Mr.LaTacha pisze: też słyszałem o takim przypadku... więc nie jest to wyjątek.
z tym, że temu mojemu znajomemu wykazało, że palił, ale że nie jest teraz pod wpływem. Tak czy tak zabrali prawko.
jak się nie przypucuje, że palił to nie bedzie miał z tego powodu gnoju.4) pewnie mu postawia zarzut posiadanie :-/
ps.1. Mogę się mylić...to co napisałem jest oparte na ustawie a nie na orzecznictwie. nie jestem praktykiem wiec nie wiem jak to wyglada na wokandzie
ps.2 Zastanowię się jeszcze co możnaby zrobić w sprawie tego zatrzymanego prawka i czy w ogóle były podstawy do jego zatrzymania i wtedy edytuję post
Palisz -> Posiadasz.
poza tym...
to po chuj kombinować że stałeś i wdychałeś...wydaje mi się że będziesz wtedy mniej wiarygodny. Po prostu paliłeś bo ktoś Cię poczęstował. Przeciez gdyby chcieli karac kazdego kto zazywa to nie robili by nic poza wylapywaniem klientow monaru
Wiem. Nie chcesz wsypać. Przecież nie pamiętasz ich. Ale chcesz prawo jazdy odzyskać?
To przybiją ci posiadanie pierwsi. Ba może jeszcze znajdą "słupa" co sie przypucuje się do Ciebie jak go częstowałeś.
yam'teoretyk pisze: Mylisz się.
Palisz -> Posiadasz.
Co do tego zatrzymania prawa jazdy to znalazłem gdzieś w necie]Na postanowienie o zatrzymaniu prawa jazdy służy zażalenie[/b].
Bardzo możliwe że masz rację...ale nie pasuje mi to po prostu...zażywanie to nie to samo co posiadanie, no chyba że się przyznasz. Nie wyobrażam sobie nawet szczerze mówiąc skazania kogoś za posiadanie w przypadku innym niż złapanie na gorącym uczynku, no chyba że ślady zabezpieczone na przedmiocie przestępstwa np. odciski na worku jednoznacznie wskazują na osobę "sprawcy".
Jeśli częstujesz się od kogoś i o tym powiesz to jeszcze będa Cie ciągnąć od kogo to mialeś i dalsze nieprzyjemności...
Licza się jedynie spójne zeznania i jedna wersja, najmniej pociągająca do odpowiedzialnosci osoby trzecie, a nie co bardziej prawdopodobne i "zyciowe" ;-) To będzie weryfikował sąd, psy chcą to zakończyć jak najszybciej i pchnąć do prokuratury. Często spotykałem się z łaską psa o dopisanie kolejnego świadka, bo o tym Cie nie powiadomi, że możesz, a powinien. Do tego wciskają ci przyznanie się do winy za każdym razem. Przyznanie się oczywiście do odpowiednich paragrafów, najlepiej wszystkich i koniec sprawy.
Moim zdaniem takie sprawy są do wybronienia, ale mogę się mylić. Yam, znasz może jakieś orzeczenia które by wskazywały że się mylę? Masz pewną wiedzę o wyrokach skazujących w takich przypadkach?
Nie znam nikogo bezpośrednio kto stracił prawo jazdy przez jadę pod wplywem dragów. Nawet jeśli byli to byli także najebani, a to wystarczyło ;-)
Co do tego zatrzymania prawa jazdy to znalazłem gdzieś w necie:
Zatrzymanie prawa jazdy w przypadku:
* stwierdzenia, że kierujący pojazdem znajduje się w stanie nietrzeźwości lub w stanie po użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu,
* uzasadnionego podejrzenia, że kierowca popełnił przestępstwo lub wykroczenie, za które może być orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów
wymaga wydania postanowienia o zatrzymaniu prawa jazdy, przez prokuratora lub właściwy sąd w terminie 14 dni od otrzymania prawa jazdy. O wydaniu postanowienia o zatrzymaniu prawa jazdy zawiadamia się właściwego starostę. Na postanowienie o zatrzymaniu prawa jazdy służy zażalenie.
Samochód był zajęty na poczet tej kary (co tam wykminili z równowartością samochodu) i kosztów sądowych.
Czesć jestem jarek a ty >, piotrek
- mamy 20 minut do autobusu zapalisz papierosa z jamaiki ?
- czemu nie!
a sąd ma obowiązek rozstrzygać każdą wątpliwość na waszą stronę, no ale skoro niektórych rusza sumienie i zaczynają się spowiadać to już nie sądu wina
Piszcie kiedykolwiek
Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
Nie jest to pytanie z Art 62 ale jako że jest ten temat to na pewno mi ktoś pomoże
A więc pytanie dotyczy wojska obecnie jestem poza granicą naszego pięknego kraju i jak się okazało jestem dezerterem.
