Dział dotyczący grzybów i roślin wykazujących działanie halucynogenne, psychodeliczne lub dysocjacyjne.
czy waszym zdaniem powinno się zalegalizować psychodeliki?
tak, bez ograniczeń
536
34%
tak, lecz pod pewnymi warunkami
937
59%
bezwzględnie nie
70
4%
nie mam zdania
50
3%

Liczba głosów: 1593

ODPOWIEDZ
  • 115 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Apollo »
Norberto pisze:
Taki mały oftop względem poprzedniego posta. Znajomy niósł 400 gram oregano (taka przyprawa) w torebce próżniowej (wygląda jak duża dilerka). Zatrzymany przez policje powiedział, że to tylko przyprawy i w czym problem. Dostał 48 godzin na dołku. Przyprawy mu zabrali.
Wniosek. Przyczepić się moga o wszystko, nawet o oregano albo pieprz ziołowy.

Ps. Oregano mu odesłano po 4 miesiącach, po ekspertyzie - musieli sprawdzic bo nie wierzyli, ze to przyprawy.
:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
Uwaga! Użytkownik Apollo nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 382 / 8 / 0
A swoją drogą czy oregano nie jest spokrewnione z szałwią? Bo np. bazylia jest... Bazylia i oregano to moi dobrzy znajomi, uwielbiam spaghetti, risotta itp. potrawy i sypię do nich "zielska" (określenie mojej mamy, niekiedy obejmuje nawet koperek) aż miło... ;)
A, ciekawostka, choć to offtop. "Sage" to szałwia, no nie? No to na Słowacji kupiłam gumę cytrynowo-szałwiową. :P Oczywiście nie z TEJ szałwii - a to swoją drogą byłby dobry pomysł, skoro żeby zadziałało, tego się nie je, tylko żuje... :rolleyes:
Przyznaję, jestem nałogowcem gumy do żucia.

A tak bardziej w temacie... może rozkręcimy wątek? Bo się ostatnio trochę naczytałam i miałam nastrój maksymalnego oburzenia prohibicją, na zasadzie, że państwo po prostu nie ma prawa w ten sposób ingerować w nasze wnętrze, że "mój umysł należy do mnie", że prawo miało służyć kontroli, a służy po prostu ELIMINACJI psychodelików...
Tak, wykonałam ten krok.
Wracam na forum?...
  • 762 / 6 / 0
zewsząd i znikąd pisze:
...może rozkręcimy wątek?...
nie mieliście nigdy wrażenia, że informacje zawarte w arykułach na coffeshopie, czy hyperrealu są co najmniej i czy czasami nie musieliście się sporo naszukać, żeby znaleźć jakąś informację w sumie podstawową? stąd moje pytanie.
co myślicie o pomyśle pisania artykułów do jakiegoś , no nie ważne gdzie <i to nie koniecznie do hyperreala>. w tych artykułach byłoby dokładnie opisane działanie, zastosowanie i sposoby przyjmowania psychedelików. powiedzmy coś w stylu tego co jest na cherbarium.
w końcu trudno mówić o wolnym wyborze bez dokładniejszego poznania danej roślinki\substancji. oczywiście jeśli komuś nie wystarczają opinie towarzystwa.
"Prawda jest daleko bardziej potężna niż jakakolwiek broń masowej zagłady" Mahatma Gandhi
  • 382 / 8 / 0
Ech, ja Ci miałam swoją drogą odpisać... Boję się, że nie dam rady, jestem obecnie naprawdę zajęta. Ale jakoś w przyszłości, np. na jesieni - czemu nie.
Tym bardziej, że jak dobrze pójdzie, nie będę już wtedy wyłącznie teoretyczką... :rolleyes:
Tak, wykonałam ten krok.
Wracam na forum?...
  • 762 / 6 / 0
nie było posta. przepraszam też za niecierpliwość.
kurcze muszę nad sobą popracować. ostatnio ciągle za coś przepraszam <_<
"Prawda jest daleko bardziej potężna niż jakakolwiek broń masowej zagłady" Mahatma Gandhi
  • 313 / 5 / 0
To nie przepraszaj. Mniej odwage bronić swojego zdania, nawet jak czasem zakrawa o głupotę.

