I Ciebie to nie zdziwiło, że przy tak małej ilości azotu roślinka się zatrzymała?:D jak pod chmurką dajesz czy też w większym boxie azot nie zaszkodzi na wzrost, lecz z drugiej strony nagromadzenie się azotu w glebie i tym samym w roślinie może spowodować zahamowanie kwitnienia.
But theres no rain
This kind of Thunder
Breaks walls and window pane."
The Prodigy - Thunder
Nowy e-mail, wiadomości wysłane przed czerwcem stracone. Jak coś pisać jeszcze raz.
Sprecyzuję, roślinka stanęła nie we wzroście tylko przestała kwitnąc-wytwarzać te białe pręciki, właśnie w momencie przesadzenia. Azotu aż tak mało nie było, nawozu lałem dość dużo tak mi się wydaję, starsze liście mają popalone końcówki co zdaje się jest objawem przenawożenia.
Co mogę mu zrobić żeby zaczął rosnąć?
Dodam że nie przelewam go raczej, wodę dostaje co 7-10 dni, tak jak pozostałe moje kaktusy. Był zimowany w cieniu, ale niestety w temperaturze pokojowej, po prostu nie miałem gdzie go wynieść. W tej chwili większość dnia spędza na stoliczku przy oknie, bo kiedy wystawiam go na światło to strasznie robi się blado pomarańczowy i taki jakiś pomarszczony
ad. sory zagapiłem się, post miał iść do Kaktusy - wątek ogólny.
Breslau jest niemieckie!
W takim razie co zrobić tej zimy? Podlewać go normalnie jak podlewam go w sezonie? Czy ma ktoś jakiś inny pomysł?
Poczekam na wypowiedzi innych hodowców
Magicien pisze:Zawsze mówi się o 7 latach, jako o minimum.Xavi pisze:San Pedro jakies 4-5 lat , coś ponad 30cm nadaje sie już do użycia ? czy dać mu jeszcze pożyć ;-) ?
Breslau jest niemieckie!
1. Czy ktos z forumowiczow mial stycznosc z tamtejszymi kaktusami ze smart shopow? Ewentualnie co moze mi o nich powiedziec jak kopia, jakies uwagi itp.
2. Jak sprawdzic potencjal kaktusa? Tzn nie chce wziasc za duzo, ale tez nie chce dopijac po 2,5h bo mija sie to chyba z celem takie cos, przynajmniej tak mi sie wydaje.
3. Nie bede miec pewnie takich ulatwien w kuchni jak np blendera. Tylko kuchenke, garnek, noz cos do mieszania. Wiec mam plan go po prostu pokroic w (cienkie lub grube plastry?) gotowac z (3godziny?), potem wycisnac kawalki kaktusa do wywaru.
Czy mozecie mi jeszcze cos doradzic odnosnie tego przepisu? Wymieszac wywar z sokiem po ugotowaniu, dodac cytryny bo czytalem ze ludzie dodaja(jesli tak czy cytryna ma byc cala czy pokrojona w kawalki ze skorka)? Czy zyganie po takiej mieszance jest nieuniknione?
za odpowiedzi z gory dziekuje pzdr.
-You've never used them before.
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
DMT, meskalina i psylocybina mogły wyewoluować jako narzędzia ekologiczne
Chińscy naukowcy uważają, że naturalne substancje halucynogenne mogły ewoluować przede wszystkim jako narzędzia ekologiczne, pomagające organizmom przetrwać, bronić się i wchodzić w interakcje z innymi gatunkami.
83-latce z alzheimerem podano psychodelik. Niezwykła reakcja organizmu
Po jednorazowym podaniu wysokiej dawki psylocybiny 83-letnia pacjentka z ciężką chorobą Alzheimera, mówiąca dotąd głównie monosylabami, zaczęła inicjować rozmowę. Lekarze zauważyli też inne oznaki poprawy, a przypadek opisano w „Frontiers in Neuroscience” - uznanym, interdyscyplinarnym czasopiśmie naukowych poświęconym neurobiologii.
Po zjedzeniu tego grzyba zaczniesz widzieć „malutkich ludzi”. A nawet nie zawiera psychodelików
Wyobraź sobie, że po zjedzeniu dziko rosnącego grzyba nagle zaczynasz dostrzegać wokół siebie… miniaturowe postaci. To jednak nie wina znanych substancji psychodelicznych – przypadek Lanmaoa asiatica całkowicie przeczy chemicznej logice.