a nie umiem tanczyc i jak patrze sie na filmy z imprez to mam ochote sie zabic :P masakra jakas... a mnie tam smakuje fresco :D 10 zl ale jest dobre, mnie tam wiele nie potrzeba. moge i takie za 3.5 wypic. pilem kodeine to wino za 3,50 mi nie straszne
Głód miłości jest tak samo wielki, jak głód narkotyku...
Barbara Rosiek
ODPOWIEDZ
Newsy
Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot

Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.

Pozostałości nielegalnej destylarni whisky w szkockim Highlands

Dobrze, że wcześniej nie znalazła tego skarbówka, bo zniszczyłaby ten piękny kawałek historii. Na szczęście przetrwał i dostarczył silnego dowodu, że kamienna struktura w Ben Lawers National Nature Reserve służyła do nielegalnej produkcji whisky.

Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec

Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.