Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
Zablokowany
  • 130 / 1 / 0
Widzę, że ładnie ogarniacie ten temat, więc się zpaytam, czy znacie jakieś leki/substancje/żywność prokognitywne nie będące agonistami dopaminy?
Druga sprawa, szukam jakiegoś stymulantu do nauki, który od czasu d czasu mógłbym zażyć (powiedzmy 1-3 razy na 2 tygodnie) Zastanawiam się nad etylofenidatem, myślę, że w dawkach 20-30mg. Co o tym sądzicie?
  • 82 / / 0
JohnyHa pisze:
Tytoń dla większości użytkowników jest pozbawiony znaczących efektów psychoaktywnych, a wciąż jest silnie uzależniający.
Chyba żartujesz. Tytoń u uzależnionych jak najbardziej ma właściwości psychoaktywne (wiem choćby po sobie). Przede wszystkim nie zażycie kolejnej dawki tytoniu powoduje szereg nieprzyjemnych efektów - niepokój, nerwowość, napady agresji, obsesyjne myślenie papierosie, bezsenność, wyraźne obniżenie nastroju. Zapalenie papierosa natychmiast wprowadza w stan świeżego rozluźnienia, zadowolenia, błogostanu. Cukier nie ma tu podejścia jeśli chodzi o siłę uzależnienia. Bez dwóch zdań.

FajnieJest pisze:
Woda i powietrze sa niezbedne do przezycia, cukier to rozrywka ktora ludzie sobie funduja.
Cukry (węglowodany) też są niezbędne do życia.
  • 3363 / 359 / 0
Tyton palony u ludzi uzaleznionych powoduje stan w jakim znajduje sie nieuzalezniony. Po prostu bez papierosa jestes na detoksie i domagasz sie tego jednego bucha, tak samo jak z opiatami.

Owszem, ale nie cukry proste. Wegle sa we wszystkim, w mniejszym lub wiekszym stopniu. Mowimy o sacharozie.
  • 749 / 85 / 0
Tyton palony u ludzi uzaleznionych powoduje stan w jakim znajduje sie nieuzalezniony. Po prostu bez papierosa jestes na detoksie i domagasz sie tego jednego bucha, tak samo jak z opiatami.
Tytoń u osób uzależnionych ma efekty psychoaktywne, ale są one bardzo słabe. W przypadku opioidów dojście do stanu w którym normalna dawka daje stan zbliżony do stanu trzeźwości sprzed nałogu potrzeba wielu lat nałogu.
6x1200mg lecytyny 3x500mg ALC, 3x300mg choliny to nie będzie za dużo?
Zależne to jest od twojej diety, aktywności fizycznej, osobniczych uwarunkowań i tego czy bierzesz inne substancje cholinergiczne. Substancje cholinergiczne dają bardzo indywidualne efekty.
Sądzę, że niewiele wiesz o etylofenidacie, gdyż on przede wszystkim jest antagonistą dopaminy co poważnie narusza Twoje elementarne kryterium.
Sądzę, że coś ci się popierdoliło. EP jest antagonistą DAT, co czyni go pośrednim agonistą rec. dopaminowych.
W pewnym, niewielkim stopniu, serotonina i noradrenalina również poprawiają funkcje kognitywne.
Serotonina mam wiele receptorów, które mają przeciwne do siebie działanie. Tak naprawdę podniesienie ogólnego poziomu serotoniny może dać zupełnie różne efekty. Noradrenalina ma prokognitywne rec. alfa-1 i antykognitywne alfa-2. Agoniści rec. alfa-adrenergicznych 2 są depresantami i anestetykami.
  • 1251 / 4 / 0
Czy ktoś z was stosował witaminę B15 ? (dimetyloglicyna Calcium Pangamat)

Jaki okres, jakie dawki, jakie efekty?
  • 1251 / 4 / 0
Witaminy B15 nie ma w zestawach b-complex....

Poza tym mowimy tu o konkretnych dawkach terapeutycznych rzedu 3x 125mg.
  • 199 / 8 / 0
działa ,na swój sposób - mogę porównać ją do Mg ,choć zupełnie inny mechanizm za nią stoi
  • 1251 / 4 / 0
Po jakim czasie widocznie sa rezultaty? Jakie dawki stosujesz?

B15 przypisuje się tyle funkcji, że aż nie chce mi się wierzyć w jej magiczne działanie.

Kolejny ciekawy preparat do przetestowania - NADH. Słyszeliście coś o tym, próbowaliście?
  • 260 / 5 / 0
Brałem, nic nie odczułem., ale skoro na ciebie wszystko działa łącznie z magnezem to i pewnie to poczujesz :D
  • 46 / / 0
br0w4r pisze:
No magnez to raczej działa na każdego ;-)
Nie na każdego. Ja nigdy nie czułem różnicy. Po prostu jak się je z głową to się nie ma żadnych braków. A brałem najlepsze chelaty.
Trochę to śmieszne jak bardzo łatwo ludzie wkręcają się w trybiki rynku suplementów. Sam lepszy nie jestem, przerobiłem sporo tak zwanych suplementów (a każdy z nich miał olbrzymie poparcie danymi naukowymi, badaniami z pubmedu itp ;) ). Miałem problemy z drgającą powieką przez kilka miesięcy. Żadne suple Mg, K nie pomagały. To poczytałem i w tydzień picia octu jabłkowego i jedzenia zarodków pszennych mi przeszło (wartość na 100g: Potas 1024mg, Fosfor 1070mg, Magnez 314mg, Cynk 15mg). A tanie to jak barszcz. Polecam odpuścić sobie suplementy, a zająć się zasadami odżywiania. Inna sprawa to prawdziwy doping mózgu. Lecz nie myślcie naiwnie, że długotrwałe grzebanie w mózgu nie pozostawi po sobie śladów ;).

Ktoś tutaj miał kiedyś do czynienia z tDCS?
Zablokowany
Newsy
92% czy 1,9%? Jak nagłówki zmieniają odbiór badań o marihuanie

W ostatnich tygodniach w medium Medonet pojawił się alarmujący nagłówek mówiący o „92% wyższym ryzyku poważnych zaburzeń psychicznych u młodych osób używających marihuany”. Taka liczba silnie działa na wyobraźnię i niemal automatycznie wywołuje emocjonalną reakcję czytelnika. Zanim jednak potraktujemy ją jako dowód nadciągającej katastrofy zdrowotnej, warto przyjrzeć się samemu badaniu, jego metodologii oraz temu, co w języku statystyki ta liczba faktycznie oznacza.

Badanie naukowe, które porządkuje temat kiełkowania konopi

Wolne Konopie: "Od lat powtarzamy jedno, że wiedza jest lepsza niż strach, a odpowiedzialność lepsza niż czarny rynek. Nasze hasła „Zmień dilera na farmera” i „Nie kupuj jej, tylko siej” nigdy nie były zwykłą prowokacją. Chodziło nam o zmianę myślenia i w wielu przypadkach ta zmiana naprawdę się dokonała. Uważamy, że jeśli ktoś interesuje się konopiami, powinien robić to świadomie, rozumiejąc podstawową biologię rośliny, procesy jej wzrostu i mechanizmy funkcjonowania, zamiast opierać się na mitach czy czarnorynkowych schematach."

Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa

Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.