...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
Jak silnie uzaleznia tytoń?
Dużo silniej niż morfina
16
9%
Silniej niż morfina
6
3%
Tak samo uzależniają
18
10%
Słabiej niż morfina
11
6%
Dużo słabiej
22
13%
Nie można ich tak porównywać
46
26%
Nie mogę udzielić odpowiedzi
56
32%

Liczba głosów: 175

ODPOWIEDZ
  • 1456 / 19 / 0
@br0w4r, nie, to nie ta sama osoba, ale myślę że takich osób jest sporo, tylko po prostu... dobrze się ukrywają. :-)

@The Light, dlatego ja się nie staram ukrywać ze swoimi uzależnieniami, pisanie na forach pomaga mi w pewien sposób, ale i tak szczera rozmowa w cztery oczy daje najwięcej. Tylko że potem często zmienia mi się nastawienie, na jakiś czas, a bliskie mi osoby traktują to jako niechęć do nich i przez to straciłem wiele wartościowych znajomości. Bo ludzi to zaczyna drażnić jak jednego dnia mówię, że mam problem z jakimś uzależnieniem, a następnego, że mam wyjebane i ogólnie to problem jest wyimaginowany. Wiem, że w ten sposób właśnie siebie najbardziej oszukuję, ale muszę się nauczyć dopiero na swoich błędach jak mam żyć.
Uwaga! Użytkownik kfs nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4807 / 267 / 0
No nie wiem czy te znajomości były aż tak wartościowe, a może po prostu nie straciłeś ich tylko trwa próba czasu. Grunt to być szczerym wobec samego siebie, nieważne co inni na to. U mnie oczywiście nie sprawiło to że uwolniłem się od nałogów, uwolniłem się za to od czegoś co można nazwać wstydem. Bo bywa też tak:

-Dlaczego pijesz?
-Bo się wstydzę
-Czego?
-Tego że piję
Ja otchłań tęcz, a płakałbym nad sobą
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
  • 749 / 86 / 0
Uzależnienie wynika z alternatywnego zaspokajania niedoborów w móżgu. Masz niedobór cukru to zamiast coś zjesz to sobie przykurwisz kreske, która ci cukier momentalnie do móżgu wepcha. Masz niedobór sodu to zapalisz szluga, który ten sód do komórek wrzuci. Tutaj jest ćpanie dla fazy.

Masz tez uzależnienie które polega na przeciwdziałaniu irytacji. Taki uzależnieniem jest tytoń, a mogą być też opiaty. Ćpasz je nie dla fazy tylko przez brak fazy. Tak samo ciśnienie na szluga można zmniejszyć zwykłym wysiłkiem fizycznym, bo CO2 jest agonistą TRPA1.

ibogaina jest tak skuteczna bo naprawia obie te rzeczy i do tego blokuje dostęp do wspomnień i uzależniona osoba nie jest w stanie sobie przypomnieć dlaczego ćpanie jest przyjemne. Jest tak dlatego, że nie ma już tych niedoborów oraz zniknęła irytacja i nie ma już przed czym uciekać. ibogaina sprowadza cię do baseline.

Ja potrafiłem usuwać u siebie ciśnienie na szluga czy objawy odstawienia wcale nie ruszając receptorów nikotynowych, a właśnie gmerając przy receptorach TRPA1.
  • 4807 / 267 / 0
Ja usuwam ciśnienie za pomocą metoksetaminy, co więcej, za jej pomocą uspokoiłem natrętne myśli o niezbyt fajnej przeszłości - jednej (może jedynej) z przyczyn moich fhuj wielu uzależnień. Oczywiście nie stało się to samo, wymagało to wielu przemyśleń, postanowień i samoakceptacji, a wspomnienia wracają. Czyżby ibogaina w jakiś sposób powodowała wybiórczą amnezję? Coś mi tu nie gra z tym cudownym lekiem - ibogainą, samo się zrobi bez terapii?
  • 1141 / 9 / 0
Się zrobi w trakcie tej ostrej bani, właściwie to ty wtedy musisz działać w odpowiednim kierunku.
Gdzieś na forum są opisane tripy na iboginie, przemyślenia itp.
  • 4807 / 267 / 0
Rozumiem, czyli podobnie jak sam to odczułem, odniosłem wrażenie, że wyłączone zostały mechanizmy obronne i mogłem dostrzec ile bezsensownych rzeczy mam na bani. No ale fajki rzuciłem po 3 latach jarania non stop bez takich pomocy.
  • 749 / 86 / 0
Czyżby ibogaina w jakiś sposób powodowała wybiórczą amnezję? Coś mi tu nie gra z tym cudownym lekiem - ibogainą, samo się zrobi bez terapii?
Samo się robi. Podawałem ludziom ibogaine jako "coś co klepie" i efekty były identyczne. Również dawki nie muszą być wysokie. Dużo lepsze efekty dają dawki małe podawane często. Ibogaina nie powoduje amnezji, tylko otwiera ci oczy i pozwala popatrzeć na dragi obiektywnie.
  • 1141 / 9 / 0
Jak chcesz coś słabszego, lecz bardziej nieprzewidywalnego to najedz się łysic.
Efekty lecznicze wiadomo słabsze, ale są jednostki którym pomaga na jakiś czas.
  • 207 / 4 / 0
JohnyHa pisze:

