Szałwia wieszcza (Salvia divinorum) - dyskusja o ekstrakcji, paleniu i uprawie
Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 243 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: Rodzynka »
No to wszystko bomba. Ogranicz liczbę świetlówek do jednej, pilnuj wilgotności a będziesz mógł wysyłać swoje szałwie na konkurs piękności :)
Uwaga! Użytkownik Rodzynka nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 376 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: obin »
problem jakoby rozwiazany :) zbudowałem next boxa :) jest woekszy w srodku wylozylem folia malarska szczelnie wszystko pieknie ładnie hehe dałem 1 zarowke podłuzna 8W i teraz rosna normalne liscie czyli problemem bylo zbyt dusho siwatła :D temp w boxie to srednio 23"C i roslinki spowolniły wzrost no ale przynajmniej juz sa normalne liscie :)
Uwaga! Użytkownik obin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 7 / / 0
Nieprzeczytany post autor: firmasons »
Popatrzcie tak wyglada moja salvia co jest nie tak ? Liscie maja zoltawe przebarwienia i sa mocno poskrecane ale wyrastaja coraz to nowe i praktycznie z kazdej strony. Zaatakowana tez zostala przez mszyce narazie spryskalem ja wywarem z tytoniu zobacze czy to cos pomoze. Czy takie objawy moga byc spowodowane ich atakiem ? Czym z nimi walczyc ? Prosze o szybka odpowiedz :)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/075 ... b6d66.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/585 ... b4f7d.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aec ... fe25c.html
Ostatnio zmieniony 23 grudnia 2007 przez firmasons, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 763 / 6 / 0
nie za dużo wilgoci czasem? ile pryskasz/podlewasz?
edit.: WESOłYCH śWIąT :)
"Prawda jest daleko bardziej potężna niż jakakolwiek broń masowej zagłady" Mahatma Gandhi
  • 7 / / 0
Nieprzeczytany post autor: firmasons »
Ok postaram sie mniej ja podlewac tez to podejrzewalem ze moze miec zbyt duzo wilgoci. A co do mszycy jak z nia walczyc domowym sposobem? Czy wywar z tytoniu pomgaga? Nie chce pryskac chemia chyba ze to bedize koniecznoscia.
WESOŁYCH ŚWIAT ;)
  • 166 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Astacus »
Witam! Mam następujący problem. Troszkę ponad 2 tygodnie temu kupiłem sadzonki SD. W międzyczasie udało mi się z nich pozbyć pasożytów (mączlika i czegoś niezidentyfikowanego) - zrobiłem to mydłem a później dokończyłem czosnkiem. Roślinki stoją na wschodnim (trochę północnym) parapecie, więc światła mają tak sobie. Wieczorami, gdy siedzę przy biurku dostają doświetlenie ze stojącej tam lampy halogenowej. Podlewam mniej-więcej raz na tydzień, codziennie wieczorem staram się spryskać wodą destylowaną. Temperaturę mają ok 14-17 stopni.

Chodzi o to, że roślinki na okaz zdrowia nie wyglądają. Końcówki liści schną (gdzieniegdzie brzegi też), niektóre młodziutkie listki zanim zdążą wyrosnąć, to już usychają tak, że nic z nich nie ma. Część liści jest jakoś dziwnie pozwijana, niemal wszystkie są poprzysychane na końcach / brzegach. Poza tym, wyrosły mi mała roślinka (tu pytanie, czy to może być SD, czy jakiś chwast po prostu w ziemi był?). Z góry dzięki za odp.

[ external image ][ external image ]
[ external image ][ external image ]
[ external image ]

Pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku :-D .
"Na wszystko, co się zdarzy, masz gotowy, przywieziony z Ziemi schemat.
Jeżeli jakiś szczegół nie pasuje, to go po prostu odrzucasz."

