Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 3455 / 556 / 2
Nie powiesz mi że u stimiarza któremu pod wpływem amfy ścina się białko w organiźmie nie jest ono ważne w diecie.
Uwaga! Użytkownik Mefistofeles1945 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 9393 / 1834 / 2
XD a jak to się ścina białko u amfiarza ?
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 3455 / 556 / 2
Normalnie. Chudniesz i tracisz na wadze. Dlaczego po amfie chce Ci się strasznie pić? Otóż ściana Ci się białko w organiźmie. Takie szkapy przy regeneracji muszą wziąć pod uwagę podaż białka w diecie.
Uwaga! Użytkownik Mefistofeles1945 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 9393 / 1834 / 2
XD
@Mefistofeles1945 gdyby się białko ścinało to umarlbys w męczarniach. białko ścina alkohol i głównie wysoka temperatura.

Idąc Twoim tokiem myślenia to przy wysiłku chce Ci się pić i Ci się białko ścina 😅
białko się uzupelnia ale to z zupełnie innych względów ale to już poszukaj.
Wchodzić i głosować
  • 266 / 30 / 0
O kurde xD przeczytałem 3 ostatnie strony i tylu bzdur zawartych w takiej ilości tekstu dawno nie czytałem.
Nie chce mi się lecieć jeszcze raz po kolei po postach i sprostowywać wszystkie głupoty, czy wątpliwe rzeczy, czy rzeczy typu półprawd, albo nie raz tak, ale "to zależy"... więc tylko tak z grubsza co najbardziej utkwiło mi w pamięci.
Nie bierzcie proszę personalnie tego.

Ścinanie się białka w organizmie to jest hicior w chuj xD

tu zacytuje jednak "Aby szybko odtruć organizm trzeba pić min.3 l na dobę mocnego naparu z rumianku, słodzonego cukrem, a najkepiej miodem"
Aby odtruć organizm należy przede wszystkim przestać go zatruwać. Organizm sam się odtruje, dobre nawodnienie jak najbardziej w tym pomoże. Nie wierzcie w jakieś magiczne mikstury z rumianku i cukru.

Ryby to jest dłuższy temat.
W żadnym wypadku puszkowanych sardynek, makreli, tuńczyków itp, itd nie zaliczamy do grupy zdrowych produktów. To są produkty przetworzone, traktujcie je bardziej jak fast food, nie jak dobre zdrowe żarcie. Tuńczyk w puszcze jako uzupełnienie białka od czasu do czasu - ok. Sardynki w puszcze jako np źródło wapnia czy selenu - czemu nie. Ale dalej nie można traktować tego jak świeżą rybkę z czystych wód, to jest kurła śmieciowe żarcie, co nie znaczy że bez wartości odżywczych czy jakiś dobrych rzeczy.
Bałtyk jest chyba najbardziej zanieczyszczonym morzem i nie wiemy nigdy ile syfu zjadamy w rybach z Bałtyku, więc też tutaj ostrożnie. Łososie w sklepach są to (chyba, że jest to wyraźnie napisane - że nie) łososie hodowlane, pełne różnego syfu. Nie sa to łososie z czystych norweskich rzek czy wód atlantyku....

Omega 3 z tłuszczy roślinnych np z oleju lnianego- jak najbardziej, ale nie można traktować tego jako zamiennik omega 3 z DHA i EPA z ryb. DHA i EPA mają unikalne właściwości i żadna ilość omega 3 roślinnych tego nie zastąpi. Jak ktoś wyżej napisał 3g omega 3 rybnych z wysoką zawartością EPA i DHA na dobę będzie dobrą ilością.
Jakbym miał wybrać jeden suplement który warto brać zdecydowanie byłyby to rybne omega 3 (DHA i EPA) (jakbym miał pomyśleć jaki byłby drugi suplement to musiałbym się już bardzo zastanowić), no chyba że mieszkasz gdzieś np na Sardynii i codziennie wsuwasz sobie posiłki ze świeżych owoców morza łowionych w czystych wodach.

Tam ktoś pytał o przechowywanie oleju lnianego w aptece - pewnie są apteki co dobrze przechowują, ale w większości oleje lniane nie tylko nie stoją w lodówce, ale stoją wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Często widzę je wyeksponowane jeszcze z reklamą DIETA BUDWIGOWA XD no kurwa, słów brak....

Ja lniany (i nie tylko, mają tam sporo produktów które biorę) zamawiam ze stronki "zielony nurt", przychodzą zapakowane w opakowania styropianowe i ZAWSZE jak je wyciągam są zimnie. Stronkę odkryłem z 15 lat temu, mieli wtedy tylko kilka rodzajów olei tłoczonych jak pisali na bieżąco z w własnej tłoczni na zimno, przechowywanych jak należy, mieli sok z rokitnika i kilka przypraw oraz mieszanek przypraw robionych samemu. Teraz produktów jest więcej (chociaż soku z rokitnika niestety już nie ma. Sok był gęsty, z resztkami miąższu, kwaśny jak jasna cholera - najbardziej kwaśna rzecz jaką dane mi było pić, nawet dodatek łyżki do herbaty czy wody i wykrzywiało niemiłosiernie)
Ostatnio zmieniony 17 lipca 2023 przez szynszyla, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 9393 / 1834 / 2
@szynszyla kwestie oleju lnianego i jego przechowywania poruszałem już z pewną aptekara. I wg obecnej wiedzy większość oleji jest tłoczona na zimno i nie ma już obowiązku trzymania ich w zimnie.
2) jeszeli masz wątpliwości co do przechowywania to wezwij panią kierownik i powiedz co Cię boli. W większości aptek wprowadzono system w którym masz wydruk całej drogi leku / suplementu który ma być przechowywany w odpowiedniej temp. Już niejeden pracownik hurtowni poległ na tym, ze zostawił paletę w ciepłe na zbyt długo i dziewczyny w chłodni nie wbiły stanów w odpowiednim czasie.
Informacja z samej hurtowni.

