Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 12561 / 2434 / 0
Miałem dziś kupić to Black IPA, ale jak zobaczyłem, że 7.5% alk (preferuję lżejsze). to zrezygnowałem. Z drugiej strony teraz sobie przypominam, że Berserker z King Pin'a też miał / ma coś koło tego i był MEGA.
Właściwie to z IPA właśnie czarne najbardziej mi podchodzą więc na pewno spróbuję. Choć u mnie kosztuje ok 10PLN, ale teraz to norma.

Ja ostatnio z ciekawszych, to przypomniałem sobie część serii wędzonych piw z Schlenkerla. Niby proste piwa, a ta wędzonka robi znakomitą robotę. Dosłownie można wyczuć drzewo, którym słód był wędzony.
Aktualnie jest w Auchan. Mają pszenicę, marcowe, lager wiedeński i chyba jakiegoś mocniejszego bock'a. Najbardziej wędzony (albo z najbardziej wyczuwalną) jest ten bock, a najmniej marcowe.
  • 764 / 117 / 0
@jezus_chytrus no spróbuj koniecznie tej black IPki bo szkoda przegapić taki hicior, ja po tej promocji pojechałem kolejnego dnia do lidla dokupić więcej i było wytrzepane. Ale też do końca nie rozumiem, gdzie jest problem gdy piwo ma 7 albo 8 procent - jak jest dobrze zrobione to wchodzi jak woda, ja to wręcz bardzo lubię podwójne west coasty albo neipki, bo nie dość, że smakują, to fajnie uderzają do głowy, pijąc wieczorem 3-4 piwa takie jedno mocniejsze można na dobry początek obalić

a co do wędzonych piw to piłem raz w życiu dosłownie w 2010-11 roku gdy krafty u nas jeszcze raczkowały i od tego czasu nigdy więcej ;) jakoś nie mój klimat, aromat kojarzy się z jedzeniem, coś zbyt ostry bukiet smakowy - no nie wiem może powinienem po takim czasie dać jeszcze jedną szansę, skoro kiedyś za pastry sour nie przepadałem, a teraz latem mógłbym nic innego nie pić, ale nie było okazji za bardzo, rzadko takie piwa widać w marketach a do sklepów specjalistycznych nie latam

scalono - nv13

a dzisiaj pierwszy raz chyba od roku piję zlatego bazanta 12, bo słyszałem, że się poprawił i no kurwa faktycznie oraz powiedziałbym, że znacznie. Na etykiecie ma napisane IBU 32, ale ja to bym dał chyba więcej, ale też niesamowicie przyjemna i głęboka ta goryczka - dziwne tylko że ma napisane lager, bo lepszego pilsa chyba w tym roku nie piłem (grodziski pils easy na 2gim miejscu). W dinomarkecie w promce za 5 zło/szt nieźle się imo kalkuluje..
pies zjadł mi chleb, pierdolnę sobie w łeb
  • 352 / 63 / 3
Ostatnio piłem bardzo smaczne piwo stylu APA. Niestety nie mam pojęcia jakiej było marki, gdyż było to piwo z kija w jakimś słowackim pubie. Jeśli macie jakieś piwa podobne do tego to możecie dać znać. Póki co na rekomendacjach z forum się nie zawiodłem :)

A trochę z innej beczki, macie jakieś koncerniaki do polecenia? Tego bažanta muszę spróbować, bo również słyszałem, że się polepszył. Poprzeczka nie jest jakoś wysoko zawieszona - perła export na luzie robi robotę.

I jeszcze ostatnie pytanie: jakie piwa pszeniczne byście polecali? Odkąd odkryłem Paulanera, szybko stał się moim ulubieńcem. Oczywiście po poleconym tutaj köstritzerze, którego będę musiał kupić przy najbliższej wizycie w Niemczech
  • 764 / 117 / 0
@narcovoyage13 APA to taka cytrusowa lightowa Ipka, ale jakby bardziej wytrawna jednocześnie, przynajmniej takie są moje odczucia - ostatnio piłem niezłą Apke ze stu mostów, która pojawiła sie w dino za 6 zeta, browar grodziski miał też długo w ofercie świetną APę ale poza wlkp to pewnie ciężko złapać. Ogólnie to nie jest super popularny styl, browary raczej teraz się prześcigają w micro ipa, nz ipa, hazy ipa, cold ipa wystarczy popatrzeć na Pintę, gdzie za chwilę każde piwo smakuje tak samo. ale ma jakieś z dupy oznaczenie typu bright ipa albo brut ipa nie wiem o jaki chuj im chodzi z takim markietingiem... Mimo to kultowy Atak Chmielu to jest jak by nie było AIPA, nieco inny styl ale jedno z tych piwek, które na długo zostają w pamięci.
pies zjadł mi chleb, pierdolnę sobie w łeb
  • 352 / 63 / 3
A jak kwestia APA w Niemczech? Niedługo będę i chętnie bym ogarnął.
ODPOWIEDZ
Newsy
Tysiące nielegalnych roślin konopi indyjskich usunięte z popularnego parku narodowego

W mediach pojawiła się niedawno informacja o likwidacji gigantycznej, nielegalnej plantacji marihuany w sercu Parku Narodowego Sekwoi. Dla wielu to kolejny „dowód” na szkodliwość konopi. Ale dla nas [społeczności FaktyKonopne.pl], ta historia jest czymś zupełnie innym. To potężny dowód na to, jak destrukcyjny jest czarny rynek i dlaczego tak bardzo potrzebujemy świadomej, legalnej i w pełni regulowanej branży.

CBŚP rozbiło kilka grup przestępczych zajmujących się transgranicznym obrotem narkotykami

Policjanci CBŚP pod nadzorem Prokuratury Okręgowej w Gliwicach rozpracowali kilka powiązanych ze sobą i ściśle współpracujących zorganizowanych grup przestępczych zajmujących się transgranicznym obrotem znacznymi ilościami środków odurzających. Część zatrzymanych wywodzi się ze środowiska pseudokibiców śląskich klubów piłkarskich. Zabezpieczono ponad 800 kg narkotyków.

Konopie skuteczne w leczeniu migreny – pierwsze badanie kliniczne z placebo!

Według danych z badań klinicznych przedstawionych na dorocznym spotkaniu American Headache Society, inhalacja kwiatów konopi zawierających THC i CBD zapewnia skuteczniejszą ulgę w migrenie w porównaniu z placebo.