Mam jeszcze dużo kapsułek z Kava Kava i mam zmiar kontynuować eksperymenty. Nie znalazłam jak dotąd w działaniu Kava Kava działania alkoholu, jak niektórzy opisują, ani także działania zbliżonego do BDA. Być może dawka Kava Kava, którą spożyłam była zbyt mała. Czynność, która wcześniej mnie denerwowała np. wyjście do miasta po kavie była obojętna, podczas gdy wcześniej mnie to drażniło. Pojawiło się także tym razem uspokojenie, ale jednak nie jest to porównywalne z tym relaksem po benzodwuazepinach. Oczekuję, że po wyższych dawkach kava czynności, które nie sprawiały przyjemności będą sprawiać przyjemność. Poza tym po Kava Kava pojawia się pózniej straszna senność, której nie ma po bda. Wkrótce mam zamiar spróbować większych dawek Kava Kava, ale ta senność jest najgorsza, bo im większa dawka kavy tym większa senność będzie.
karla pisze:Swego czasu czytałam ze w kapsach Kava Kava jest stosowana łodyga-trująca wg. Polinezyjczyków i dająca słabsze efekty. Może to jest wynikiem kiepskiego działania. O receptorach też pierwsze słysze, już bardziej doświadczenie w przygotowywaniu jest ważniejsze
Karla, a co do kiepskiego dzialania - to dawki, które spożyłam to są jeszcze dalekie od tych stosowanych tradycyjnie i zalecanych przez etnobotaników - 20 gramów na porcje, ja użyłam zaledwie 5 gr.
Scalenie postów - 909
Czy znacie jeszcze jakieś inne zioła/RC, które przypominają Kava Kava ?
"kava has a minimum dosage required (for lack of better terminology)effect akin to marijuana. You all remember smoking a certain something and not feeling it's effect the first one or two times; you may have felt psychosomatic effects."
w skrócie chodzi o to, ze kava na poczatku, podobnie jak mj nie dziala. Dopiero za 2 - 3 razem pojawiaja sie efekty.
aha, i w zwiazku z tym polecaja pierwsze kilka razy zazyc tylko niewielki ilosci kavy, a pozniej dopiero sie do niej przymierzac.[/quote]
na mnie też za kolejnym razem ta sama dawka lepiej działała ,być może lepiej przygotowałem ]
a jeśli chodzi o sennośc to kava jest fałszywym depresantem ,niby chilluje ,ale jednak tak samo jak po alkoholu chce się tańczyć ,rozmawiać używka typowo towarzyska :-) ,ktoś gdzieś pisał w tym wątku ,że sennośc może być problem ale w drugą stronę,że mogą być problemyw zaśnięciu ,na każdego jak widać inaczej działa,np na mnie towarzysko i lekko pobudzająco a spało się ogólnie ok
Fuzja postów - 909
Bump
Wypiłem najpierw wywar z 6 łyżek robiony swoją metodą, czyli woda plus zmielony korzeń z fiji podgrzewany około 30 minut z dodatkiem cukru i syropu czekoladowego - efekty znikome ze względu na dość dużą ilość wody oraz zjedzony wcześniej obiad.
Dziś jednak spróbowałem 3 kopczaste łyżki stołowe na filiżankę zimnej wody, maczane w nylonowym woreczku około 10-15 minut, czyli w tzw "stainer bag" (http://www.realkava.com/Kava-Strainer-Bag_p_20.html). Po pierwszej takiej filiżance kavy poczułem lekką zmianę nastroju na granicy placebo. Po drugiej (kolejne 3 łyżki kopczaste...) poczułem wyraźnie - obraz się wiesza jak po alkoholu, błędnik lekko szaleje i można powiedzieć że substancja ma potencjał. Czuję że mój język jest sztywny i mi się odbija, mam ochotę jarać szluga jednego za drugim i można powiedzieć że w pewnym stopniu na pewno jest to substytut alkoholu. Zmiana percepcji muzyki. Jest ciekawie, ale nie czuję się po tym wyluzowany, ani senny (póki co, minęło około 30 minut od ostatniej dawki), po prostu efekty jak po wypiciu jeśli chodzi o ciało. Na poziomie umysłowym, małe problemy z odszukaniem odpowiednich słów. Brak efektów pozytywnych może być spowodowany stresem chronicznym i depresją na co dzień. Testować będę dalej, może wrzucę zaraz kolejne trzy kopczaste... o ile przestanie mi się odbijać (zajechany układ pokarmowy). Substancja obiecująca, szczególnie w cenie w jakiej mogę ją mieć i ze względu na brak dostępu do innych używek.
jeśli się okaże ,że masz super jakoś to i tak to przyjemna używka, to jak się się przepijesz tragedii nie będzie
ogólnie Kąvę gotuj z mlekiem a nie wodą efekt będzie dużo lepszy ,najlepiej jeszcze dodać lecytyne i inne rzeczy jak opisałem praę stron wcześniej,jednak jak masz mocny materiał to wystarczy w twoim przypadku mleko same :-)
jak amsz jakieś pytania to pytaj śmiało :-)
Fuzja postów - 909
Poprawie się nie mogę edytować
widzę ,że masz dobrą jakość ,więc możesz zacząć na oko od 10 g jak będzie zle to póżniej 15 g itd :-)
-You've never used them before.