Co do omega 3 z ryb i roślin. Cóż może znów zbytnio się rozpędziłem jednak wg mnie jedzenie zbyt wielu ryb też nie jest tak zdrowe jak się wydaje. I wolę omegę dostarczyć że źródeł roślinnych. Oczywiście nie tylko z nich.
Btw a jak wygląda sytuacja z tranem ?
Wchodzić i głosować
  • 266 / 30 / 0
Doryłem się kiedyś do badań gdzie badali konkretnie jaka temperatura jak szybko degraduje oleje. I rzeczywiście można było zdecydowanie wyróżnić te które można przechowywać w temperaturze pokojowej i te które należy przechowywać w niskich temperaturach Już nie pamiętam dokładnie ale przykładowo (dane z dupy bo nie pamiętam)
Było np - olej lniany - temperatura 20 stopni w ciągu 7 dni 10% tłuszczy ulega utlenieniu, 14 dni - 25%, 30 dni 40 %
,23 stopnie w ciągu 7 dni 20% ulega utlenieniu, 14 dni 35%
30 stopni w ciągu 7 dni 40% ulega utlenieniu
8 stopni - w ciągu miesiąca 3 % ulega utlenieniu
Dane z dupy, bo w chuj nie pamiętam już jak to wyglądało, zapamiętałem z tego tylko, że się przeraziłem że tak dużo i szybko, i że mega wzrasta wraz z temperaturą i że już zawsze należy trzymać w lodówce i w lato jak jest gorąco nawet żeby na 1 dzień nie zostawiać ;)
Nie wiem, może Pani aptekarka ma rację, ja wole zamówić z pewnego źródła i wrzucić od razu do lodówki dla czystej głowy żeby się nie zastanawiać czy na pewno olej zachował właściwości na których mi zależy.

No ryby u nas w Polsce to ja bym ostrożnie podchodził i nie przesadzał z powodów jak wyżej napisałem.
Tran jak z dobrego źródła - spoko, kiedyś nawet wyczaiłem jakiś zajebisty fermentowany, który zamawiałem z Wielkiej Brytanii bo nie był dostępny w Polsce, nazwy nie pamiętam, zapamiętałem tylko że był drogi.

Omega 3 - olimp Gold Krill - świetne omega 3, bardzo dobrze przyswajalne, tego spokojnie można brać 1g i będzie spoko.
Lata temu czytałem super artykuł na temat przyswajalności oleju z kryla w tej formie, chyba mi się uda znaleźć artykuł na ten temat bo wydaje mi się, że pamiętam gdzie to czytałem.

Udało się szybko znaleźć, omiotłem wzrokiem i to chyba ten artykuł. (czytać mi się nie chce ;) )

https://slawomirambroziak.pl/kryl-malen ... e-muskuly/
Ostatnio zmieniony 17 lipca 2023 przez szynszyla, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 9393 / 1834 / 2
Na każdym oleju (w tym lnianym) masz jak go przechowywać i miałem w ręce olej który do otwarcia można trzymać w temp bodaj 10-20 a miałem taki który miał mieć bodaj 4st.
Te lodowkowe już bardzo rzadko schodzą.
Wchodzić i głosować
  • 266 / 30 / 0
Tam edytowałem posta i wrzuciłem min link do artykułu o oleju z kryla

Ja w lodówce przechowuje te które zaleca się przechowywać w temperaturze niższych niż pokojowa. Czy jest to 20 stopni czy 8 to se głowy tym nie zaprzątam bo i tak jest to mniej niż mamy w lato w pokoju. A nie wystawiać na działanie promieni słonecznych to staram się wszystkie - te co w lodówce to są już przed tym chronione, ale nawet oliwe z oliwek czy olej rzepakowy chowam se do szafki (chociaż wiem, że w sklepie w szafce nie stały, ale otwarte też tam nie stały ;) )
  • 68 / 7 / 0
Jedyne suple obecnie jakie biorę to Omega 3 (z anchois z certyfikatem) + olej z Kryla, trzymam je w szafce kuchennej, bo na obu jest napisane o temp. przechowywania od 5 do 25 st. Plus melatonina na wieczór.
ODPOWIEDZ
Newsy
Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.

Policjant złapany z narkotykami w Kołobrzegu. Prokuratura i policja ujawniły nowe fakty

Podczas festiwalu muzyki elektronicznej w Kołobrzegu zatrzymany został 40-letni policjant z Gdańska, który miał przy sobie narkotyki. - Została uruchomiona procedura zawieszenia policjanta w czynnościach służbowych - mówi o2.pl asp. szt. Mariusz Chrzanowski, rzecznik prasowy KMP w Gdańsku.

Legalizacja marihuany a młodzież: Nowy raport z USA obala mity

Czy legalizacja marihuany dla dorosłych sprawi, że nastolatki zaczną masowo po nią sięgać? To jeden z najczęstszych argumentów przeciwników zmian w prawie. Najnowszy, obszerny raport federalny ze Stanów Zjednoczonych pokazuje coś zupełnie innego. Użycie marihuany przez młodzież nie tylko nie rośnie, ale w niektórych grupach nawet spada. Czas przyjrzeć się faktom.