Kiedy umrze to jest trudno przewidzieć - może to być miesiąc jeśli to rak, a może być to 10 lub 20 lat.
Z pewnością będzie musiał przejść na dietę i się leczyć, a jeśli nie, to przy podupadającym zdrowiu i dostępie do opiatów, możesz spodziewać się samobójstwa.
Pozdrawiam przepraszam za błędy i literówki
Odwyk z opioidów jest trudny szczególnie jeśli nie ma motywacji a pacjent ma już swoje lata. Po prostu może nie chcieć i wtedy nie da się nic zrobić. A jak już go by go przekonać, to z wykończonymi receptorami w mózgu, bez narkotyków będzie czuł się jak roślinka, bez chęci do życia, zdołowany, na ciągłej presji żeby coś wziąźć.
W sumie to można by go dać do psychiatry ds. uzależnień i ten by go mógł starać się postawić go na nogi, ale leki cudów nie zrobią, mogą coś pomóc, ale bardzo trudno jest dobrać leki i długo to zajmuje i potrzeba dobrej woli i cierpliwości i dobrego psychiatry. Np. żeby mu dobrali dobry antydepresant, żeby miał też inne wspomagacze np. jakieś nootropy, żeby miał coś na syndrom odstawienny (metadon, buprenorfinę), coś na uspokojenie, może też potrzebować antypsychotyków.
Można też pacjenta ubezwłasnowolnić na podstawie takiej, że jest narkomanem. Ale w jego przypadku to nie będzie łatwe, z regóły robią to rodzice względem młodszych dzieci. Wtedy można go wysłać na przymusowe leczenie, ale przymusem to trudno coś zdziałać. Najlepiej to go byłoby przekonać. Zadbać o jego dobrą wolę, porozmawiać, pokazać światełko w tunelu, i starać się o to, żeby miał dobrze dobrane leki, tj takie, po ktorych to (i ich dawkach) nie ma niepozytywnych efektów ubocznych, które spełniają swoją założoną rolę (np. antydepresant działa na niego antydepresyjnie, i to trzeba dobrać bo każdy antydepresant działa na każdego inaczej i nie od razu a dopiero po kilku tygodniach).
Ale bez jego dobrej woli to i tak będzię grzać, sęk w tym, żeby przerzucić go na leki od psychiatry, drugi problem to może być taki, że może mieć problem z ich przyjmowaniem jeśli ma chorą wątrobę.
Scalono./pletz
Ten kryształ ma jakiś dziwny dentystyczny zapach, to nie jest pierwszy raz jak to wciągałam, w ogóle nie pierwszy mój z kryształami. Ale wydaje mi się, że żaden nie walił aż tak tą chemią, i że żaden poprzedni nie działał tak na serducho. Co to w ogóle może być? Kurde strasznie męcząca sprawa, wydaje mi się ze po biegu półgodzinnym byłabym mniej zmęczona niż leżąc po wciągnięciu tego cholerstwa
Łeb ciepły, dłonie zimne, nie wiem co mi strzeliło do łba. Jak siebie znam, pewnie do rana będę tak leżeć jeśli nic się nie zmieni. Serce pasowałoby uspokoić. Jakieś pomysły? Są inne opcje niż przeczekać albo pogotowie?
Pocieszę Cię, że nic Ci nie będzie. Jeżeli jesteś w stanie pisać to wszystko z Tobą dobrze.
Zimne kończyny to norma, teraz w paranoi tylko zwracasz na to uwagę. Poczekaj aż zejdzie. Jak coś zacznie drętwieć to dzwoń. Tyle.
Nie jest jakoś zajebiście ale już lepiej i zastanawiało mnie, czy można to ogarnąć inaczej niż czekać. Może paranoi we łbie nie było, ale tak z zaskoczenia trochę postraszyło, to i jest szansa, że się zmądrzeje na przyszłość :-D byle by jakoś lepiej się we łbie utrwaliło, niż jak na alkoholowym kacu, jak to od dziś się nie pije.. do kolejnej imprezy;]
Także myślę, że i dla heroinisty jest szansa.
Tylko ta osoba długo nie pociągnęła. Nałóg wygrał, znowu alkoholizm, następnie szpital, podobne choroby - no i śmierć.
@edit
Dobra zasnal, nie bylo tematu
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Nowy sposób rozprowadzania narkotyków w Berlinie. Rodzice muszą być szczególnie ostrożni
Policja w Berlinie wydała ostrzeżenie dotyczące nowego sposobu rozprowadzania narkotyków: kolorowe ulotki z danymi kontaktowymi dealerów wrzucane są bezpośrednio do skrzynek pocztowych razem z saszetką kokainy, haszyszu, ekstazy, marihuany lub innego narkotyku.
Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem
Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.
Jad ropuch i grzyby halucynogenne. Big Pharma stawia na nowe preparaty
>Giganci rynku farmaceutycznego ruszają z inwestycjami w opracowanie leków bazujących na substancjach halucynogennych. Zielone światło dla nowych medykamentów daje administracja Donalda Trumpa - przekazała stacja CNBC.