Substancje stanowiące pochodne kwasu γ-aminomasłowego (w tym gabapentynoidy) – m.in. baklofen i pregabalina.
ODPOWIEDZ
  • 5 / / 0
Witam. Potrzebuje porady bo mój wiekowy lekarz z wizyty na wizytę coraz bardziej zaskakuje mnie swoimi pomysłami na dobór leków. Mam nawracające epizody depresji i częste napady lękowe, do tego mam stany zwyrodnieniowe kręgosłupa. Obecnie jestem na mianserynie 10mg na noc i chciałbym dołączyć do tego baklofen w małych dawkach (3x5, później 3x10). Czy jedno z drugim nie będzie się w jakikolwiek sposób kolidować?
  • 53 / 11 / 0
@starawichura nie będzie kolidowało, ciężej może się wstawać na początku.

@Detronizator2 znaczy baclo nie ma na to wpływu żadnego? Wiązałem to raczej właśnie z baclo, choć faktycznie prega została dołączona niedługo później.
Zmniejszenie dawki da jakieś efekty? Jestem na 750 dziennie.
  • 1014 / 312 / 5
@Abstract1 baclo nie ma raczej tutuaj nic wspólnego, tak zmniejszenie dawki powinno w jakimś stopniu pomóc.
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
  • 5 / / 0
A czy do mianseryn i baklo możecie coś sprawdzonego przeciwlękowego polecić żeby łykać z rana (niestety muszę omijać benzo z daleka po półtorarocznej przygodzie a alpragenem :/ )?
  • 382 / 119 / 0
27 sierpnia 2023starawichura pisze:
do tego mam stany zwyrodnieniowe kręgosłupa... chciałbym dołączyć do tego baklofen w małych dawkach (3x5, później 3x10).
Po baklofenie tylko pogłębisz problem kręgosłupa. Baklofen zwiotcza mięśnie, więc śpi się po nim w nie naturalnych pozycjach, co skutkuje częstymi bólami kręgosłupa i ogólnie połamaniem z rana, więc na te problemy odradzam. Lepiej doraźnie na te lęki i depresje pregabalinę, chociaż u niektórych sama prega wywołuje depresję. I nie zalecam brania w ciągu, bo uzależnia psychicznie i fizycznie.
  • 43 / 2 / 0
Jak na razie schodzenie z baklofenu jest bezproblemowe. Zmniejszam średnio co 5-6 dni o 1/4 tabletki, mam maszynkę do dzielenia tabletek więc 25mg można podzielić nawet na 4 części. W 3 tygodnie zmniejszyłem dawkę o połowę, teraz biorę już 2x12,5mg. Nie czuję żadnych negatywnych skutków, poza lekkimi bólami mięśni w okolicy łopatek i karku od czasu do czasu, ale nie jest to szczególnie uciażliwe. Fizycznie jest chyba lepiej, paradoksalnie napięcie mięśni w ręce które było silne, jest łagodniejsze, głowa też jakaś jaśniejsza. Po tylu latach na baklofenie spodziewałem się gorszych jazd. Za kolejne 3 tygodnie pewnie już się to uda odstawić całkiem.
  • 382 / 119 / 0
@tracershy
Pisałem, że szybko to odstawisz. Ja jak byłem przy jednorazowej dobowej 15mg, to już po niej robiłem zero, bo i tak 15mg na mnie w żaden sposób nie wpływało. Myślę, że w ciągu tygodnia mógłbyś się bez bólu z baklofenem pożegnać. Pozdrawiam
  • 6 / 2 / 0
14 listopada 2020Uszkodzonabania pisze:
Dzięki za opinie, ciekawy jestem czy psychiatra mi go wypisze bo w ulotce nie ma nic napisane o zaburzeniach lękowych, ja już brałem praktycznie wszystko i nic na mnie nie działa. Mój psychiatra jest spoko ale nie wiem co mu powiedzieć żeby mi wypisał ten baklofen, jakieś rady ?
Baclofen może być lekiem na alkoholizm. W Polsce nie jest do tego zarejstrowany niestety. Mnie baclofen postawił na nogi.
  • 19 / 4 / 0
Odpulilem już ten baclofen,który jebalem przez 2 tygodnie w dawkach 150mg. zmniejszyłem pręgę do z 600mg w ciągu do 150-0-225 i zmniejszyłem wenlafaksyne z 300mg do 225mg. Zejście oczywiście z głową małymi dawkami. Od dzisiaj mam takie zawroty głowy jak przy 40sto stopniowej gorączce,zatkane uszy, niskie ciśnienie a rano można ze mnie wykręcać wodę. Depresja w chuj jak przed leczeniem, zero motywacji. No dramat. To normalne czy już schizuje ? Miałem ciąg na baclo z 2 tygodnie no ale chyba nie zrobił on aż takiego spustoszenia. Brałem go dziesiątki razy i nigdy tak nie było. Panowie proszę radźta radźta bo do magika jeszcze miesiąc czekanki

Przeniesiono do odpowiedniego wątku - d5
  • 1014 / 312 / 5
@00Kubson00 zarówno baclofen jak i pregabalina mają dość mocne skutki odstawienne, obstawiam że odczuwasz teraz efekty zmniejszenia pregabalin oraz zejścia z baclo, z naciskiem na baclofen. Baclofen się organizmie odkłada więc największe skutki odstawienne mogą być opóźnion o dzień do dwóch po pierwszym dniu bez niego. A pregabalina tylko nasilała działania już i tak wysokiej dawki baclofenu więc i zejście z obu na raz raczej jest bolesne.

Przeniesiono do odpowiedniego wątku - d5
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
CBZC uderza w narkobiznes. Zatrzymano 27 osób

Funkcjonariusze Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości zatrzymali 27 osób podejrzanych m.in. o wprowadzanie na terenie województwa opolskiego znacznych ilości środków odurzających i substancji psychotropowych. Z ustaleń śledczych wynika, że grupa zajmowała się dystrybucją marihuany oraz mefedronu, czerpiąc z tego procederu stałe korzyści majątkowe.

Marihuana może pomóc zwalczyć chorobę Alzheimera

Nowe badania sugerują, że w chorobie Alzheimera równie ważne jak nagromadzenie białek (amyloidu i tau) może być zwalczanie stanu zapalnego w mózgu.

Mnisi szmuglowali narkotyki. Ukryli je za fałszywymi ściankami

22 buddyjskich mnichów zostało aresztowanych na międzynarodowym lotnisku w Kolombo w Sri Lance. W ich bagażach znaleziono łącznie około 110 kilogramów marihuany.