Pieprz metystynowy może być stosowany zamiast dotychczasowych farmaceutyków w leczeniu symptomów zgeneralizowanych zaburzeń lękowych - informuje "Journal od Clinical Psychopharmacology".
Efektywność pieprzu metystynowego (Piper methysticum), zwanego też Kava kava - rośliny uprawianej na wyspach zachodniego Pacyfiku - potwierdzili w próbach klinicznych naukowcy z University of Melbourne (Australia).
Badacze twierdzą, że tabletki zawierające ekstrakt z leczniczej rośliny można z powodzeniem stosować w miejsce tradycyjnych leków, które niestety nie przynoszą zazwyczaj oczekiwanych rezultatów i grożą wystąpieniem skutków ubocznych.
"Bazując na poprzednich pracach, potwierdziliśmy, że medykamenty na bazie rośliny mogą być użyte w terapii pacjentów z chronicznym lękiem. W naszym badaniu zdołaliśmy wykazać, iż Kava stanowi potencjalną i naturalną alternatywę dla dotychczas stosowanego leczenia chronicznego lęku. W przeciwieństwie do innych środków, niesie ze sobą mniejsze ryzyko uzależnienia i efektów ubocznych" - mówi dr Jerome Sarris, jeden z badaczy.
Rezultaty badania pokazują jednak, że pieprz metystynowy działa w nieco odmienny sposób na różne osoby, w zależności od ich genetycznego uwarunkowania dotyczącego mechanizmu działania neuroprzekaźników GABA.
Naukowcy przez 3 tygodnie, 2 razy dziennie podawali pacjentom z zaburzeniami lękowymi tabletki z ekstraktem z Kavy o zawartości 120 mg kawalaktonów (substancje odpowiedzialne za psychotropowe działanie rośliny) lub placebo. Jeśli nie zaobserwowano zadowalającego efektu, na kolejne 3 tygodnie dwukrotnie zwiększano dawkę pieprzu metystynowego.
Zauważono znaczną poprawę stanu zdrowia psychicznego u pacjentów leczonych ekstraktem z Kavy. Najbardziej spektakularne efekty uzyskano w grupie osób z najpoważniejszymi zaburzeniami. U 26 proc. stwierdzono remisję symptomów choroby.
W dodatku pieprz metystynowy był dobrze przyswajany przez organizm i nie szkodził wątrobie, co stanowiło przedmiot zmartwienia podczas uprzednich badań nad tą rośliną.
W czasopiśmie "Phytotherapy Research" opublikowano ponadto dodatkowe wyniki niniejszego badania, które wskazują na to, że Kava wzmaga popęd seksualny u kobiet. Jednak badacze uważają, iż roślina nie jest afrodyzjakiem, a uzyskana korelacja to efekt towarzyszący redukcji lęku.
abstrakt badań http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23635869
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/mmnaswiecie.png)
Mówili: "Narkotyków to ja nie chcę". Dopóki ból stawał się nie do zniesienia
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/aptekadyzurna.jpg)
Rewolucja w receptach na opioidy przyniosła skutek? Przepisy miały uderzyć w receptomaty
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zrzut_ekranu_z_2025-01-17_11-55-24.jpg)
„Wokół marihuany medycznej wciąż jest wiele stereotypów, a największą bolączką jest dezinformacja”
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/trafiloimsie.jpg)
Zamiast paneli podłogowych narkotyki. KAS zatrzymała kontener z marihuaną
Funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni skontrolowali kontener, który przypłynął z Kanady do portu w Gdańsku. Zgodnie z deklaracją, w kontenerze miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe, a odbiorcą była firma w Polsce.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/jrt-treated-cortical-neuron.jpg)
Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/wybory.jpg)
Kandydaci na prezydenta powinni zostać zbadani na obecność narkotyków?
Prezydenckie debaty rozgrzały jeszcze bardziej emocje związane z prezydenckim wyścigiem. W czasie trwającej walki o wyborcze poparcie coraz donośniejsze stają się głosy domagające się testów na alkohol i narkotyki od osób ubiegających się o prezydencką elekcję. Telewizja wPolsce24 postanowiła zwrócić się do wszystkich ubiegających się o urząd o poddanie się testowi na obecność narkotyków w organizmie.