Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 421 / 21 / 0
Escitalopram nawet fajnie pomógł mi zwalczyć moje " problemy psychiczne ", ale zostawił, działajac mocno na niekorzyść dla mnie, okropne stany otępienne, jedyne co to bym spał, potrafię siedzieć patrzeć w pewien punkt i nie myśleć o niczym, czuje się jak głupek, nie mam chęci do niczego, stałem się bardziej agresywny, no nie wiem, dużo dużo skutków ubocznych, mogłem nie zabierać się za te SSRI. Z każdym dniem utwierdzam się w przekonaniu że już z tego nie wyjde, ale to może jakieś dziwne stany psychozy, KTÓRE ESCITALOPRAM RÓWNIEŻ POZOSTAWIŁ PO SOBIE. Przeanalizujcie i powiedzcie sobie sami czy warto się zabierać za takie leki, większość z was potrafi się wziąć w garść, no nie wiem, tyle ode mnie.
  • 3 / / 0
Właśnie wczoraj dostałem escitalopram, przyznam że było mi trochę niedobrze na żołądku przez kilka godzin, mieliście podobne odczucia na początku?
  • 1 / / 0
Przez dwa miesiące brałem sertralinę 50 mg 0-0-1 (jak brałem rano, to super zmulało) na lęki, ale ostatni miesiąc non-stop sraczka, więc Pani doktor poleciła mi przerzucenie się na esci (mozarin) 10 mg 1-0-0.

Porzuciłem od razu sertralinę i następnego dnia wziąłem 10 mg esci. Na razie ciężko coś powiedzieć, poza tym, że samopoczucie kiepskie. Macie jakieś doświadczenia z taką przesiadką?
  • 17 / / 0
@LewAslan i jak w porównaniu do tej serty, bo właśnie się zastanawiam nad antydepresanty mi, bo fobia mi się zaczyna nasilać znowu. Do tego adreagowuje to w dragach wszelkiej maści a pamiętam ze na esci ciśnienie miałem mniejsze. W życiu brałem tylko przez chwilę ten jeden i wspominam go nie najgorzej ale może jest coś lepszego na fobie społeczna?
  • 785 / 16 / 0
sa jakies tansze zamienniki ?
  • 258 / 16 / 0
ramtram pisze:
@LewAslan i jak w porównaniu do tej serty, bo właśnie się zastanawiam nad antydepresanty mi, bo fobia mi się zaczyna nasilać znowu. Do tego adreagowuje to w dragach wszelkiej maści a pamiętam ze na esci ciśnienie miałem mniejsze. W życiu brałem tylko przez chwilę ten jeden i wspominam go nie najgorzej ale może jest coś lepszego na fobie społeczna?
Dla mnie najlepszym lekiem na fobie społeczną jest paroksetyna, ale lek potrafi konkretnie zamulić, szczególnie na początku.
  • 96 / 1 / 0
Czy ktoś wie czym jest spowodowana bardzo duża chęć ziewanie? Identyczne uczucie miałem po 4 aco DMT, nie jest to takie typowe ziewanie, tylko bardziej potrzeba otworzenia szeroko szczęki, uczucie jakbym mi coś w gardle.
  • 220 / 11 / 0
miałem coś takiego po Anafranilu, coś ze serotoniną chyba było o tym gdzieś na internetach
  • 9 / 4 / 8
Hej, czy escitalopram (konkretnie w postaci leku Mozarin) nadaje się na leczenie dla osoby cierpiącej na zaburzenia lękowo-depresyjne mieszane (u której występują ataki nerwicy lękowej, ale w tym momencie już tylko sporadycznie)? Zaburzenia te nie zostały w opisywanym przypadku wywołane przez substancje psychoaktywne (i mam na myśli używanie takowych substancji zarówno tylko „od czasu do czasu”, jak i „hardcorowe nadużywanie”).

Pytam o to, ponieważ psychiatra, który przepisał mojej znajomej Mozarin, jest generalnie znany z tego, że przepisuje ten lek właściwie połowie swoich pacjentów... i nie jesteśmy do końca przekonane, czy wybór ten jest odpowiedni również w przypadku tego typu zaburzeń.

Może więc znajduje się tu na forum osoba z podobną przypadłością, która miała styczność z escitalopramem i potrafi ocenić jego działanie pod kątem leczenia depresji nerwicowej (dokładnie taka diagnoza została postawiona przez lekarza psychiatrę, ale w praktyce ciężko określić, czy to na pewno depresja nerwicowa, a nie nerwica depresyjna, głównie z uwagi na epizody charakterystycznych dla nerwicy lękowej ataków paniki)?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :hug:
Moja najwyższa wolność polega na tym, iż w każdej sekundzie mogę postawić sobie hamletowskie pytanie: „być, albo nie być?” – i swobodnie na nie odpowiedzieć.
  • 3955 / 147 / 0
mysle, ze warto sprobowac, sam mam podobne problemy, wczesniej bralem na to paroxetyne, ktora sie sprawdzala ale nie biore jej od 2 lat. teraz dopiero 3eci dzien jem escitalopram, 5-10mg i juz czuje takie pozytywne wyjebanie i polepszone samopoczucie.

przy okazji jest to nowy lek, bodajze 15 lat ma i juz czuje, ze poczatki brania sa latwiejsze niz wczesniej wspomniana paroxetyna, ktora jest starszym lekiem, dobrym ale nie wszyscy go dobrze toleruja przez efekty uboczne.
niedojebanie genetyczne
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Fenomen euforii biegacza – to nie endorfiny, tylko naturalna marihuana

Tajemniczy stan euforii, którego doświadcza blisko 75% biegaczy. Tak zwana „euforia biegacza” redukuje ból, wyostrza zmysły i daje uczucie podobne do działania marihuany. Najnowsze badania naukowe tłumaczą, dlaczego „runner’s high” to nie mit, a ewolucyjny mechanizm przetrwania – i jak go uruchomić nawet początkującym. W tym artykule dowiesz się, co to jest runner’s high, jak działa i jak go wywołać nawet jeśli dopiero zaczynasz biegać.

1 na 50 przewoźników był karany za narkotyki – nietypowe badanie z Holandii

Holenderski urząd statystyczny CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) opublikował wyniki nietypowego badania, mogącego wskazywać na powiązania między branża narkotykową a innymi, legalnymi sektorami gospodarki. Skupiono się przy tym na właścicielach firm oraz prezesach, a na szczycie rankingu pojawili się między innymi przewoźnicy.

Żeby nie dostać mandatu za piwo, próbował przekupić policjantów 70 euro i kokainą

Przyłapany na piciu piwa na peronie sopockiego dworca 33-latek, by nie dostać mandatu, zaoferował policjantom łapówkę: 70 euro i... kokainę.