Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 4024 / 375 / 951
Pogratulować :-)

Swoja drogą, co do braku wysypu w moich okolicach - przed chwilą wpisując nazwę swojego miasta i słowo ''mikroklimat'' trafiłem na kilka artykułów tłumaczących dlaczego mieszkam w środowisku-ewenemencie na skalę ogólnopolską, co przejawia się niejednokrotnie najwyższymi i najniższymi temperaturami, najniższymi i najwyższymi opadami itd. W tym roku te naje sprzęgły się najwyraźniej w sposób grzybom nieprzychylny., ech.

Ciekawe czy i moja prywatna osobista karma miała w tym udział...
  • 1392 / 10 / 0
Marzy mi się taka łąka, aby 600 sztuk na raz z niej wyczesać, oj marzy. Wstyd się przyznać, ale zazdroszczę, bo, licząc od początku sezonu, żeby mieć taką liczbę, musiałem zbierać z miesiąc, co parę dni. ;-) Co rok sobie obiecuję, że taką znajdę. No to może 2012... :-) Gratulacje i pozdrowienia!

@pokolenie: Z ciekawości poczytałem, jak to wygląda u mnie. "Klimat zaliczany jest do klimatów podgórskich nizin i kotlin, jest łagodny i dość suchy, korzystnie działający na organizm człowieka. Sprzyja on rolnictwu i sadownictwu." Tylem znalazł, nic więcej. Pytanie, czy grzyby można podciągnąć pod rolnictwo i sadownictwo. :cheesy:
Ostatnio zmieniony 17 listopada 2011 przez dsn, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 39 / / 0
Okolice Rzeszowa około 100 sztuk w 2 osoby w 2 godziny... rosną mimo zimna i suszy :) zbaranieć idzie w tym roku :) Łąka zwykła, "kępiasta". Myślę, że za tydzień jeszcze coś będzie. Czołem i Kapeluszem
  • 1384 / 14 / 0
osz kurwa jakie żniwa-600szt 8-(
Ja niestety zaledwie około150szt w 4godziny-Moja łąka-sucho tam strasznie nie pada deszcz już chyba z miesiąc-a mimo to dalej widać swierzutkie młode kapelutki.
Też myśle że to jeszcze nie koniec sezonu-za tydzień da się coś uzbierać napewno-mimo suszy i trzaskającego nocą mrozu.
  • 12 / / 0
sezon zaczoł sie marnie we wrześniu raczej malo łysych lancetów.. ale pazdziernik a zwlaszcza ilistopad bardzo obfity miesiac 4 wypady = 3.000 grzybow wiec zbiory tegoroczne raczej dosyc udane :) pozdro:)
  • 291 / 1 / 0
No udany, nawet specjalnie stworzyłeś konto żeby się pochwalić :D Sam tyle uzbierałeś? Pytam drugi raz, bo w drugim temacie nie odpowiedziałeś.
  • 12 / / 0
sam tyle uzbieralem w woj.Łodzkim na pobliskich polankach ( w sumie 3 opcje ) na 4 wypady ;]
  • 290 / 4 / 0
Patrząc na długo terminową pogodę przedemną jeszcze ze dwa zbiory. Tą niedziele sobie odpuściłem w następna na pewno skoszę trochę grzyba
Tydzień temu było bardzo mało prawie nic mlodzieńców ale w między czasie były trzy sprzyjające dni (deszcz mgły ciepłe noce) w którym coś na pewno wybiło, dlatego się nie spieszę
Czuje więcej że sezon zakończy się dopiero jak spadnie śnieg

ps. obibok gratuluję zbiorów, same ich zbieranie to poezja
  • 12 / / 0
Był ktos jeszcze na zbiorach ..Jeszcze sa swierzaczki czy juz stare grzybki zostaly ..i jakie ilosci zebraliscie ?
  • 1392 / 10 / 0
W niedzielę świerzaczków było raptem kilka sztuk, a ogólnie prawie 30 sztuk. Ostatni ostatki, że tak powiem.
ODPOWIEDZ
Newsy
"Narcos z Podlasia" skazani. Ich narkotyki miały zalać polski rynek

Meksykańscy narcos, którzy produkowali metamfetaminę na Podlasiu, zostali skazani przed sądem w Białymstoku. To pierwszy przypadek w Polsce, który pokazuje zmianę modelu działania karteli - zamiast szmuglować narkotyki do Europy, wysyłają "kucharzy". Tylko w Polsce toczą się procesy jeszcze dwóch innych grup z Meksyku.

Mieszkańcy protestują. Sklep z marihuaną blisko parku i autobusów szkolnych

Grupa rodziców ze Scarborough sprzeciwia się planom otwarcia sklepu z marihuaną, który – jak podkreślają – miałby powstać naprzeciwko ruchliwej strefy autobusów szkolnych.

MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi

Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.