Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 633 / 154 / 0
Akurat ten tramal to jest średnim wyznacznikiem, bo jednak nie figuruje w ustawie o przeciwdziałaniu nar...
Formalnie nie jest tak przypałowy, jak klon czy majka.
  • 1192 / 139 / 0
To już zależy od lekarza tak naprawdę. Wziąłem kiedyś receptę za 39 zł bo była promocja od jakiegoś ginekologa, widać było że typowa cipa i frajer. Zadzwonił do mnie i powiedział że tramalu absolutnie nie przepisze bo to bardzo silny i uzależniający lek. Ok powiedziałem to w takim razie relanium poproszę. To samo, absolutnie nie wypisze takich mocnych leków. Kasę zwrócił chociaż nie chciał, ale od zlodzieji mu nawsadzalem i oddal w ciągu 5 min
  • 113 / 6 / 0
Ja ostatecznie znalazłem kogoś kto opio wypisał bez najmniejszego problemu. Po prostu miec w historii recept, ze byla wypisana i wypisane. Wystarczy dobrze poszukac, tak jak pisaliscie i wszystko sie da znalezc
  • 356 / 69 / 0
zalozmy, ze kupie od kogos na swoje dane recepte na leki RPW albo inne - jest jakis sposob, zeby poznac, czy kwit jest lewy? czy moze to sprawdzic tylko farmaceuta?
  • 633 / 154 / 0
@ema112
Załóżmy, że prawdopodobnie się da - jak wejdziesz na stronę poprzez smartfon i telefonem zeskanujesz kod, np. widoczny na ekranie laptopa/monitora/TV. W sensie takim, że odpalasz w programie podgląd PDF-a i nakierowujesz obiektyw na kod kreskowy.

Raczej bym nie zapłacił byle komu, dopóki nie sprawdzę.
Zaznacz, że chcesz wczytać i sprawdzić kod kreskowy, a nie PESEL + kod.

https://www.gdziepolek.pl/sprawdz-erecepte

Rozmawiamy rzecz jasna o patentach, które są łatwe i nie wymagają zakładania/posiadania IKP i żadnych profili zaufanych.
Jeśli już posiadasz takie konto, to kwit będzie też widoczny na Twoim koncie, ale tu o szczegóły dopytaj kogoś innego.
  • 977 / 221 / 0
Czy dostając tylko numer recepty na smsa, mogę gdzieś zobaczyć tą receptę w formie elektronicznej w pdf z wypisaną nazwą leku oraz dawkowaniem?
  • 867 / 253 / 0
Na IKP
Raz półgłówka uwierał podgłówek, całą noc doskwierał mu ból,
lecz na zdrowiu ucierpiał w połowie, bo główki miał tylko pół.
Morał: doznajemy przykrości proporcjonalnie do świadomości.
  • 633 / 154 / 0
Numer recki + kod kreskowy są czymś zupełnie innym, niż czterocyfrowy kod dostępowy, więc sprecyzuj pytanie.
  • 977 / 221 / 0
27 marca 2021Arabella841 pisze:
Na IKP
O super, o to mi chodziło, dzięki :)
Jest wszystko, jeśli lekarze mogą mieć w to wgląd to trochę przypał xD
  • 633 / 154 / 0
Większość podstawowych przychodni na NFZ dawno powinna mieć taki dostęp "z urzędu".
W pierwotnym projekcie dot e-recept miała być możliwość indywidualnego wniesienia sprzeciwu na takie praktyki, ale nie wiem, jak to się zakończyło.
POZ-om nie trzeba przyznawać żadnego dostępu na swoim profilu, bo i tak mają podgląd. Ręczne zmiany ustawień nic tam nie pomagają, to może dotyczyć tylko innych lekarzy.
Tu by trzeba pomocy kogoś biegłego w tych ustawach i kolejnych nowelach.
Zablokowany
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Marihuana? Nie taka straszna, jak ją malowali.

Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru

Newsy
Maleńczuk bez ogródek o przeszłości. „Tęsknię za heroiną. To najlepsza rzecz na świecie”

Chociaż dziś Maciej Maleńczuk prowadzi względnie ułożone i spokojne życie, w młodości był uosobieniem hasła „sex, drugs, rock and roll”. Jak wielokrotnie wspominał, brakuje mu niektórych aspektów tamtych lat – przede wszystkim heroiny. – Tęsknię zwłaszcza za heroiną. To najlepsza rzecz na świecie – mówił bez ogródek muzyk.

Skandaliczne sceny na SOR-ach w wakacje. Pacjenci pod wpływem alkoholu i narkotyków

Skaczą po łóżkach, demolują sufit, są agresywni i niebezpieczni – a to wszystko dzieje się na oddziałach ratunkowych, gdzie inni pacjenci czekają na pomoc. W wakacje SOR-y pękają w szwach, a liczba pacjentów pod wpływem alkoholu i narkotyków lawinowo rośnie.

Wystarczy sekunda i kolor się zmienia. Ten tatuaż wykrywa groźną pigułkę w twoim napoju

Chociaż dużo mówi się o zagrożeniu, jakie niosą ze sobą tzw. pigułki gwałtu, rozpoznanie ich na imprezie wciąż bywa trudne. Właśnie dlatego naukowcy z Korei Południowej zaprezentowali nowatorskie rozwiązanie, które działa błyskawicznie i jest niemal niewidoczne.