Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
[ external image ]
[ external image ]
Byłoby trzynaście okazów gdyby nie jakiś mały podrabianiec, którego dostrzegłem dopiero przy dobrym świetle.
W ten weekend planuję jeszcze obczaić łąkę na której znalazłem w tym roku razem prawie dwieście okazów, będzie to prawdopodobnie mój ostatni wypad.
Nasze mózgi spoczywają na kanapie porażone prądem. Gnijemy. Nic już nie jest ważne, nic już się nie liczy :-/
Nasze mózgi spoczywają na kanapie porażone prądem. Gnijemy. Nic już nie jest ważne, nic już się nie liczy :-/
Dziś rano było -5 stopni Celsiusza i straciłem nadzieję, że jeszcze jakiekolwiek grzyby wyrosną w tym roku. Będzie mi brakowało tych grzybowych wypraw :(
Z drugiej strony zobaczcie tę prognozę pogody:
https://pogoda.interia.pl/prognoza-dlug ... ,cId,36917
Od wtorku lekko się ociepli a to dopiero pierwsza połowa listopada. Druga połowa listopada i pierwsza połowa grudnia równie dobrze mogą się jeszcze okazać cieplejsze niż pierwsza połowa listopada. Bądźmy dobrej myśli. O ile oczywiście ten mróz -5 stopni nie zahamował całkowicie wytwarzania nowych zarodników. To pytanie do bardziej doświadczonych grzybiarzy.
tam chcemy dotrzeć gdzie nam dotrzeć zabroniono;
Bezużyteczne, śmieszne posiąść tajemnice
Byleby jeszcze raz gorączką tęsknot płonąć
[ external image ]
Na zdjęciu tylko część moich dzisiejszych zbiorów.
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów
Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.
Rok po częściowej legalizacji w Niemczech: młodzież nie sięga po marihuanę częściej
Federalny Instytut Zdrowia Publicznego przebadał ponad 7 tysięcy Niemców w wieku 12–25 lat rok po wejściu w życie ustawy konopnej. Wśród nastolatek, nastolatków i młodych kobiet nic się nie zmieniło. Jedyny istotny wzrost odnotowano u młodych mężczyzn — ale ten trend trwa nieprzerwanie od 2008 roku, czyli od szesnastu lat przed legalizacją.
Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych
Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.