- Doktor do Chemika
  • 243 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: Rodzynka »
1. Mają troszkę za zimno
2. Młode listki mutują ci się trochę jak od nadmiaru światła... ale to by bez sensu było :-O Może jak je doświetlasz ta lampą to dajesz ją za blisko? Albo świecisz lampą jak zaraz po spryskiwaniu? Sama nie wiem.
3. Nie wróżę nic dobrego pierwszej sadzonce od lewej.
4. Reszta mimo ogólnie słabego stanu powinna dociągnąć do wiosny. Wiadomo że na razie nie będą ładnie wyglądać jak wcześniej miały szkodniki.
Uwaga! Użytkownik Rodzynka nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 166 / / 0
Dzięki za diagnozę. Niestety z temperaturą nie mogę nic zrobić, w domu utrzymujemy 19 stopni a okna są tandetne i trochę przez nie wieje. Niebieska szmata, którą widać na zdjęciach odrobinkę chłód izoluje.
Ta lampa to w sumie symboliczna sprawa, specjalnie nie doświetlam, tylko gdy siedzę przy biurku po prostu trochę na nie świeci.
Pierwsza roślinka od lewej w rzeczywistości wygląda nieco lepiej niż na zdjęciu, przyciąłem jej ten czubek zsychająco-umierający), wypuściła od czasu gdy ją dostałem 6 nowych listków (widać jak rosną :cheesy: ) a straciła tylko jeden. Ale i tak zmarniała nieco.
Część obrażeń to pewnie wina maltretacji pocztowej, co do reszty... wysłane już były w takim sobie stanie. Poprzedni właściciel się z nimi nie certolił tak jak ja pewnie.
Najbardziej martwią mnie te czerniejące końcówki i żółknięcie liści (żółkną te na które wieje zimne powietrze chyba :/ ). Wydaje mi się, że mutacje nie są zbyt szkodliwe, póki liście są zieloniutkie i zdrowe.
Ostatnio zmieniony 01 stycznia 2008 przez Astacus, łącznie zmieniany 1 raz.

- Doktor do Chemika
  • 803 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: yam'teoretyk »
Przerabiam to samo, zgubila mi wszystkie liscie, te ktore wypuszcza od razu brązowieją. Obecnie pocieta czeka na lepsze zycie. Tyle, że moja ma na oko z 1,2metra...
  • 166 / / 0
Heh, to przynajmniej będziesz suszu trochę miał :). W ten weekend skonstruuję dla nich growboxa. Mam nadzieję, że to pomoże im przetrwać zimowe dni. Mam tylko pytanie: Jakie powinny być minimalne wymiany pudła dla tych roślinek?

- Doktor do Chemika
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Cudowne "koktajle" i narkotyki. Nieznane oblicze złotej ery Hollywood

Narkotyki, używki i magiczne koktajle, które miały utrzymać największe gwiazdy ekranu w dobrej kondycji, zdolne pracować na planie przez trzy doby bez przerwy, były w Hollywood na porządku dziennym...

Jak marihuana niszczy serce

Na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco wykazano, że przewlekłe używanie konopi - niezależnie od tego, czy są one palone, czy przyjmowane w jakimś jadalnym produkcie - wiąże się z istotnym ryzykiem dla układu sercowo-naczyniowego.

Legalizacja marihuany ogranicza problematyczne używanie i poprawia kondycję psychiczną

Badacze analizują, jak legalny dostęp do marihuany wpływa na konsumpcję i zdrowie psychiczne uczestników. W pierwszej akademickiej publikacji zespół badawczy przedstawił bezpośrednie porównanie legalnego i nielegalnego pozyskiwania tej substancji. Badanie rozpoczęto w styczniu 2023 r. jako wspólne przedsięwzięcie Departamentu Uzależnień w Bazylei, Uniwersytetu w Bazylei, Uniwersyteckiej Kliniki Psychiatrycznej w Bazylei (UPK) oraz Służb Psychiatrycznych Aargau.