Rozmowy na temat działania psychoaktywnego kannabinowego konopii.
ODPOWIEDZ
  • 12717 / 2460 / 0
@wedroz
Dzięki za wyjaśnienie. Czyli osoby, które mówią, że za to nie płacą, zwyczajnie o tej opłacie nie zostali poinformowani, albo zostali, ale zapomnieli.
O ile w przypadku przyrządzania np płatków z kodeiną ma to uzasadnienie, o tyle z ziołem, które przybyło do apteki w formie gotowej do użycia, zważone i zapakowane, jest to wg. mnie jakiś absurd. Ale rozumiem, że przepisy więc się stosują. Irytowało mnie tylko to tłumaczenie o "przyrządzaniu", które w tym przypadku sprowadza się do powtórzenia tego, co zrobił producent z finalnym produktem.
Czemu nie otwierają pudełek z lekami i nie liczą, czy są wszystkie tabletki? Tu też przecież może dojść do "pomyłki" (słynne puste opakowania Thiocodin'u, o których można było przeczytać ileś tam lat temu). Prawo czasem jest mega absurdalne, gdy jest ślepo przestrzegane...

@chmiel95
Pytałeś, czy ta zmiana (weryfikacja pacjenta na wizycie stacjonarnej) ma objąć wszystkich (ciężko żeby obejmowała tylko z nazwiskiem na literę od A do K, albo na zachód od Wisły ;)). Do wejścia tego w życie pozostało kilka dni więc jeszcze powinno się udać przez telefon. Tylko radzę się spieszyć, bo susz schodzi teraz jak woda. W aptece, w której kupowałem, jeszcze wczoraj rano mieli "wiele opakowań" (sprawdzam na gdziepolek). Dziś jest to już "niepełne opakowanie". Jak czekałem, to w kolejce przede mną śliczna dziewczyna, która uraczyła mnie uśmiechem, wybierała 3 dyszki. Jeśli będzie opcja przez tel. to koniecznie sprawdź wcześniej, co i gdzie jest dostępne i natychmiast zadzwoń po rezerwację, jak tylko dostaniesz kod (bez kodu może być ciężko). Na rozmowie poproś czy dałoby radę 20g i uzasadnij, że chcesz mieć jakiś zapas, bo stacjonarnie musisz jechać 300km. Jeśli to pierwsza wizyta, to może być ciężko o 20, ale warto spróbować. Lekarze wiedzą przecież o tych przepisach i mogą być bardziej wyrozumiali.

Bardzo jestem ciekawy, o ile spadnie sprzedaż apteczniaka. Ile % ludzi, którzy korzystali z e-recept, uda się na stacjonarną wizytę.
  • 13 / 2 / 0
@jezus_chytrus od kilku lat wszystkie opakowania leków na receptę są fabrycznie zaklejone żeby zapobiec właśnie takiemu opróżnianiu jak z thiocodinem (OTC nie muszą być zaklejone nadal), ale z tego co wiem to opakowania medycznej w żaden sposób zaplombowane nie są i nie da się na oko stwierdzić czy było grzebalne, stąd to ważenie nawet jak kupujesz całe, nie otwierane wczesniej opakowanie. Dodatkowo, medyczna jest lekiem ścisłego zarachowania tak jak inne leki narkotyczne, więc przywiązują do tego większą wagę niż do takiego thio. Pewnie nie plombują opakowań medycznej, bo i tak dość rzadko ludzie kupują całe opakowanie, więc za wiele by aptekom to czasu nie zaoszczędziło.
  • 84 / 8 / 0
@jezus_chytrus
Tak zawsze robię, że najpierw dzwonię do apteki o dostępność dopiero potem zamawiam receptę.
Ostatnie brałem po 30 gr
Właśnie sprawdzałem w moim mieście nadal jest dostępnych wiele sztuk nawet jedna apteka podaje cenę (krótka data ważności do końca stycznia 60 zł) i to ma być dobra cena?
Chodzi o "aurore 22% ghost train haze" na to chcę receptę
Ostatnio zmieniony 03 listopada 2024 przez chmiel95, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 21 / 2 / 0
@wedroz Taki S-Lab jest "plombowany", żeby otworzyć trzeba rozerwać plastik. Inny przykład leku narkotycznego - MPH (Atenza) też nie ma żadnej plomby tylko plastikowa nalepka na papierowym opakowaniu zabezpieczająca przed otwarciem. Ten sam specyfik pod nazwą Concerta była zaplombowana. Stosunek producentów oraz farmaceutów do wymogów ustawowych jak widać wybiórczy

