Dział służący omawianiu marszy, petycji i innych form aktywności obywatelskiej.
ODPOWIEDZ
  • 141 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Tomakin »
na podstawie programu. Program ma byc zebysmy w koncu zgodzili sie na jeden kierunek dzialan (bo poki co kazdy uwaza ze kanaba walczy o co innego), na podstawie tego bedzie pewnie plan realizacji (bo tu tez nie wiemy w koncu jak mamy dzialac - vide watek "w ktora strone kanaba"), zas to co przedstawimy ministerstwu po zebraniu podpisow to hen, hen w przyszlosci, jak bedzie mozliwosc zgrania tej akcji z jakas ogolnopolska demonstracja pewnie albo cos w ten desen. Z tego co wiem taki dokument na razie nie jest nawet przygotowywany.
  • 43 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Dr CoX »
Oczywiście z ogólnym programem polityki narkotykowej nie można sie całkowicie rozstawać.To rzeczywiście może wziąć,ale musimy bardziej postawić na legalizację bo boję się sytuacji,że po 10lat walk heroiniści będą mieli swój ukochany tani metadon,a my nadal będziemy musieli swoje biedne boxy chować po piwnicach.Na szczegóły poczekaj,na razie próbuję przerobić manifest tak aby bardziej chwytał za gardło.
Nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu,a później pokona doświadczeniem
POSTULUJĘ O BOJKOT KANABY I PRODUKTÓW PRODUKCJI IRAŃSKIEJ
  • 43 / / 0
Tomakin pisze:
kazdy moze kto zbierze 100 000 podpisow :D podpisy bedzie zbierala kanaba jako stowarzyszenie, zaniesiemy to co wspolnie ustalimy ze trzeba zaniesc - czyli to co urodzi sie w tym watku. Glosowalem tak usilnie za legalizacja zamiast dekryminalizacji bo po pierwsze mozna legal naprawde ladnie uzasadnic (a dekryminala duzo trudniej), po drugie - walczy sie o wszystko to moze wygra sie chociaz troche :D

no ale jak mowilem, mozna o dekryminalizacji tez napisac, jesli okaze sie lepszy to czemu nie. Tyle ze z tego co widze, nie ma szans byc lepszy z prostego braku argumentow.
No ok, jest jednak jedno małe "ale". Mianowicie jakaśtam ustawa ONZ ( nie pytajcie o szczegóły, ja w tym nie siedzę ) zabrania wszystkim państwom do niego należącym na zalegalizowanie substancji narkotycznych do których zalicza się marihuana. Polska NIE MOŻE jej zalegalizować. Może zostać co najwyżej zdepenalizowana, nawet do takiego stopnia jak w Holandii ( dla niewtajemmniczonych - TAK, w Holandii gandzia NIE JEST LEGALNA, oni po prostu sprytnie ominęli ten zakaz legalizacji ). Ale to nadal tylko depenalizacja. Jaki z tego wniosek ? Jakakolwiek prośba o legalizację to tak jakby prosić niepełnosprawnego o wstanie z wózka inwalidzkiego !
Jestem BOGIEM,
Uświadom to sobie!
Ty też jesteś BOGIEM,
Tylko wyobraź to sobie!
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
Dlatego jedynym wyjściem jest konsekwentna walka o wyraźny podział narkotyków w świetle prawa na miekkie i twearde oraz na zmniejszenie wyroków za posiadanie/uprawe tych miekkich... Tak jak to zrobili czesi...
Nastepnym krokiem powinno być zmiana statusu posiadania/uprawy narkotykow miekkich na wykroczenie a pozniej poprostu odstapic od scigania tego przestepstwa i wymierzania wyroków. Czyli coś takeigo jak jest miedzy innymi w holandii
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 137 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: iwil »
A może zadzwonić do Janusza Weissa? :P
"Dzwonię do Pana w bardzo nietypowej sprawie..." :D
Ponoć dzwoni się do niego, nagrywa na sekretarke wykładając szczegółowo ocb, wszelkie za i przeciw i jeśli moletujemy pana wystarczająco długo to robi coś z tym ;)
  • 141 / 1 / 0
jasne ze nie wychodzac z ONZ nie mozemy zalegalizowac, ale w sumie wazne jest zeby mozna bylo normalnie kupic a nie zeby byla "legalna". to w sumie jedno i to samo.
  • 144 / / 0
Nieprzeczytany post autor: WeedTime »
Jakakolwiek prośba o legalizację to tak jakby prosić niepełnosprawnego o wstanie z wózka inwalidzkiego !
To nie bedziemy prosic o legalizacje tylko zeby zdepenalizowac ?!
Uwaga! Użytkownik WeedTime nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 141 / 1 / 0
http://www.dami.pl/~wegeczat/muza/polit ... tykowa.pdf

do poczytania, dajcie znac jesli ta ksiazka jest chroniona jakimis prawami autorskimi
  • 225 / 9 / 0
Witam Tomakin!
Przeczytałem twoją propozycję programu kanaby i dopatrzyłem się kilku rzeczy, które wg. mnie są zle sprecyzowane. Ponieważ wiem o co Ci chodzi i niechciałbym aby ktoś Cie zle zrozumiał przedstawiam je poniżej.

