Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 12824 / 2496 / 0
Ciekawy jestem takiej sytuacji - przywożą do szpitala ćpuna nasączonego 16 mg (dobowa dawka brana miesiącami) buprenorfiny, w dodatku z ogromną tolerancją na benzodiazepiny.

Delikwent powiedzmy po wypadku - otwarte złamanie obu nóg w 10 miejscach. Czym go znieczulają? Więcej bupry...?
  • 995 / 104 / 0
Ja np. balbym sie cpac opiatow - mialbym tylko ten dyskomfort, ze z tak rozjechana tolerancja na depresanty / opiaty - jak kiedys przyjdzie do szpitala / operacji - dojdzie do wybudzenia. Serio, to jeden z argumentow dzieki ktorym od opio jak od ognia (kiedys, kilka lat temu 2 butle Tramalu i to wszystko).
Uwaga! Użytkownik siostrorelanium jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 5985 / 1237 / 43
Jasia kapelę sobie poczytaj, działa podobno jak neuroleptyki.
Uwaga! Użytkownik london5 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 12824 / 2496 / 0
Jeśli anestezjolog nie będzie wiedział o uzależnieniu od opio, to w sumie taka opcja z obudzeniem podczas operacji wydaje się całkiem realna. Myślę jednak, że od razu wpompowaliby więcej, więc powrót świadomości nie trwałby długo.
  • 995 / 104 / 0
Jak bylem na kolonoskopii (sprawdzic, czy alkohol nie wypalil mi jelit), to z wyrobiona tolerka na benzodiazepiny - midazolam zapodany przed zabiegiem, nic mi nie pomogl - a tuz przed 'wstrzyknieciem' lekarz stwierdzil, ze wiele nie bede pamietal (pamietam wszystko -w tym absolutny brak dzialania midazolamu).
Uwaga! Użytkownik siostrorelanium jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 12824 / 2496 / 0
Tylko wiesz - kolonoskopia nie jest badaniem, gdzie zawsze stosuje się znieczulenie ogólne.
Niektórzy lekarze wolą tylko lekko otumanić pacjenta i mieć kontakt podczas wpychania przyrządu w d***o (jakkolwiek to nie brzmi :))
Moja stara, schorowana ciotka miała ostatnio robioną na pełnej świadomce (rak).

Mi bardziej chodziło o sytuację, kiedy np łamiesz obie nogi będąc na wysokich (16 mg +) dawkach bupry. Teoretycznie żaden inny opio lek nie powinien się przebić (wyjątkiem jest chyba tylko hydro / oxy morfon, którego u nas się nie stosuje), a podawanie większej dawki bupry może okazać się bezcelowe z powodu antagonistycznego działania.
Jak takiego pacjenta znieczulić?
  • 158 / 14 / 0
jezus_chytrus pisze:
Jeśli anestezjolog nie będzie wiedział o uzależnieniu od opio, to w sumie taka opcja z obudzeniem podczas operacji wydaje się całkiem realna. Myślę jednak, że od razu wpompowaliby więcej, więc powrót świadomości nie trwałby długo.
Jesteś podłączony do aparatury, która bada funkcje życiowe. Całkowite wybudzenie w czasie operacji jest niemożliwe.
:*)

:heart: S&M :heart:
  • 5 / / 0
Ja mialem taką przygode przed zabiegiem... Leżę ba łóżku juz w sali zabiegowej, zastrzyk w żyle, maseczka na morde i każą liczyc do 10. No to pożyczyłem i leżę dalej. Chwila konsternacji i kolejny zastrzyk i maseczka ... Policzylem chyba tylko do 2 o odpłynąłem. Wczesniejszym zastrzykiem piguła nie trafiła w żyle tylko poszlo w mięsień i nie zadziałało tak jak powinno. Efekt tego był taki ze wczesniejszy zastrzyk powoli przedostawal się do krwioobiegu i przez 2 godziny nie mogli mnie wzbudzić bo spałem smacznie [emoji57] swoją drogą jak dziala narkoza ? Zastrzyk który aktywuje dopiero jakis gaz podany wziewnie? A jak zabtaknie jednego skladnika to nie działa? Co to w ogóle jest ??
  • 2198 / 715 / 0
@jezus_chytrus - podają pewnie fenta po troszku, do osiągnięcia odpowiedniego efektu. Ewentualnie dokładają jakieś inne przeciwbólowe/znieczulające nie należące do grupy opioidów. Może @DexPL więcej powie bo w sumie też mnie to ciekawi. Ja tylko dzielę się swoją teorią, sam nie miałem takich doświadczeń i liczę że nie będę miał.
Autor tego posta jest żywym (?) przykładem że selekcja naturalna nie działa.
Nie bierzcie moich rad poważnie, konsultujcie to z bardziej obeznanymi osobami a najlepiej lekarzem. Słuchacie mnie na własną odpowiedzialność.
  • 48 / 5 / 0
Do kolonoskopii podaje się różnie: midazolam, fentanyl czy propofol. Do operacji zresztą też, ale więcej i dłużej.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów

Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.

CBŚP rozbiło „rodzinny” gang przemytników narkotyków. 12 osób z zarzutami

Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając wspólnie z Prokuraturą Okręgową w Krakowie, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą podejrzaną o przemyt znacznych ilości narkotyków z Hiszpanii do Polski oraz ich dalszą dystrybucję. W wyniku skoordynowanej akcji przeprowadzonej na terenie województwa śląskiego i małopolskiego zatrzymano 11 osób, a łącznie zarzuty usłyszało 12 podejrzanych.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.