No i ostatnia anegdotka - ostatnie opakowanie mj jakie zgarnąłem dostałem bez naliczania ustawowej stawki za przygotowanie leku (nie było tej pozycji na paragonie).
  • 12717 / 2460 / 0
Poczytałem sobie wątek na gdziepolek o tym przesypywaniu. Prześledziłem cały - ktoś prosił o konkretny przepis mówiący o tym, że trzeba tak robić, ale żaden z farmaceutów nie potrafił go przytoczyć. Padały tylko hasła, że inspekcja wymaga, ale zero konkretów. Rekord za to pudełeczko w tym wątku to było 8 dyszek... no comments. A farmaceuci uważają się za ludzi o dużej etyce...
Poza tym - co w przypadku kontroli policji? (brak oryginalnego opakowania) Badania, dochodzenia...
Odmowa wydania pustego opakowania (na wypadek kontroli policji) i to znikanie na zapleczu wygląda najzwyczajniej w świecie podejrzanie. Nawet Seba waży przy kliencie :korposzczur: a poza tym też są jakieś "przepisy" o nie wydawaniu pustych opakowań na życzenie?
Czy na oryginalnym opakowaniu nie ma przypadkiem info, by sprzedawać wyłącznie w nim? Skąd pacjent ma wiedzieć, ile to opakowanie było otwarte, czy susz w ogóle był przechowywany w oryginalnym (wierzę że tak, bo to jednak apteka). Tylko po co pchać palce w produkt, który pacjent będzie waporyzował? Po co śmiecić i podwajać ilość plastiku na ten sam produkt, jak i tak ostatecznie co bardziej doświadczeni przesypią do słoika...
  • 13 / 2 / 0
@bomboklatt w takim razie sorry za pomyłkę z tym nieplombowaniem opakowań medycznej - s-lab faktycznie ma zamknięcie, ale nie wiem jak w przypadku innych producentów, np. red No2.

@jezus_chytrus co do znikania na zapleczu, to lek recepturowy przygotowują w pomieszczeniu do receptury aptecznej na wadze proszkowej z dokładnością do 0.001g, stąd to wychodzenie na zaplecze, ale to pewnie sarkastycznie pisałeś %-D

Co do podstaw prawnych, to tutaj ustawa o surowcach farmaceutycznych, tu lista surowców, wśród których jest cannabis, a tu rozporządzenie wprowadzające obecne stawki opłaty za przygotowanie leku recepturowego.
Skąd wynika to otwieranie i ważenie trawy nawet jak kupujesz cały pakiet nie jestem w stanie powiedzieć, może niektórzy farmaceuci czują się zobowiązani do zrobienia czegoś, skoro system automatycznie pobiera opłatę za wykonanie receptury ¯\_(ツ)_/¯ sam jestem ciekawy, ale osoba, od której mam te informacje teraz pracuje w aptece, gdzie nie mają medycznej, więc nie jest do końca na bieżąco.
  • 2050 / 337 / 0
Jutro próbuję się zarejestrować do kliniki. Spróbuję jeszcze z obecnej na e-rc wziąć dodatko ze wzgl na zmianę przepisów ale wątpię bo 30 dali niedawno.
Mam dokumentację pond 10-letniego leczenia na przypadłość będącą jedną z podstaw, więc się nie przejmuję specjalnie. Ale stres jest - nie wiadomo ile czekania, ile wypiszą itp.
jezus_chytrus w wątku o Medycznej marihuanie napisał: "Działanie mocno narkotyczne więc raczej w aptekach się nie pojawi"
  • 12717 / 2460 / 0
@wedroz - tak, oczywiście że pisałem sarkastycznie - miło, że ktoś jeszcze potrafi to zrozumieć. Chodziło mi nie o dokładność wagi, a o niedokładne ważenie. Kilka osób we wspomnianym wątku skarżyło się, że po zważeniu w domu brakowało ok 10%. Czy aptekarka ma jakiś dowód, że zostało odważone (i zapakowane) tyle, co miało być?
Poza tym czemu narażać ludzi na nieprzyjemności ze strony milicji?

