Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
361
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
328
32%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
13%
Nie, nie dziala.
193
19%

Liczba głosów: 1011

ODPOWIEDZ
  • 3 / / 0
Witam
Biorę sertraline od około miesiąca 50mg ale tak sobie działa na lęki,ciągle mam napięcie mięśni i taki wewnętrzny niepokój plus zrobiłem badanie krwi i mam GT Gamma podniesione do 120 zawsze miałem w normie 60-65 dołożyłem Pregabalin ale jakoś dziwnie się czuję po niej jakby mi nasilała lęk np dzisiaj musiałem wziąć alprozolam,biorę jeszcze Mirte 15
Mam dość wchodzenia na nowe leki bo uboki mnie dojeżdżają za bardzo.parosetyne kiedyś 20 brałem z miansa 60 i było wybitnie.ale nie chce już do tego wracać.ma ktoś jakiś pomysł? Na wenli mam szumy uszne nie do ogarnięcia
Pozdrawiam
  • 50 / 7 / 0
Poczekaj jeszcze z 4 tygodnie na rozkręcenie sertraliny, u mnie tyle zajęło nim ta dawka zaczęła wpływać na redukcję leków.
  • 3 / / 0
Ale mam wrażenie że ta sertralina powoduje u mnie te napięcie,bo jak na parę dni odstawiłem i wziąłem wenle to od razu nie miałem tego napięcia.jutro chyba nie wezmę tej pregabaliny.
  • 68 / 12 / 0
@Lukasz1709 przy takich kombinacjach nie dojdziesz do tego, co z czego wynika. Pozostaje mi życzyć Ci zdrowia.
  • 3 / / 0
To jakich najlepiej kombinacjach? Dziękuję
  • 163 / 58 / 2
@Lukasz1709 sertralina najlepiej ukazuje dzialanie przeciwlękowe przy dawkach >100mg e0d. no niestety paro byloby w teoim przypadku najlepsze bo to najsilniejszy ssri przeciwlękowy jednak dochodza do tego potężne skutki uboczne.
11:39 Ricsson [257]: w ogole
11:39 Ricsson [257]: uwierzylem w boga, w cuda
11:39 Ricsson [257]: mialem 6 piw
11:39 Ricsson [257]: wypilem 6 piw
11:39 Ricsson [257]: otwieram rano plecak
11:40 Ricsson [257]: mam 3 piwa
  • 146 / 58 / 0
26 stycznia 2025Lukasz1709 pisze:
Ale mam wrażenie że ta sertralina powoduje u mnie te napięcie,bo jak na parę dni odstawiłem i wziąłem wenle to od razu nie miałem tego napięcia.jutro chyba nie wezmę tej pregabaliny.
sertralina jak najbardziej może powodować to napięcie, zwłaszcza jeśli połączy się ją z kofeiną i/lub nikotyną. 50mg to niska dawka, przeciwlękowo tak jak kolega wyżej napisał od 100mg w górę. Miesiąc stosowania to wciąż za mało żeby powiedzieć jak to będzie działać, ale jeśli spodziewasz się efektów podobnych do paroksetyny to od razu napiszę że nic z tego nie będzie.
  • 23 / / 0
@halowpierdol

A jakie są różnice w działanie między sertalina a paroksetyną bo słyszałem, że paroksetyna działa silniej na sertonine a sertalina działa silniej na noradrealine i dopaminę a subiektywne odczucia jakie są ?
  • 6 / / 0
26 stycznia 2025Lukasz1709 pisze:
Witam
Biorę sertraline od około miesiąca 50mg ale tak sobie działa na lęki,ciągle mam napięcie mięśni i taki wewnętrzny niepokój plus zrobiłem badanie krwi i mam GT Gamma podniesione do 120 zawsze miałem w normie 60-65 dołożyłem Pregabalin ale jakoś dziwnie się czuję po niej jakby mi nasilała lęk np dzisiaj musiałem wziąć alprozolam,biorę jeszcze Mirte 15
Mam dość wchodzenia na nowe leki bo uboki mnie dojeżdżają za bardzo.parosetyne kiedyś 20 brałem z miansa 60 i było wybitnie.ale nie chce już do tego wracać.ma ktoś jakiś pomysł? Na wenli mam szumy uszne nie do ogarnięcia
Pozdrawiam
U mnie sama sera nie działa na lęki, bardziej na wyjście i chcenie , na lęki brałam pregabe teraz zmieniłam też i to ;)
  • 146 / 58 / 0
27 stycznia 2025clonazepam pisze:
@halowpierdol

A jakie są różnice w działanie między sertalina a paroksetyną bo słyszałem, że paroksetyna działa silniej na sertonine a sertalina działa silniej na noradrealine i dopaminę a subiektywne odczucia jakie są ?
Obydwie substancje to SSRI, czyli transporter serotoniny jest głównym targetem w obu przypadkach. paroksetyna oprócz tego wykazuje działanie antycholinergiczne oraz w niewielkim stopniu hamuje NET, sertralina za to jest słabym DRI oraz antagonistą SIGMAR-1.

W praktyce paroksetyna jest spokojniejsza, lepiej radzi sobie z lękiem natomiast gorzej z objawami depresji, sertralina zaś na odwrót. Uogólniając oczywiście, bo co osoba to inna reakcja.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Włoska policja aresztowała fana "Breaking Bad". Stworzył prawdziwe tajne laboratorium

Włoska policja zlikwidowała jedno z największych nielegalnych laboratoriów narkotykowych w kraju. Podczas nalotu na jeden z domów w dzielnicy Sant'Antonio w Novarze zatrzymany został 22-letni mężczyzna, który w swoich działaniach wyraźnie inspirował się serialem "Breaking Bad".

Przełomowe zmiany w holenderskiej polityce narkotykowej. Legalna marihuana tylko w 10 miastach

Holandia, kraj słynący z liberalnego podejścia do marihuany, wprowadza rewolucyjne zmiany w swoim systemie regulacyjnym. Od kwietnia 2025 roku tylko w 10 wybranych miastach holenderskie coffeeshopy będą mogły oferować swoim klientom wyłącznie marihuanę pochodzącą od licencjonowanych producentów. Ta fundamentalna zmiana stanowi część szeroko zakrojonego eksperymentu, który ma przetestować możliwości stworzenia w pełni legalnego łańcucha produkcji i dystrybucji konopi.

Niepełnosprawny na wózku przemycał klefedron. Mówił, że to worek na mocz

Policjanci z Dzierżoniowa zatrzymali 33-letniego mężczyznę na wózku inwalidzkim, który przewoził blisko pół kilograma narkotyków. Próbował oszukać funkcjonariuszy, tłumacząc, że nosi worek na mocz, podczas gdy w rzeczywistości miał przy sobie reklamówkę wypełnioną klefedronem.