Produkty medyczno-farmaceutyczne opatrzone nazwami generycznymi.
ODPOWIEDZ
  • 397 / 95 / 2
Jaś Kapela przyznał, że przed rozmową ze skrajnie prawicowym gospodarzem popularnego programu nadawanego na platformie YT zażył "dwa propranolole" (mając zapewne na myśli tabletki o masie 10 mg). Kapela zdawał sobie sprawę, że udaje się do miejsca dla niego nieprzyjaznego, gdzie spotka go miażdżąca krytyka i atak z każdej strony - prowadzącego i dzwoniących na antenę. Przez cały długi program Kapela pozostał zrelaksowany, natomiast gospodarz pod koniec audycji był spocony pod pachami, spięty i wyraźnie zmęczony. Warto odnotować ten fakt, tę deklarację Jasia Kapeli, jako obecność propranololu w kulturze.
tenautentyczny.blogspot.com
  • 960 / 17 / 0
W jakich dawkach propraponol działa na lęki?
  • 9700 / 1912 / 2
24 września 2021Pathfinder pisze:
Jaś Kapela przyznał, że przed rozmową ze skrajnie prawicowym gospodarzem popularnego programu nadawanego na platformie YT zażył "dwa propranolole" (mając zapewne na myśli tabletki o masie 10 mg). Kapela zdawał sobie sprawę, że udaje się do miejsca dla niego nieprzyjaznego, gdzie spotka go miażdżąca krytyka i atak z każdej strony - prowadzącego i dzwoniących na antenę. Przez cały długi program Kapela pozostał zrelaksowany, natomiast gospodarz pod koniec audycji był spocony pod pachami, spięty i wyraźnie zmęczony. Warto odnotować ten fakt, tę deklarację Jasia Kapeli, jako obecność propranololu w kulturze.
Niech każdy oceni jak wygląda "wyluzowany" Jaś Kapela.

https://youtu.be/eBjzooqeq0U

Nie bierzcie gościa na poważnie.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 397 / 95 / 2
Jak to Jaś Kapela, w każdym programie wygląda tak samo. Natomiast to nie jest temat o Jasiu Kapeli, ale o propranololu. Wolno nam mówić o obecności danej substancji w kulturze. Kapela nie ukrywa i mówi otwarcie, że wspomógł się przed tym programem w ten sposób, że zażył "dwa propranolole". I rzeczywiście, nie został wyprowadzony z równowagi, nie widać po nim żadnych oznak wzbudzenia adrenergicznego. Lek ewidentnie działa. Z kolei gospodarz, który nie skorzystał z tego dopingu (może nie wie o jego istnieniu?) wygląda pod koniec programu tak:

https://youtu.be/eBjzooqeq0U?t=7384
tenautentyczny.blogspot.com
  • 205 / 38 / 0
Biorę od roku czasu w dawce 2 tabletki po 10 mg 3x dziennie propranolol na kołotanie serca ,przepisała mi endrykonolog. Jeśli mam być szczera u mnie działa tylko na obniżenie pulsu i to w sumie nie zawsze,w sytuacji kiedy puls mi szaleje,podnosząc ciśnienie ,co jest logiczne muszę zażyć 4 do pięciu tabletek czyli 50 mg jednorazowo żeby mi się serducho uspokoiło. Natomiast nie zauważyłam żeby w sytuacjach stresujących jakoś nadzwyczajnie działał,czy w ogóle działał.
Uwaga! Użytkownik caroo nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 229 / 12 / 0
Czy Propranolol, ma działanie dlugofalowe? Jeśli chodzi o sipecie ciała? Czy sporadyczne zazycie alkoholu resetuje leczenie w jakiś sposóB?
Odstawiłem alkohol i ciekaw jestem czy dlugofalowo odczuje działanie?
  • 205 / 38 / 0
Absolutnie nie resetuje,możesz być spokojny. Oczywiście mam na myśli sporadyczne sięganie po alko i to w niewielkiej ilości . Sama od czasu do czasu sięgam po piwko czy dobre wino,wysokoprocentowego alko nie lubię i nie piję, przy jednoczesnym zażywaniu propranololu obniżenia działania żadnego nie zauważyłam. Weź pod uwagę ,że mam na myśli niewielką ilość alko przy dawce wyjściowej 2 x 3 dziennie co ma zasadnicze znaczenie. Jeśli dalej będziesz łoił przy dawce doraźnej 10 czy 20 mg to mniej pewność,że efektów nie będzie;)Jeśli nie będziesz łoił i zostaniesz przy odstawce,to efekty będą. Proste prawda?:)
Uwaga! Użytkownik caroo nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 35 / 3 / 0
24 października 2021rednopacjent pisze:
Czy Propranolol, ma działanie dlugofalowe? Jeśli chodzi o sipecie ciała? Czy sporadyczne zazycie alkoholu resetuje leczenie w jakiś sposóB?
Odstawiłem alkohol i ciekaw jestem czy dlugofalowo odczuje działanie?
Tak jak pisze koleżanka - ma działanie długofalowe, ale postaraj się nie pić za wiele i będziesz mógł odstawić koniec końców lub zostać przy niskich dawkach zarówno leku jak i alkoholu.
  • 9700 / 1912 / 2
Większość leków nasercowych bierze się już do końca życia. Chyba nie znam człowieka który brał i przestał brać
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 205 / 38 / 0
Propranolol stosuje się przy terapii wspomagającej leczenie nadczynności tarczycy, w głównej mierze. Ja brałam na kołatanie serca, wywołane tymże czynnikiem chorobowym. Brałam do czasu, kiedy leczenie radiojodem wyeliminowało kołatanie i problem znikł. Skoro nie ma kołatania serca, zbędne jest przyjmowanie propranololu. Logiczne prawda?Nie ma konieczności przyjmowania leku na serce, skoro ten problem z serduszkiem znikł.
Niestety nie dla każdego jest to logiczne;) Tak to jest jak przepisuje się pierdolety z tv ;)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Konopie w leczeniu demencji. Naukowcy wskazują dwa związki

Doustna kombinacja oczyszczonego THC i CBD istotnie zmniejsza pobudzenie u seniorów z zaawansowaną demencją – wynika z badania LiBBY zaprezentowanego na konferencji Alzheimer’s Association International Conference w Londynie.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych

Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.