Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
967
62%
Krajowe muchomory
103
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
490
31%

Liczba głosów: 1560

ODPOWIEDZ
  • 4 / / 0
Siema, growkit najprawdopodobniej w magazynie lub przesyłce uległ uszkodzeniu, pęknięcie wzdłuż bocznej ściany ale nie jest otwarte. Growkita mam zamiar zalewać za trochę czasu, teraz będzie leżał w lodówce. Czy uszczelniać pęknięcie i zalewać czy odsyłać do sklepu i zabiegać o nowe?
  • 3446 / 716 / 9
Nie trzeba. Jeśli grzybnia nie uległa uszkodzeniu jest ok. Grow kit można nawet wyjąć z pudełka i postawić do góry nogami do owocnikowania.
Nawet Obi-Wan Kenobi był kiedyś helupiarzem.
  • 429 / 36 / 1
Czy z grzybnią wszystko ok, nie za duży ten puch u góry?. Minęło 5 dni od przełożenia do owocnikowania tego ciastka. Musiałem tłuc słoiki, i ciastko kawałek się ukruszyło u góry.

Dzisiaj dodałem 2szt, i jeszcze jedno ciastko będzie ale coś mały kawałek słabo przerasta więc jeszcze czekam.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
07 września 2021CATCHaFALL pisze:
Jeśli zapach nie wykazuje jakiejś przebijającej się przez całość, pachnącej inaczej niż pieczarkowo nuty, to najpewniej wszystko w jak najlepszym porządku.
Wszystkie 3 ciastka ładnie pachną pieczarkami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 1621 / 1029 / 7
@Wolf_Ghost

ZA-JE-BI-STE!!! 😁
Wszystko po prostu książkowo wygląda, czym więcej tego puchu tym lepiej. Życzę obfitych zbiorów, pochwal się na koniec 😉
  • 11 / / 0
Moje pierwsze grzybki. 3 dni od pierwszych pinów. Ile jeszcze wytrzymają, bo muszę wyjechać na weekend :(
  • 437 / 265 / 0
09 września 2021Wolf_Ghost pisze:
Czy z grzybnią wszystko ok, nie za duży ten puch u góry?. Minęło 5 dni od przełożenia do owocnikowania tego ciastka. Musiałem tłuc słoiki, i ciastko kawałek się ukruszyło u góry.

Dzisiaj dodałem 2szt, i jeszcze jedno ciastko będzie ale coś mały kawałek słabo przerasta więc jeszcze czekam.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

07 września 2021CATCHaFALL pisze:
Jeśli zapach nie wykazuje jakiejś przebijającej się przez całość, pachnącej inaczej niż pieczarkowo nuty, to najpewniej wszystko w jak najlepszym porządku.
Wszystkie 3 ciastka ładnie pachną pieczarkami.
Bardzo ładne, wzorowe nawet bym powiedział.
Pojawianie się puchu jest normalne, grzybnia się trochę rozrasta, ale to jest ok. Wypatruj primordiów, będą niedługo.
A to, że ci się nieco pękło, to nawet dobrze. Dodatkowy stres dla grzybni. Celowo lepiej tego nie robić, ale jak już się przydarzy że coś tam się połamie czy nadkruszy, to zwykle rokuje raczej dobrze niż źle. No chyba że ciastko się tak rozleci, że do terrarium da się wsadzić tylko niewielki kawałek, ale to osobna historia całkiem.
Uwaga! Użytkownik Malinowy Chrusniak nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4 / / 0
Na ciastku pojawił się biały puch, na ściankach kita kropelki to chyba skroplone powietrze. Ciastko trzymam w lodówce zamknięte, nic z nim nie robiłem po wyjęciu z pudełka. Czy to normalne? Ciastko musi przeleżeć jeszcze tydzień zanim będę je zalewał i przed tym czasm nie może zacząć pinować, będzie ok czy wywalić?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 1621 / 1029 / 7
@Bulioni

Skroplone powietrze? 🤔😁

Grzybnia się rozwija, stąd ten puch, wszystko jest ok.
Postaraj się nie wystawiać tego na światło, bo zainicjujesz wzrost, chociaż temperatura lodówki i tak to skutecznie powstrzymuje.
Dopóki nie zapewnisz im warunków do wzrostu, to nic się nie wydarzy, luz.

Zostaw to w spokoju 😉
  • 3555 / 579 / 1
12 września 2021Bulioni pisze:
Na ciastku pojawił się biały puch, na ściankach kita kropelki to chyba skroplone powietrze. Ciastko trzymam w lodówce zamknięte, nic z nim nie robiłem po wyjęciu z pudełka. Czy to normalne? Ciastko musi przeleżeć jeszcze tydzień zanim będę je zalewał i przed tym czasm nie może zacząć pinować, będzie ok czy wywalić?
Dopóki ten puch jest biały wszystko jest okej gdyby zaczął robić się zielony albo szary wtedy możesz się martwić.
Mac racje, @CATCHaFALL ?
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 62 / 5 / 0
ODPOWIEDZ
Newsy
Ekspertka: nikotyna ma większy potencjał uzależnieniowy niż heroina

Nikotyna ma bardzo duży potencjał uzależnieniowy, jest on nawet większy niż w przypadku heroiny - powiedziała PAP prof. Dominika Dudek, psychiatra. Dodała, że jej używanie ma niekorzystne skutki zdrowotne. Wskazała też, że nikotyna działa silnie na układ nagrody powodując wydzielanie się dopaminy.

Jak marihuana niszczy serce

Na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco wykazano, że przewlekłe używanie konopi - niezależnie od tego, czy są one palone, czy przyjmowane w jakimś jadalnym produkcie - wiąże się z istotnym ryzykiem dla układu sercowo-naczyniowego.

Palenie papierosów uszkadza cement. W zębach pozostają trwałe ślady po nałogu

Zęby składają się z trzech zasadniczych warstw: szkliwa, zębiny i cementu. Ten ostatni pokrywa korzeń i budową przypomina kość. Układa się on w charakterystyczne pierścienie, podobne do pierścieni drzew, które rosną z każdym rokiem. Naukowcy z Northumbria University chcieli sprawdzić, czy cement można wykorzystać w medycynie sądowej, na przykład do określania wieku ofiar przestępstw lub katastrof. I odkryli, że palenie papierosów pozostawia w cemencie trwałe ślady.