A teraz po kolei. Oregano faktycznie jest spokrewnione z szałwią. Ta sama rodzina. Wyglądają bardzo podobnie. Tylko, że oregano jest smaczne :D

Artykuły na coffeshopie i hyperrealu są na tyle jasne, że wystarczy czytać, ze zrozumieniem i myśleć logicznie aby wyciągnąć odpowiednie informacje. Lepiej niech tak zostanie. Pisanie szczegółowych instrukcji korzystania z roślinnych specyfików dla debili nie jest dobrym pomysłem. Przyczyni się jedynie do niepotrzebnego propagowania wielu roślin wśród niegodnych, a przez to stracą swoją mistyczność.
Zdajecie sobie wogóle sprawe z tego, że masa ludzi uważa, że haszysz, marihuana i skun to 3 różne narkotyki ...
Uwaga! Użytkownik Norberto nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 762 / 6 / 0
http://talk.hyperreal.info/viewtopic.ph ... 75#p100075 - pamiętnik narkomana. wątek szczególnie wart polecenia.
powiem wprost: tego mi właśnie brakowało na tym wątku.
małe uściślenie w/w wątek jest po części odpowiedzią na pytanie pewnego skromnego forumowicza:http://talk.hyperreal.info/viewtopic.ph ... 48#p100048.
peace
Ostatnio zmieniony 20 marca 2006 przez GrupaOlewającaWładzę, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 176 / 5 / 0
ALko mozna by ograniczyc wprowadzajac prosty przepis: kazdy kto pije alkohol musis pracowac osoby bezrobotne pobierajace rente lub inne zasilki zauwazone an piciu alko traca prawo do jakichkolwiek zasilkow np na okres 5 lat dodatkowo jesli mieszkaja w jakms lokalu i nie placa rachunkow sa wyrzucane na bruk bez wzgledu na pore roku, dzieci zabiera(te pianiadze ktore ich rodzice wydaja na alko wkoncu trafily bo do nich), wtedy szybko pozbylibysm sie tych darmozjadow pijoczkow,

ale jesli ktos uczciwie pracoje placi wszytki rachunki, i nie robiu awantur, i nie zaniedboje rodziny, to nich pije chocby i na smierc.(Watpie by ktos tak potrafil na dlusza mete ale....
Wszytko co tu napisałem to prawda... Z przymrożeniem oka :P
  • 762 / 6 / 0
"Kłącze tataraku jest to ziele gorące i penetrujące, €żywane jako środek wykrztuśny i wymiotny. Ma ono wiele właściwoąci medycznych. Wpostaci proszku może być wkładane do nosa jako tabaka dla przeczyszczenia zablokowanych zatok, usunięcia kataru, zatokowego bólu głowy.Może spowodować kichanie, które przeczyści przewód oddechowy.
Według Ayurvedy tatarak ma właściwosci przeciwkonwulsyjne. Oddziałuje na wyższe funkcje mózgowe i tkanki mózgu, pomagając w rozszerzeniu świadomości i jej klarowności. Jest on najlepszym anti dotum na chorobowe skutki zażywania marihuany. Marihuana dziala toksycznia na wątrobę i komórki mózgowe, Jednak jeżeli pali się marihuane z odrobiną sproszkowanego tataraku, to neutralizuje on całkowicie jej toksyczne skutki uboczne. W istocie, uboczne skutki wszystkich środków psychodelicznych moga byc neutralizowane przez dodanie tataraku...wypicie dwóch do trzech szklanek naparu z tataraku pobudza wymioty..."
za Vasant Lad "Ayurveda"
źródło: http://talk.hyperreal.info/viewtopic.ph ... 23#p101823

GrupaOlewającaWładzę pisze:
moglibyście się conieco rozpisać o skutkach (i działaniu) palenia konopii? przydały by się te informacje w przyszłości przy pisaniu artykułów, a osobiście nie mam własnych doświadczeń z cannabisem. z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 30 grudnia 2007 przez borrasca, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 313 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: Norberto »
GrupaOlewającaWładzę pisze:
a osobiście nie mam własnych doświadczeń z cannabisem. z góry dziękuję za pomoc.
"co ja robie tu, łu uuuu co Ty tutaj robisz?" :D :D
Uwaga! Użytkownik Norberto nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot

Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.

My palimy nasze rośliny, wy palicie nasze pieniądze! 13 godzin policyjnego etatu za pyłek marihuany

Wydawało Wam się, że państwo racjonalnie zarządza Waszymi podatkami? No to usiądźcie wygodnie. Komenda Powiatowa Policji w Głogowie właśnie przysłała Wolnym Konopiom kolejną odpowiedź w trybie dostępu do informacji publicznej, która czarno na białym pokazuje, jak wygląda „wojna z narkotykami” w lokalnym wydaniu za 0,06g marihuany.

MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi

Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.