Wszystko o kaktusach - metody przyrządzania, uprawa, odmiany, opisy działania
ODPOWIEDZ
  • 261 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: che »
No to pochwalę się swoimi roślinkami:)

ok. 16 miesięczne lofcie ( williamsii, diffusa, fricii)
[ external image ]

25mm Lophophora williamsii
[ external image ]

20mm Lophophora williamsii v.decipiens
[ external image ]

16mies. Trichocereus peruvianus lub pachanoi (nasiona miałem obydwu gatuków, jednak specjalnie nie uważałem i się zmiksowały...)
[ external image ]
z linijką
[ external image ]

Tegoroczny wysiew T.peruvianui i T.pachanoi. Powinny być przepikowane, ale cholernie mi się nie chce, a i miejsca na parapetach prawie brak...
[ external image ]
Troche scisk, fakt :P Mimo to, jesli nie boisz sie grzyba to mozesz je jeszcze tak potrzymac. Roslinki nie pikowane jakos szybciej rosna, ale w kuwecie jak gnilec sie zrobi to wykosi uprawe wpizdziet.
  • 261 / 7 / 0
Ano scisk cholerny :). jak juz wspomnialem, jakos nie moge sie zabrac do pikowania, kupa roboty a do tego znaczne powiekszenie zajmowanego miejsca. chyba przeholowalem z wysiewani...

Co jest panie i panowie, czyzby tylko kilka osob uprawialo kaktusiki? Dolaczam sie do apelu o pokazanie swojego ogrodka i raportowanie o sukcesach/porazkach
zdecydowane i stanowcze raczej nie
  • 414 / 8 / 0
Hehe. Ja tez jakoś za bardzo nie mam się czym pochwalić, ale muszę przyznać że moje największe bridgesii w końcu ruszyły w tym roku i to w momencie jak zacząłem je podlewać nawozem do kwiatów który mi mama daje :-) także za rok myślę będą jakieś w miarę przyzwoite okazy (teraz po prawie dwóch latach największy bridgesii ma zaledwie 5 cm wzrostu więc marnie, ale zawsze jakieś doświadczenie na przyszłość gdyby mi się znowu kaktusy od nasion zachciało uprawiać). Niestety peruvianusy których jest znacznie więcej zostały na poczatku roku zrzucone na podłogę przez "ślepego" kumpla który nie zauważył doniczki otwierając okno a po ponownym ułożeniu ich w ziemi jak dotychczas nie urosły nic! Nie wiem czemu tak jest ale zauważyłem że wystarczy jakiegoś kaktuska małego wywalić z korzeniami choćby na chwilę i od razu przestaje rosnąć na długi czas.
To nie bóg stworzył ludzi.
To ludzie stworzyli sobie boga.
  • 113 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: wolf74 »
Kurva podlewajcie te pierdolone trichocereusy przynajmniej co 5 dni bo jak słyszę że bridgesii po 2 latach ma 5 cm to mnie szlag trafia! Moje mają po 30 -40 cm a sadziłem razem ze szczurem !

Ok jest taki myk że jak podlewacie kaktusy co 5 dni przez 3 miesiące i w czwartym miesiącu robicie im 3 tygodniową suszę to w piątym miesiącu gdy wrócicie do podlewania co 5 dni to rosną jak pojebane . I nie zapomnijcie o biohumusie do kaktusów !

I kurde dużo słońca - dużo słońca , dużo słońca ...
Ostatnio zmieniony 04 września 2008 przez wolf74, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik wolf74 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 261 / 7 / 0
Moje kaktusy rosną na nasłonecznionym, zachodnim parapecie (zero cieniowania-lampa), podlewane są średnio co 2-3 dni, dość często do wody dolewam nawozu do kaktusów firmy biopon w dawkach zalecanych i trichocereusy mają włąśnie 5-7cm. Co robię źle? Może konieczny jest ten biohumus, może potrzebują więcej przestrzeni życiowej?
Swoje trzymam w doniczkach zbiorczych, lub w doniczkach 6*6*6, czy to za małe lokale (na 1,5 letnie 5-7cm trichocereusy)?
Kurna che nie mam pojęcia co jest grane - moje rosną jak pojebane . Końcem kwietnia przenoszę je do prowizorycznego tunelu foliowego i najwieksze bridgesii mają 40 cm - najmniejsze 15 a peruwianusy mają po około 24 po 1,5 roku . Moje pierwsze w życiu trichocereus peruwianus których nasionka sprowadziłem 6 lat temu tez z początku rosły zajebiście wolno ale po 3 latach dostały kopa że teraz mają już nawet ponad metr .
Uwaga! Użytkownik wolf74 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 113 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: wolf74 »
http://img353.imageshack.us/my.php?image=kakti1lk9.jpg

Mój kaktus , a za kaktusem dla porównania wielkości Pan Krzysztof Jerzyna ze Szczecina .
  • 413 / 8 / 0
Nieprzeczytany post autor: trąpka »
Witam, co możecie powiedzieć o Trichocereus macrogonus i jego meskalinie?;D ma tam niby jakąś wartość ale nie jest tak popularny jak pejotl czy san pedro. Czemu? Warto go spożyć?
pozdr
zdecydowane i stanowcze raczej nie
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Ten napój to hit w USA. Sprzedaż rośnie jak szalona, alternatywa dla drinków

Rewolucja na rynku napojów trwa – Amerykanie coraz częściej sięgają po napoje z THC zamiast po alkohol. To już nie nisza, a branża warta setki milionów dolarów, która zmienia oblicze rynku spożywczego i wywołuje poruszenie wśród regulatorów.

USA: Przedawkowane narkotyki zabiły mniej osób w 2024 roku

Liczba ofiar śmiertelnych związanych z przedawkowaniem narkotyków w Stanach Zjednoczonych znacząco spadła w 2024 roku, osiągając najniższy poziom od czasów sprzed pandemii COVID-19 – wynika z najnowszych, wstępnych danych opublikowanych 14 maja przez Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC).

Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd

Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.