tur3k pisze:Nie wiem czy już ktoś wspominał, ale przezroczysty roztwór wcale nie oznacza, że nie ma tam paracetamolu, za to z pewnością można stwierdzić, że przez filtr przeszło trochę wypełniaczy z Antka. Jakiś czas temu znalazłem na chacie Efferalgan czy inne gówno (musujący paracetamol, 500mg), rozpuściłem to gdzieś w 15 centach wody i roztwór wcale się nie różnił przezroczystością od wody, do której dodałem parasyf.
Spoiler:
Mikołaj Jaska
Limitbreaker pisze:Nie trzeba 5 minut mieszać antka. Wystarczy ok. 30 sekund intensywnego mieszania i od razu wlewamy w filtr, żeby mniej parasyfu się rozpuściło.
Nigdy nie zdarzyło mi się rozpuścić wszystkiego dobrze poniżej 5 minut.
Ale zależy, czy mówimy już o pokruszonym materiale, czy o całych tabletkach siup do wody. Całe tabletki muszą po prostu odsiedzieć swoje.
Musialem zrobic to z 8 razy , ale roztwor klarowny , 90% wagi na dnie drugiego naczynia.
ok 30-40ml wody, koniecznie ok 65-70st *uzywam czesgos podobnego do antka 500/30 paracet/koda. Nie wiem czemu ale w nizszych temp nigdy nie otrzymalem klarownego roztowru - moze przez dodatkowe substancje wypelniajace.
Do tego 1-2 kostki lodu , zamrazarka 25-30 minut i mam 2 latwo oddzielacae sie fazy. Polecam zwlaszcz jakis kieliszek/szklanke ktora zmniejsza sie ku dolowi , lub taki duzy kieliszek (lufe) , im wyzsze ciensze tym lepiej.
Odciagam jedna strzykawka , pakuje do drugiej a na sam koniec zlewam resztke roztworu + troche papki.
Do testow dla sprawdzenia za 1 razem wyszlo mi ok 90% w pozostalej masie tabletkowej , gdzie powinno byc wiekszosc paracetu, uwzglednilem dodana wode i mase lodu, bys moze troche paracetamlu i substancji wiazacych przechodzi ,ale sa to ilosci znikome jak pokazuje waga.
Sposob super , czysto , malo strat!
klarowny gotowy roztwor odstawilem do lodowki z ciekawosci , wiem wiem.... az sam nie moglem rano uwierzyc, ze koda tak dlugo utrzymala sie w lodowce.
Ale do rzeczy:
kieliszek stal w temp ok 5st. - cala noc , rano zauwazylem ok 1-2ml papki/osadu bialego na dnie oraz podobny osad na sciankach naczynia.
bylo tam ok 40ml plynu , takze % wagowy to chyba byl maly , jednak z naprawde klarownego roztworu w ciagu nocy wytracilo sie cos takiego?
parasyf?
Ktoś wie jaka jest rozp paracetamolu przy ciepłej wodzie, ? 1,24g/100ml (20C) - chyba nie rośnie za szybko? Bo moja wątroba już kiepsko się trzyma od antka i chlania codziennego
Btw jest jakieś dobre zastosowanie dla pozostałego po ekstrakcji paracetamolu? Zawsze wyrzucam a można by otruć kota, który budzi mnie o 3 w nocy :wall:
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Cannabis trafia do supermarketów w Niemczech. Netto sprzedaje nasiona marihuany jak zwykłe warzywa
Jeszcze niedawno coś takiego byłoby nie do pomyślenia. W niemieckim supermarkecie obok nasion pomidorów czy bazylii pojawiły się… nasiona cannabis. Popularna sieć Netto rozpoczęła testową sprzedaż produktu, który budzi ogromne zainteresowanie klientów i wywołuje dyskusję o nowych realiach po legalizacji. Wszystko odbywa się jednak zgodnie z obowiązującym prawem, które pozwala dorosłym na domową uprawę konopi. Dla wielu osób to znak, że marihuana w Niemczech powoli staje się zwykłym elementem rynku, a nie tematem tabu.
Kofeina naprawia zaburzenia w pracy mózgu wywołane brakiem snu
Gdy po nieprzespanej nocy nie radzimy sobie z zadaniami wymagającymi myślenia, składamy to na karb zmęczenia. Jednak, jak dowiadujemy się z badań przeprowadzonych na Narodowym Uniwersytecie Singapuru, problemem nie jest zmęczenie, a fakt, że brak snu zaburza funkcjonowanie konkretnych obszarów mózgu odpowiedzialnych za kawę. Naukowcy nie zostawili nas jednak samych sobie z tą wiedzą. Stwierdzili bowiem, że kofeina może przywracać prawidłową pracę neuronów.
Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy
Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.