Dyskusja na temat różnych odmian maku i ich działaniu psychoaktywnym.
Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1241 / 9 / 0
makiwara to te same soki ktore wyplywaja z rosliny tyle ze wyplukane woda ... dziala tak samo znaczy ma taki sam sklad jedynie w gotowanym masz duzo smieci
no i raw opium jest sterylne wiec mozna sie nawet pokusic o iv pstryk
  • 157 / 1 / 0
Jeśli nie zamierzam nacinać maku, a tylko przechowywać sobie suchy na zupe/herbate to lepiej zebrać zielony i ususzyć czy czekać aż będzie już taki suchy/brązowy i wtedy zebrać?

Dzięki, tak zrobie. Przeczytałem kilka wątków o tym ale dalej nie jestem pewny co do jednej rzeczy. Jest taka szansa że jeśli rozsypie nasiona gdzieś np. na trawie to coś wyrośnie? Jeśli wierzyć sprzedawcy to w 500g nasion jest ich 750 tysięcy. Tak na zdrowy rozum to po rozsypaniu takiej ilości nie ma bata że chociaż część nie znajdzie się w odpowiednim miejscu żeby urosnąć, przecież jak jest sobie takie pole maku gdzieś to nasiona z makówki normalnie spadają na stosunkowo twardą ziemię i jakoś co roku są nowe maki, ale nie znam się na tym i prosze o weryfikacje)

Nie mam za bardzo gdzie tego posadzić, nie mam żadnego ogródka, ani nawet szpadla żeby przekopać gdzieś ziemię, a nawet jakbym miał to tutaj w Anglii całe zielone tereny wyglądają jak czyjeś i nijak idzie gdzieś kopac bo przypał(co innego tylko rozsypać cichaczem nasiona), gdzie się nie wyjedzie z miasta to przeważnie ten sam widok czyli zielone pola ogrodzone niskimi kamiennymi płotami i najczęściej sie tam owce pasą czyjeś.

Niestety nie ma opcji edytuj.
Jeśli przed sadzeniem robie tą "herbate" z nasion i dodaje kwasku cytrynowego to może to mieć jakiś negatywny wpływ na rośline? Zaznaczam że dodaje go bardzo mało.
  • 2878 / 21 / 0
Moim zdaniem tak. Będą mało opiodajne makówki, w myśl zasady siana w środowisku kwaśnym nie sprzyja wzrostowi etc.
W dodatku odświeżyłeś temat od 4 lat stary, no ale skoro moderator przepuścił...
Poczytaj również mój post [url] o uprawie maku oraz linki w nim zamieszczone - może coś pomoże.
I generalnie w tamtym proponuję się wypowiadać, bo jest świeży i aktualny.
Ostatnio zmieniony 11 kwietnia 2012 przez idontknow, łącznie zmieniany 2 razy.
And I guess that I just don't know.
*                       *                      *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
  • 329 / 9 / 0
Trochę mało w tym wątku napisane o uprawie w domu;/

http://allegro.pl/mak-lekarski-papaver- ... 14415.html
Według ostatnich sondaży CBOSu 25% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość.Pozostałe 75% nie ma pieniędzy na narkotyki

/Pogłoski o moim permie są stanowczo przesadzone/
  • 1519 / 20 / 0
Nie jest jeszcze za późno na sianie? Chciałbym rozsypać jeszcze troche nasienia
Żeby życie miało smaczek, raz grzybek a raz maczek...

Breslau jest niemieckie!
  • 83 / 2 / 0
Czy komuś z was kiełkuje Fresco bo mi póki co w żadnej miejscówce nic nie wyrosło. Nie wiem co robię źle, po raz kolejny nic nie chce mi wyrosnąć...
@up Nie jest za późno. Najwyżej później zbierzesz plony
Uwaga! Użytkownik michallo nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 9 / / 0
Ot tak rozsiewać sobie możesz nasiona prosto z paczki.
Te z PST tylko w deszczową pogodę, mokra gleba zapobiegnie ich niechybnej śmierci
  • 236 / 2 / 0
mak z firmy Gardis kiełkuj, tak samo jak Makar. Mi już wyrósł na około 2-3 cm, a siałem jakiś miesiąc temu nawet jak spadł śnieg. Tylko mam takie pytanie. Bo zrobiłęm głupi błąd że na niecały metr kwadratowy dałem tego maku z pół kilo i jest tam taki busz dosłownie gęsto strasznie.

Mam powyrywać trochę tych maczków teraz gdy są małe czy poczekać jak będą duże na około 10cm czy najlepiej teraz?
  • 9 / / 0
Część wyrwij teraz (najlepiej najsłabsze), co za dużo to niezdrowo.
Cześć wyrwij, tak jak zauważyłeś, po jakimś czasie, konkurencja dobrze wpływa na rośliny podczas wegetacji
  • 236 / 2 / 0
A co gdy będzie tak gęsto cały czas?
Połowa z nich ( nawet więcej) mogą paść?
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Oświęcim. Zasnął na ławce miał przy sobie torbę narkotyków

Policjanci z Ogniwa Patrolowo-Interwencyjnego oświęcimskiej komendy Policji podczas patrolu zatrzymali 18-letniego obywatela Ukrainy. Nastolatek posiadał przy sobie torbę z kilkoma rodzajami narkotyków. Jest podejrzewany o posiadanie znacznych ilości środków odurzających.

Żołnierz brygady pancernej handlował narkotykami na dużą skalę

Starszy kapral 1. Warszawskiej Brygady Pancernej został zatrzymany w podwarszawskich Markach za handel dużymi ilościami narkotyków, głownie marihuaną i pochodnymi mefedronu. W tym samym czasie w Końskich wpadł jego wspólnik. Żandarmi i policjanci przeszukali trzynaście lokali i samochodów na terenie kraju, w których miały znajdować się narkotyki.

Gang opioidowy rozbity. Cztery młode kobiety nie żyją, 17 zatrzymanych

Policja rozbiła grupę przestępczą handlującą opioidami w całej Polsce. Śledczy łączą jej działalność ze śmiercią co najmniej czterech młodych kobiet w Krakowie. W sprawie zatrzymano 17 osób, w tym lekarza anestezjologa, który wystawiał recepty za pieniądze.