Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 630 / 3 / 0
Romantyczka pisze:
Właśnie powinni uczyć przede wszystkim praktycznej wiedzy.
Praktyczną wiedzę zdobywa się praktykując daną rzecz. Jak to by miało wyglądać w przypadku nauki w szkole? "Drogie dzieci, podwińcie rękawy, ten oto miły pan pierdolnie wam strzała z heroiny, żebyście w praktyce mogli zobaczyć jakie narkotyki są niedobre". Coś w ten deseń? ;)

Jak już tu wcześniej ktoś dobrze zauważył - takie pogadanki straszące narkotykami wyrządzają więcej szkód niż pożytku. Jak zresztą wszystko kiedy zabiera się za to od dupy strony i bez przemyślenia, żeby tylko coś robić.
  • 577 / 8 / 0
Co nie zmienia faktu, że wykucie 1500 dat nie daje praktycznie nic, poza ćwiczeniem pamięci. Rzetelna wiedza na tematy przydatne w życiu codziennym nigdy nie idzie w próżnię o ile jest przekazana ciekawie i we właściwy sposób. Też uważam, że nasz system szkolnictwa jest absolutnie beznadziejnym przypadkiem, bo szkoli się ludzi w rzeczach, które przytłaczająca większość zapomina tuż po opuszczeniu murów naszych cudownych placówek oświaty.

Nie wiem, jakim cudem niektórzy z Was przedkładają wiedzę o ulubionym kolorze skarpetek Mickiewicza nad rzetelne informacje na temat narkotyków.
Uwaga! Użytkownik Amaterasu nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 536 / 3 / 0
KeFaS pisze:
Moim zdaniem ta wiedza mogłaby być trochę poszerzona w liceum, ale też bez przesady, bez wdawania się w szczegóły, których większość i tak nie zrozumie, bo ich to nie interesuje. Raczej bardziej ogólnie, żeby ludzie potem nie mylili psychodelików z opiatami, itp. Najważniejsze to pokazywać, że istnieją różne źródła informacji, żeby nie patrzeć tylko na typowe reklamy "stop narkotykom!"
Dokładnie. Jak ja zaczynałem ćpać to moja wiedza była minimalna, więc nie robiło mi różnicy czy biorę prochy czy jaram zielsko. Oba narkotyki, a trawka przecież okazała się niegroźna wbrew temu co społeczeństwo twierdzi. W ten sposób szybko poznałem wszystkie grupy substancji psychoaktywnych, wiedza o ich szkodliwości oraz łatwości w wpadnięciu w uzależnienie przyszła po czasie :rolleyes:
More is all you need

Wszystkie posty tego autora są wymysłem nie mającym odzwierciedlenia w rzeczywistości.
  • 198 / 7 / 0
Ostatnim czasem miałem okazję uczestniczyć w programie dla osób eksperymentujących z substancjami psychoaktywnymi a dokładnie FreD goes net. Sytuacja dość śmieszna, bo tylko ja i kolega mieliśmy `większe` doświadczenie z substancjami, reszta to osoby po 12 lat przyłapane przez rodziców na piwie. Wracając do tematu zajęcia były prowadzone przez terapeutów z ośrodka odwykowego. Miały formę pracy w grupach. Nie było taniego moralizatorstwa, ale uświadomienie tych młodych jednostek że pierwsze piwo, pierwsza blant czy kreska, lub strzał może prowadzić do uzależnienia. Ogólnie pogadanki dobre dla dzieciaków z podstawówki czy tam nawet na początku gimnazjum. Do mnie to nie dociera.
Chociaż i takim ludziom zdarzają się wpadki, bo kolega będąc na terapii, którą załatwiła mu kurator usłyszał że jest takim samym kretynem i przegranym człowiekiem jak helupy, a on tylko po prostu jarał sobie skuna od czasu do czasu :-D No cóż. Tak to wygląda w Polsce.
Nie będę swoim wrogiem gdy jestem swoim Bogiem. ;-)
  • 3309 / 22 / 0
że pierwsze piwo, pierwsza blant czy kreska, lub strzał może prowadzić do uzależnienia
Post hoc ergo propter hoc

I http://en.wikipedia.org/wiki/Gateway_drug#Criticisms - wraz z tym co tu wcześniej mówiłem.
sqrt(666)
  • 5 / 1 / 0
Kończę teraz liceum plastyczne i moją oracę dyplomową robię na temat sybstancji psychoaktywnych. Obrona już w sobotę, ciekawa jestem jak to odbierze komisja ^_^
O.K., nieważne, każdy tu ma jazdę, ja zawsze
Razem z moim pojazdem
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Ekspert: szkodliwość kawy jest mitem

Kawa, do niedawna uważana za używkę, w świetle najnowszych badań wykazuje liczne korzyści zdrowotne: obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób serca i kamicy nerkowej, wspiera zdrowie wątroby i naczyń, zmniejsza stan zapalny oraz ryzyko zgonu. Warunkiem jest, aby pić ją w sposób regularny i umiarkowany - podkreśla lek. Stanisław Surma.

Cannabis trafia do supermarketów w Niemczech. Netto sprzedaje nasiona marihuany jak zwykłe warzywa

Jeszcze niedawno coś takiego byłoby nie do pomyślenia. W niemieckim supermarkecie obok nasion pomidorów czy bazylii pojawiły się… nasiona cannabis. Popularna sieć Netto rozpoczęła testową sprzedaż produktu, który budzi ogromne zainteresowanie klientów i wywołuje dyskusję o nowych realiach po legalizacji. Wszystko odbywa się jednak zgodnie z obowiązującym prawem, które pozwala dorosłym na domową uprawę konopi. Dla wielu osób to znak, że marihuana w Niemczech powoli staje się zwykłym elementem rynku, a nie tematem tabu.

Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy

Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.