Marihuana:
Dzieki tej ustawie mamy obecnie dealera praktycznie w kazdej klasie gimnazjum.
Statystycznie można przyjąć, że tak jest. Masz na to jednak jakieś dowody lub dane?
Moim zdaniem ciężko nawet mówić o tym, że w każdej szkole (nie chodzi mi tylko o te publiczne) znajdzie się gimnazjalista, który pali marihuane. Mogę się mylić, ale trzymam się swojego zdania.
Utrata zaufania do rzadu. Co tu duzo mowic, wystarczy popatrzec ile procent mlodziezy odwiedzilo lokale wyborcze.
To ma związek z marihuaną? Na to wpłyneły też inne czynniki. Trudno tu mówić o tym, że tak mało młodzieży poszło do lokalów wyborczych z powodu ustawy, którą wspólnie chcemy zmienić.
Na logikę i z własnego doświadczenia mogę potwierdzić twój argument, ale myślę, że w świetle osób, które nie mają styczności z narkotykami od strony zażywania lub obcowania z nimi- jest on bezpodstawny. Jeśli da się go wykorzystać to bardzo mnie to cieszy, lecz jeśli jest on tutaj z powodu "gdybania" to nie jest to najlepszym rozwiązaniem.

Heroina:
Nie siegaja po niego ludzie chcacy sie po prostu zabawic, siegaja po niego degeneraci ktorzy nie maja juz w zyciu zadnych perspektyw. Zazycie heroiny jest rownoznaczne w swiadomosci spolecznej popelnieniu samobojstwa. Nikt nie robi tego z ciekawosci czy dla rozrywki.
Definitywnie nie zgadzam się z twoim poglądem.
Ludzie sięgający po heroinę często są osobami bardzo inteligentnymi, badz najzwyczajniej chcącymi być na "high'u" czyli szukają rozrywki.

Jeden z użytkowników hyperreal'a pisze:
A jednak nadeszła ta chwila. Nabyłem 1g podobno dobrego helu, lekko brązowawy, pudrowy proszek. To fajne uczucie, trzymać najbardziej niebezpieczny narkotyk w łapach, gram czegoś, co podobno może zniewolić 80 tysięcy gram żywej wagi. Przez parę dni zastanawiałem się, czy i kiedy powinienem spróbować. Miałem pietra, znacznie większego niż przed koksem, mimo, że znałem już działanie morfiny czy dolarganu i.v.

Polecam poczytać chociaż hyperreal: http://www.hyperreal.info/neuro_groove/go.to/sec/305

Pozdrawiam i chciałbym abyś to przeanalizował.
Uwaga! Użytkownik Sweet Bulldog nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 141 / 1 / 0
ten fragment o herze juz mi 7 osob chyba wytknelo, bedzie zmieniany, bedzie :P to bylo pod publike pisane nie zapomnij i o 3 w nocy. no i swoja droga jak pisalem te slowa mialem na mysli wlasnie tych debili z hyperreala ktorzy wlasnie w ten sposob sie zabawiali, wlasnie ten fragment ktory zacytowales, nawet teraz pamietam :D - sorki ale inaczej ich nie moge nazwac, slowo degenerat nie pasuje ale idiota jak ulal. tez bylo by krzywdzace bo mnostwo osob jest namawianych albo po prostu sa bardzo mlodzi.... czy w kazdej szkole znajdzie sie gimnazjalista ktory pali? w czolowym, wzorcowym liceum w moim miescie ostatnio 15 letnie dzieci zrobily imprezke, 2 osoby trafily na pogotowie na skutek przedawkowania. wtykow w gimnazjach nie mam, moge wyrywkowo 15-16 letnie osoby ktore znam z netu przepytac, co kogo pytam to tak lekko liczac 1/3 cpa a dzieciaki w tym wieku sa dumne ze nic nie biora (bo biora wszyscy naokolo a oni sa wyjatkiem etc). zas fragment z lokalami wyborczymi to juz bylo typowe pisanie pod publike z mojej strony, prawda czy nie prawda, ale brzmi dobrze i latwo zbic sie tego argumentu nie da.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Chcą zakazać reklam alkoholu w Polsce. Może to być też koniec dla promocji 12+12

Trwają zaawansowane prace nad zmianami w ustawie o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Wspólny projekt przygotowany przez Lewicę i Polskę 2050 zakłada całkowity zakaz reklamy alkoholu, a także zakaz jego promowania w sklepach. Co to oznacza?

Marihuana we Francji — mandat 200 euro, program medyczny i wojna o CBD

Francja ma jedno z surowszych praw narkotykowych w Europie Zachodniej i jednocześnie jeden z największych odsetków użytkowników. Od 2020 roku działa tam mandat 200 euro — który wcale nie oznacza dekryminalizacji.

Żołnierz brygady pancernej handlował narkotykami na dużą skalę

Starszy kapral 1. Warszawskiej Brygady Pancernej został zatrzymany w podwarszawskich Markach za handel dużymi ilościami narkotyków, głownie marihuaną i pochodnymi mefedronu. W tym samym czasie w Końskich wpadł jego wspólnik. Żandarmi i policjanci przeszukali trzynaście lokali i samochodów na terenie kraju, w których miały znajdować się narkotyki.