Syntetyczny opioid, będący jednocześnie agonistą oraz antagonistą receptorów opioidowych.
Więcej informacji: Buprenorfina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 12692 / 2456 / 0
Miałeś na recepcie napisane odpłatność 100%? Jeżeli to pole było puste, to wtedy lek jest wydawany z najmniejszą przysługującą zniżką (czyli zwykle 30%). Jeżeli jednak faktycznie doszło do pomyłki (w co nie chce mi się wierzyć), to wyjdzie ona za jakiś czas i farmaceutka będzie musiała dopłacać ze swojej kieszeni.

Ja regularnie dostaje recepty na bunondol (30%) i prawie zawsze są jakieś problemy aptece... Wygląda to mniej więcej tak:
- podchodzę do okienka i daję receptę.
- młoda i miła z pozoru farmaceutka udaje się na zaplecze (celem skonsultowania zapewne) i debatuje czasem nawet 10 minut.
- wraca z uśmiechem na ustach i z jej ponętnych ust słyszę słowa: "niestety mamy problem z tą receptą".
- i tak przerabiałem już niewyraźny numer oddziału NFZ (06), sumaryczna, słowna dawka niby się nie zgadza (musiałem jej osobiście policzyć, że jednak się zgadza), 'data realizacji od' wypada jutro (niedziela) i pewnie coś tam jeszcze.
  • 5299 / 104 / 0
Ron_Bale pisze:
Mam takie pytanie. Ogólnie szykuje mi się wyjazd za granicę do Tunezji/Maroka/Grecji/Turcji ( któreś z tych państw) i chce ze sobą zabrać plastry 40-tki. Jadę z dziewczyną, która nic o tym nie wie, a że jesteśmy dość długo, a moja zabawa jest sporadyczna lepiej, żeby się nie dowiedziała :) Czy może wystąpić jakiś problem z plastrami ukrytymi w książce ? ( w sensie na lotnisku ) Wiem, pytanie głupie, ale lepiej zadać setki głupich pytań niż wjebać się na przypał. Poświęciłem też czas na szukanie tego tematu, ale do niczego się nie dokopałem.
Pozdrówki
BTW: 1/3 40 już wchodzi :) zdrówka wszystkim
Jeśli tych plastrów będziesz miał od cholery to się narazisz bardzo w razie przypadkowej kontroli, jeśli będzie ich mało to se mówisz, że to przeciwbólowo. Tylko jak ktoś weźmie i wulgarnie sprawdzi czy to aby z przepisu lekarza to se kręć sam taki scenariusz bo wolę hepi endy raczej w takich wypadkach. Sprowadź buprę do proszku i w czymś zapakuj jak się boisz. Ja bym tam przemycał, a co %-D Nie podpuszczam ino mówię co bym wyczynił
Spokój jest najwyższym szczęściem :*) Czanga tak bardzo
  • 742 / 9 / 0
Ja to szczerze mówiąc zrobił jedną z 2 rzeczy:
1) Skoro laska nie wie a Ty nie jesteś w ciągu wjebany to po prostu wytrzymaj bez na tym wyjeździe
2) Zależy od ilości, ale myślę że ze 2 paczki plastrów możęsz spokojnie mieć przy sobie w bagażu dużym, przecież nie będą każdego człowieka z lekami sprawdzać, bo to byłby absurd.
  • 226 / 8 / 0
Czy bupra ma podobne działanie sedacyjne/grzejace do kodeiny? Wiem, że euforii nie ma ale ja nigdy po opio jak i wszystkich innych specyfikach jej nie uświadczam, chodzi mi o to czy przeskok z kody na bupre ma sens, bo inne opio jak tramal czy bf nie mają takiego "milutkiego" działania jak koda czy majka. Czy buprenorfina ma chociaż odrobinke tego "milutkiego ciepełka"?
Sory ze tak nieskladnie ale mam nadzieje ze zrozumiecie o co mi chodzi, zrobiony jestem.
Post ten napisał 30 centymetrowy pejs niejakiego Icke Haizenbauma - syjonisty pochodzącego z Tel Awiwu, obecnie zamieszkałego w Chicago. A jak powszechnie wiadomo - żydzi kłamią, tak więc wszystko co jest napisane nad tym podpisem to czysta fikcja
  • 2652 / 385 / 0