Ja potrafiłem usuwać u siebie ciśnienie na szluga czy objawy odstawienia wcale nie ruszając receptorów nikotynowych, a właśnie gmerając przy receptorach TRPA1.
@JohnHa czyli jak?
Uwaga! Użytkownik sanchez1 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 749 / 86 / 0
Agonizm TRPA1 działał jako substytut nikotyny i na jakiś czas usuwał ciśnienie na szluga. Najlepszym agonistą jest cinnamaldehyde.

Z kolei antagonista TRPA1 powodował zmniejszenie ciśnienia na szluga na kilka dni po spożyciu większej dawki. Stosowanym antagonistą był kamfor, ale ta substancja mogła zafałszować wyniki, bo kamfor jest też antagonistą receptorów nikotynowych. Jednakże jest dość słabym antagonistą i nie powodował efektów dysocjacyjnych lub stymulujących.
Jak chcesz coś słabszego, lecz bardziej nieprzewidywalnego to najedz się łysic.
Efekty lecznicze wiadomo słabsze, ale są jednostki którym pomaga na jakiś czas.
Ibogaina jest najbardziej nieprzewidywalną substancją jaką znam. Kilka miesięcy spędzone na niej były tak pojebane, że do teraz nie potrafię ogarnąć co ibogaina potrafi z człowiekiem zrobić. Ona fizycznie usuwa chęć na ćpanie, wspomnienia o ćpaniu, nawyki towarzyszące ćpaniu, wszystko co odróżnia ćpuna od niećpuna. Usuwa depresje, psychozy, lęki, każde zaburzenie jakie tylko można sobie ćpaniem wywołać. Do tego powoduje stan w którym jedyną pożądaną przez ciebie przyjemnością jest przyjemność z bycia. Nawet słodyczy jeść nie potrafiłem, bo smakowały ohydnie. Dzięki ibogainie również bardzo poprawiłem swoją dietę. Klasyczne psychodeliki nie dają nawet 1% tego co ibogaina potrafi.

Mimo to, ibogaina to potężne narzędzie, które źle użyte może cie nieźle poryć(tak jak mnie przykładowo :-p ).

Niestety w PL już niedostępna :-(
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Z Brazylii do Europy z kawą i kokainą. Kulisy sprawy drobnicowca Blume

Drobnicowiec Blume, który w 2023 roku obsługiwał transatlantycką trasę handlową pod togijską banderą, dziś stał się symbolem jednego z największych przejęć narkotyków na wodach europejskich. Wydarzenia związane z jego zatrzymaniem obnażają skuteczność współpracy służb międzynarodowych oraz skalę wykorzystywania żeglugi morskiej przez zorganizowane grupy przestępcze.

Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.

Dopalacze rozsyłali paczkomatami. Handlowali narkotykiem "zombie"

Patent na "bezpieczną" dystrybucję środków psychotropowych opracowała ukraińsko-polsko-białoruska grupa przestępcza. Mężczyźni magazynowali, sortowali, a następnie rozsyłali do paczkomatów środki psychotropowe. W ramach śledztwa nadzorowanego przez Prokuraturę Rejonową w Pruszczu Gdańskim zatrzymano 8 mężczyzn i zabezpieczono flakkę o wartości miliona złotych.