Wszystko o kaktusach - metody przyrządzania, uprawa, odmiany, opisy działania
ODPOWIEDZ
  • 490 / 3 / 0
W zimę nie podlewałem, podlałem dopiero na początku kwietnia. Kiepskie warunki? stwierdzasz to po "zrogowaceniu" przy czubku? Na przyszły raz do piwnicy pójdzie na zimę.

I Ciebie to nie zdziwiło, że przy tak małej ilości azotu roślinka się zatrzymała?:D jak pod chmurką dajesz czy też w większym boxie azot nie zaszkodzi na wzrost, lecz z drugiej strony nagromadzenie się azotu w glebie i tym samym w roślinie może spowodować zahamowanie kwitnienia.
"I hear Thunder
But theres no rain
This kind of Thunder
Breaks walls and window pane."

The Prodigy - Thunder

Nowy e-mail, wiadomości wysłane przed czerwcem stracone. Jak coś pisać jeszcze raz.
  • 261 / 7 / 0
Jeśli zimą zaszalał to jednak musiał mieć wilgoć. Z tym zrogowaceniem to nie wiem do końca o co chodzi, stawaim ja infekcję grzybową. Zazwyczaj jak zostawiam kaktusy pod czyjąć opieką to na lofkach takie same paskudztwo się dzieje, może to od wody? Nie wiem.

Sprecyzuję, roślinka stanęła nie we wzroście tylko przestała kwitnąc-wytwarzać te białe pręciki, właśnie w momencie przesadzenia. Azotu aż tak mało nie było, nawozu lałem dość dużo tak mi się wydaję, starsze liście mają popalone końcówki co zdaje się jest objawem przenawożenia.
  • 656 / 12 / 0
Jak przy kwitnieciu to ogranicz moze azot i dorzuc wiecej fosforu
  • 705 / 16 / 0
Panowie może coś poradzicie, zasadziłem w zeszłym roku T. Bridgesii (nasiona były wątłej jakości gdyż z 30 nasion wzeszły tylko 3, aktualnie żyje tylko 1 z nich). W tej chwili mija 14 miesięcy od kiedy wyszedł z ziemi i urósł tylko tyle co urósł do listopada z.r. (nie więcej niż 1cm) i stoi w miejscu :-(
Co mogę mu zrobić żeby zaczął rosnąć?
Dodam że nie przelewam go raczej, wodę dostaje co 7-10 dni, tak jak pozostałe moje kaktusy. Był zimowany w cieniu, ale niestety w temperaturze pokojowej, po prostu nie miałem gdzie go wynieść. W tej chwili większość dnia spędza na stoliczku przy oknie, bo kiedy wystawiam go na światło to strasznie robi się blado pomarańczowy i taki jakiś pomarszczony

ad. sory zagapiłem się, post miał iść do Kaktusy - wątek ogólny.
Ostatnio zmieniony 17 sierpnia 2011 przez Bakoosiowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Ryyyyyyyba!
  • 1519 / 20 / 0
Może to przez zimowanie? Takich malutkich kaktusików sie nie zimuje raczej...
Żeby życie miało smaczek, raz grzybek a raz maczek...

Breslau jest niemieckie!
  • 705 / 16 / 0
Sorry trochę źle się wyraziłem, nie było to do końca zimowanie bo kaktus dostawał minimalną ilość wody co 21-25 dni (zdawałem sobie sprawę że nie przeżyłby na własnym zapasie całą zimę)
W takim razie co zrobić tej zimy? Podlewać go normalnie jak podlewam go w sezonie? Czy ma ktoś jakiś inny pomysł?
Poczekam na wypowiedzi innych hodowców
Ryyyyyyyba!
  • 3 / / 0
  • 1519 / 20 / 0
Kaktusa najlepiej skonsumować po zimowaniu czy w trakcie zimowania również można?
Magicien pisze:
Xavi pisze:
San Pedro jakies 4-5 lat , coś ponad 30cm nadaje sie już do użycia ? czy dać mu jeszcze pożyć ;-) ?
Zawsze mówi się o 7 latach, jako o minimum.
No właśnie raz widze wersje ze muszą być 7 lat, a niektórzy mówią nawet o 3-4 latach. I że taki 30 centymetrowy wystarczy. Ktoś nawet pisał ze 35 cm starcza na solidnego tripa
Ostatnio zmieniony 22 września 2011 przez EdwardZnienacka, łącznie zmieniany 1 raz.
Żeby życie miało smaczek, raz grzybek a raz maczek...

Breslau jest niemieckie!
  • 204 / 5 / 0
Witam! Niedlugo bede spozywac swiezego kaktusa San Pedro, bo wybieram sie do A-damu. Dlatego mam pare pytan odnosnie San Pedro:

1. Czy ktos z forumowiczow mial stycznosc z tamtejszymi kaktusami ze smart shopow? Ewentualnie co moze mi o nich powiedziec jak kopia, jakies uwagi itp.

2. Jak sprawdzic potencjal kaktusa? Tzn nie chce wziasc za duzo, ale tez nie chce dopijac po 2,5h bo mija sie to chyba z celem takie cos, przynajmniej tak mi sie wydaje.

3. Nie bede miec pewnie takich ulatwien w kuchni jak np blendera. Tylko kuchenke, garnek, noz cos do mieszania. Wiec mam plan go po prostu pokroic w (cienkie lub grube plastry?) gotowac z (3godziny?), potem wycisnac kawalki kaktusa do wywaru.
Czy mozecie mi jeszcze cos doradzic odnosnie tego przepisu? Wymieszac wywar z sokiem po ugotowaniu, dodac cytryny bo czytalem ze ludzie dodaja(jesli tak czy cytryna ma byc cala czy pokrojona w kawalki ze skorka)? Czy zyganie po takiej mieszance jest nieuniknione?

za odpowiedzi z gory dziekuje pzdr.
-Why do my eyes hurt?
-You've never used them before.
  • 69 / / 0
Czy kaktus Trichocereus bridgesii jest legalny w Polsce? Czy są jakieś kaktusy z meskaliną legalne w PL?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
DMT, meskalina i psylocybina mogły wyewoluować jako narzędzia ekologiczne

Chińscy naukowcy uważają, że naturalne substancje halucynogenne mogły ewoluować przede wszystkim jako narzędzia ekologiczne, pomagające organizmom przetrwać, bronić się i wchodzić w interakcje z innymi gatunkami.

83-latce z alzheimerem podano psychodelik. Niezwykła reakcja organizmu

Po jednorazowym podaniu wysokiej dawki psylocybiny 83-letnia pacjentka z ciężką chorobą Alzheimera, mówiąca dotąd głównie monosylabami, zaczęła inicjować rozmowę. Lekarze zauważyli też inne oznaki poprawy, a przypadek opisano w „Frontiers in Neuroscience” - uznanym, interdyscyplinarnym czasopiśmie naukowych poświęconym neurobiologii.

Po zjedzeniu tego grzyba zaczniesz widzieć „malutkich ludzi”. A nawet nie zawiera psychodelików

Wyobraź sobie, że po zjedzeniu dziko rosnącego grzyba nagle zaczynasz dostrzegać wokół siebie… miniaturowe postaci. To jednak nie wina znanych substancji psychodelicznych – przypadek Lanmaoa asiatica całkowicie przeczy chemicznej logice.