Otóż jestem już karany z dawnego artykuły 210 ( 2 na 4 )
I teraz zamierzam wrócić na sylwestra etc. i jak to pan wojskowy powiedział dla mojej mamy że jestem obecnie dezerterem i że jak tylko pojawię się w kraju zostane natychmiast oddelegowany do jednostki. Jak to ma się w rzeczywistości ?
Czy na lotnisku mogą to sprawdzić ?
Czy podczas rutynowej kontroli spisywania itp. Mogą to sprawdzić ?
Czy też jest to wymysł bujnej fantazji pana porucznika
Pytam ludzi którzy wiedzą mieli z tym do czynienia itp :)
Edit: weź sobie do serca, że postęp techniczny w służbach dość szybko idzie (zwłaszcza wojskowych) i może już bazę danych ogarnęli. Zatem lepiej przeprowadź dalszy wywiad u znajomych, żeby nie było skuchy. Niemniej należy cały czas mieć na uwadze, że mamy do czynienia z polskimi realiami, które w tym zakresie są z racji technicznego zacofania amatorsko totalitarne, więc przemkniesz się bez trudu. Oczywiście zapuść wąsy i udawaj ekektryka, który wródził z urlopu u wód. Właściwe odpowiedzi, zależnie od odpraw celnych to: "nich verstehen"; 'non comprende"; "non capisco"; "jebać wisłe i policje". Chill out, ludzie na ciężkim kwasie z lat 60. międzykontynentalne loty pokonywali (ba! sam Federico Fellini!!) [ external image ], Ole!
Owoc pisze: Witam
Nie jest to pytanie z Art 62 ale jako że jest ten temat to na pewno mi ktoś pomoże
A więc pytanie dotyczy wojska obecnie jestem poza granicą naszego pięknego kraju i jak się okazało jestem dezerterem.
Otóż jestem już karany z dawnego artykuły 210 ( 2 na 4 )i poszedłem jakoś w maju na komisje lekarska do wojska i jak się okazało Dostałem Kategorie A zdziwiłem się niezmiernie jako że każdy mi mówił że nie mogą wziość mnie do wojska kilka dni po komisj napisałem mature i wyjechałem z kraju.
I teraz zamierzam wrócić na sylwestra etc. i jak to pan wojskowy powiedział dla mojej mamy że jestem obecnie dezerterem i że jak tylko pojawię się w kraju zostane natychmiast oddelegowany do jednostki. Jak to ma się w rzeczywistości ?
Czy na lotnisku mogą to sprawdzić ?
Czy podczas rutynowej kontroli spisywania itp. Mogą to sprawdzić ?
Czy też jest to wymysł bujnej fantazji pana porucznika.
Pytam ludzi którzy wiedzą mieli z tym do czynienia itp :)
Piszcie kiedykolwiek
Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
Poza tym kto odebrał wezwanie za Ciebie?
sprawdź to:
http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=17980
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/germancannaclubs.jpg)
Niemiecki ekspert: trudno dostrzec w legalizacji konopi cokolwiek pozytywnego
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/poldrugs.jpg)
Marihuana najczęściej używaną substancją psychoaktywną w Polsce po alkoholu, kofeinie i nikotynie
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/uecocaine.jpg)
UE alarmuje: coraz więcej Europejczyków zażywa kokainę i inne ciężkie narkotyki
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/norraena.jpg)
Trzech mężczyzn oskarżonych o przemyt kokainy promem Norræna
Trzej mężczyźni w wieku 60–70 lat zostali oskarżeni o próbę przemytu ponad trzech kilogramów kokainy z Hiszpanii do Islandii promem Norræna. Grozi im do 12 lat więzienia.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/new_york_weed.jpg)
Stan opublikował raport o spożyciu marihuany. Niemal 15 proc. nowojorczyków zażywa ją regularnie
Tylko 14,7 proc. dorosłych nowojorczyków regularnie spożywa konopie indyjskie – zgodnie z najnowszym raportem stanowego Departamentu Zdrowia. Najwyższy odsetek korzystających z marihuany w dowolnej formie występuje u osób w wieku 21-24 lat. Z raportu wynika ponadto, że większą tendencję do zażywania konopi mają osoby, które jednocześnie nadużywają innych używek.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/177-284139.jpg)
W miesiąc zarabiają milion złotych. Gangi porzucają narkotyki dla papierosów
Gangi znowu wchodzą w papierosy, znowu jest to żyła złota, a ryzyko dużo mniejsze niż przy handlu narkotykami - donosi we wtorek "Gazeta Wyborcza". W miesiąc bez żadnego problemu zarabiają milion złotych.