Nie mogę tam znaleźć czarno na białym o opakowaniach. Znalazłem za to taki fragment:

"2. Jeżeli surowcem do wykonania leku recepturowego jest lek gotowy, o którym mowa w § 4 pkt 1, za cenę surowca
uważa się cenę hurtową tego leku" - mj nie jest lekiem gotowym?
  • 24 / 1 / 0
02 listopada 2024chmiel95 pisze:
31 października 2024TRD2 pisze:
I jeszcze pytanie, jak w przychodni A wypiszą Ci dajmy na to 30g i tam mówią "to na dwa miesiące blb abl abla"
A za miesiąc zadzwonisz do przychodni B po 15g, to wypiszą? Jest jakaś wspólna ewidencja czy jedna przychodnia nie wie co pisze druga? Przy normalnych lekach tak jest :P
PONADTO w przypadku wykraczania poza zalecony przez lekarza schemat leczenia, dopuszczone dawkowanie, czy pobieranie recept na medyczną marihuanę jednocześnie z innej poradni (jest to łatwe do sprawdzenia dla lekarza, oraz dla sądu) bierzecie na siebie pełną odpowiedzialność za ewentualne konsekwencje prawne."
Okay, rozumiem. Tyle tylko, że z buprą robiłem tak przez 3 lata, brałem recke tu, potem tam, potem znowu tu, potem znowu tam. Prywatne ubezpieczenie + normalnie NFZ. Przechodziło do samego końca, po prostu sam zszedłem, do ostatniej recepty było ok.

Rozumiem, że ponieważ marihuana jest nieporównywalnie bardziej niebezpieczna niż opioidy, to kontrole będą częstsze.. :P

Anyway jak zwykle w życiu wychodzi, że pewnie przejdzie x razy a w końcu nie przejdzie.

Co do opakowań recepturowych o których była też dyskusja, to u mnie w jednej aptece dostaje przepakowane - bez dodatkowych opłąt, a w dwóch pozostałych dostaje zawsze w oryginalnym opakowaniu. Czasami na to oryginlane opakowanie nakleją swoją naklejke tylko, że niby receptura. ale nie jest otwierane, oryginalnie zapakowane
  • 13 / 2 / 0
04 listopada 2024jezus_chytrus pisze:

Nie mogę tam znaleźć czarno na białym o opakowaniach.
O opakowaniach nic nie będzie tam raczej, dla mnie ta kwestia też nadal jest tajemnicą.
04 listopada 2024jezus_chytrus pisze:
mj nie jest lekiem gotowym?
Co ciekawe, nie jest. W tej ustawie jest mowa o dwóch typach "substancji", które mogą być wykorzystywane w recepturze: jeden typ jest surowcem, a drugi jest lekiem, który może być traktowany jako surowiec (lista tych drugich tu).
Różnica jest taka, że "lek, który może być traktowany jako surowiec" sam w sobie już jest zarejestrowanym lekiem, ale może też zostać wykorzystany w recepturze jako składnik, np. sól fizjologiczna - w recepturze jako rozpuszczalnik, a sama w sobie np. jako płyn infuzyjny w formie kroplówki.
A surowiec to będzie np. mocznik - sam w sobie raczej nie ma zastosowania w leczeniu, ale jako składnik maści/kremu już tak.
marihuana wg ustawy jest "zwykłym" surowcem, chuj wie dlaczego, ale tak jest.
ODPOWIEDZ
Newsy
Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia

Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.

Używanie marihuany zwiększa ryzyko wystąpienia chorób psychicznych u młodzieży

Używanie marihuany przez nastolatki i młodych dorosłych ma związek z wyższym ryzykiem wystąpienia u nich chorób psychicznych, zwłaszcza psychozy i choroby afektywnej dwubiegunowej – wynika z badania, które publikuje czasopismo „JAMA Health Forum”.

Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje

Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.