Oczywiście, że bupra ma to milutkie ciepełko. Zdecydowanie różni się działaniem od Tramalu i bliżej jej właśnie do opiatów, niż opioidów. Na początek spróbuj z przyklejaniem plastrów do podniebienia, dobrze się wchłania, a działanie się potęguje w miarę upływu czasu.
Uwaga! Użytkownik Blue_Berry jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 226 / 8 / 0
@Blue_Berry
Najprawdopodobniej będę miał to w tabletkach 2mg, a nie w plastrach. Rozkruszac i w nos dawać to czy pod język lepiej?
Post ten napisał 30 centymetrowy pejs niejakiego Icke Haizenbauma - syjonisty pochodzącego z Tel Awiwu, obecnie zamieszkałego w Chicago. A jak powszechnie wiadomo - żydzi kłamią, tak więc wszystko co jest napisane nad tym podpisem to czysta fikcja
  • 2652 / 385 / 0
Opinie akurat są podzielone, na niektórych lepiej działa podjęzykowo, a na innych sniffem. Jeszcze inni kruszą i popijają. Musisz sam przetestować wszystkie metody i wybrać dla siebie najkorzystniejszą. Spróbuj najpierw pod język, trzymaj do końca, aż się rozpuści, nie połykaj przed czasem. Nie dorzucaj zbyt szybko następnej, jeśli pierwsza nie zadziała od razu.
Uwaga! Użytkownik Blue_Berry jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1358 / 23 / 0
Plastry transtec zarzucam podjęzykowo i staram się nie przełykać śliny zbyt często, ale zastanawiam się, ile trzymać taki plaster, żeby jak najwięcej się wchłonęło bupry. Zwykle z godzinkę, gdy traci już ten gorzki smak, ale jakiś znawca może się wypowie, jaki jest optymalny czas ssania plastra?
http://www.lastfm.pl/user/Everett92
  • 2652 / 385 / 0
Zdarza się tak, że przy długim okresie trzymania plastra, przyzwyczajasz się do gorzkiego smaku i kiedy wydaje się, że nie ma już w nim substancji, to resztki nadal tam się znajdują, dlatego dobrze jest trzymać jeszcze z min. 15 minut po tym, jak przestaniesz czuć smak. Nie ma optymalnego czasu, bo każdy (to śmiesznie zabrzmi) ssie krócej, bądź dłużej, a i plastry są różne. Substancja również szybciej uwalnia się w wyższej temperaturze, gdy wcześniej np. piłeś ciepły napój. Jest więc kilka czynników, dlatego lepiej jest trzymać dłużej.
  • 1358 / 23 / 0
No to w takim razie ciekawi mnie, ile wy to trzymacie pod tym językiem, czy opłaca się to bardziej ssać, czy po prostu trzymać, żeby minimalizować straty. I fakt, rozmawianie o sposobach ssania plastrów brzmią co najmniej dziwnie %-D
http://www.lastfm.pl/user/Everett92
ODPOWIEDZ
Newsy
Premie za alkohol w Biedronce. Związki zawodowe są oburzone

Związki zawodowe alarmują w sprawie nowego programu motywacyjnego w sieci Biedronka. Jak wynika z wewnętrznego dokumentu, pracownicy najlepszych sklepów mają otrzymać premie finansowe za najwyższe wyniki w sprzedaży alkoholu. Sprawa — zdaniem związkowców — budzi poważne wątpliwości prawne i etyczne, dlatego zamierzają oni podjąc poważne kroki.

Rodacy odstawiają alkohol i papierosy. Sklepy na osiedlach już liczą straty

Jak podaje Polska Izba Handlu i CMR, w listopadzie 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych spadła o 1 proc., natomiast łączna liczba transakcji w tym formacie sklepów obniżyła się o 4,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej.

Trump uznał fentanyl za broń masowego rażenia. „Używają go, by zabijać Amerykanów”

Prezydent USA Donald Trump podpisał w poniedziałek rozporządzenie uznające fentanyl za broń masowego rażenia. W uzasadnieniu stwierdził, że „wrogowie USA używają go, by zabijać Amerykanów”. Oświadczył zarazem, że rozważa złagodzenie federalnych restrykcji obejmujących marihuanę.