Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 42 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Justyna »
Ja najbardziej lubię białą i zieloną herbatę, ale generalnie chętnie sięgam po każdą, której jeszcze nie piłam. A najlepsza herbata, jakiej próbowałam to jakaś zielona z Hongkongu, pakowana próżniowo. Niestety nie znam nazwy, bo na torebkach były tylko chińskie znaczki %-D
Uwaga! Użytkownik Justyna nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3490 / 56 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kurwik »
Pu - erh faktycznie smaczna. Jak dla mnie do pięt nie dorasta rooibosowi ale i tak ostatnio cały czas przesiaduje w imbryczku moim.
Zrobić coś bez czegoś ale żeby było jak z tym czymś. To by dopiero było coś.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
  • 202 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: alkem »
nie ma jak czarny cejlon...
  • 849 / 45 / 0
Nieprzeczytany post autor: lucyper2 »
Yerba zielona, ew. mieszanki z dodatkami smakowymi. Lubię też zielone herbaty, ale tylko odpowiednio przygotowane. By były smaczne nie mogą naciągać w temperaturze ponad 80 stopni. Wtedy nie czuć goryczy.
Uwaga! Użytkownik lucyper2 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 202 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: alkem »
Yerba bywa doskonala w upalne dni... szczegolnie klasycznie pita przez słomke albo jeszcze lepiej przez specjalna metalowa rurke z dziureczkami i chyba ma wiecej od herbaty wolnej kfeiny wiec dziala bardziej pobudzajaco ale nie tak dlugo jak herbata . Jednak uwazam ze herbata jako napoj jest bardziej aromatyczna . Aromatem herbate przebija kawa ale ten jest zbyto nachalny , brak mu głebszej nuty....
Wszystkim ktorzy sa zafascynowani herbata chciałbym polecic ksiazke Okakura Kakuzo "Ksiego herbaty" , doskonale napisasna i nie tylko o japonskiej ceremoni picia herbaty (czytalem kilka ksiazek o ceremoni picia herbaty i prawie wszystkie sa smiertelnie nudne lub zbyt szczegolowe) , ksiazka jest blyskotliwa i miesci sie w kieszeni . Chyba ostatnio wydano wznowienie za jakies 20 zl mozna sobie kupic , choc cena ta za ok 100 str. wydaje sie zniechecajaco to jednak mysle ze tresc zrekompensuje wydatek ( ja tam dostalem ksiazke od kumpla za darmoche :-D )
Ostatnio zmieniony 25 listopada 2007 przez alkem, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 374 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: kildeis »
Ostatnimi czasy wróciłem do rooibosa - świetny z pomarańczą, nie ma co! Ja tam kawy nie pijam, jak coś to bardzo rzadko, ale doskonale zastępuje ją właśnie zielona herbata lub mate...

Alkem, dzięki za podsunięcie tytułu. Już wiem co zażyczę sobie na Mikołajki ;-)
Wyśniłem sobie ten świat tak długo myśląc o nim, zupełnie po nic, tak dla siebie by się bronić...
  • 9 / / 0
czarna herbata z grubym plastrem cytryny, bez cukru. nic nie może się z nią równac :-D
  • 370 / 21 / 0
Nieprzeczytany post autor: Halik »
mocna yunan albo odpowiednio parzona zielona. oczywiscie z cytryna.
Na własnej stypie można robić już tylko jedno.
</3
Moja obecność to tylko migotanie.
  • 62 / / 0
Nieprzeczytany post autor: stonka »
A takie pytanko mam. Słodzicie herbate? Ja nie, bo moim zdaniem cukier psuje mi smak herbaty ;-)
To co dzieje się teraz i po teraz
tak długo nie ma znaczenia
dopóki jutro jutra jest takie samo jak wczoraj wczoraj.

Dla Boga nie ma ludzi zbyt brudnych, zbyt poranionych czy zbyt naćpanych...
Nie ćpam...
  • 43 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Omega »
Osobiście nie słodze, niczego, dzisiaj kupiłem zestawik do yerba mate, tzn matka mi kupiła i dostane ją dopiero w wigilie... tradycji musi stać się zadość:P a na codzień zielona głownie yunnan, gunpowder, sencha czasami, sporadycznie pu-erh pomarańczowo grejpfrutowa, od biedy torebkową o aromacie mango.
ODPOWIEDZ
Newsy
KAS: 88 kapsułek z kokainą w żołądku + 1 w saszetce

Funkcjonariusze z Pomorskiego Urzędu Celno-skarbowego w Gdyni (PUCS) wykryli przemyt znacznej ilości kokainy na terenie Portu Lotniczego Gdańsk-Rębiechowo. Do rutynowej kontroli został skierowany podróżny, który przyleciał z Londynu.

Koniec ery alkomatów. W polskich firmach zaczyna się era narkotestów

Kilkanaście lat temu problem używek w miejscu pracy kojarzył się niemal wyłącznie z alkoholem. Kontrola trzeźwości, alkomaty, procedury odsuwania pracownika od obowiązków – to wszystko zamieniło się w standard w wielu branżach. Dziś jednak punkt ciężkości wyraźnie się przesunął. Coraz częściej mówi się nie o alkoholu, lecz o narkotykach i innych substancjach psychoaktywnych. Wydaje się, że ta zmiana nie jest przypadkowa, ale wpisuje się w szerszy trend społeczny, szczególnie widoczny w młodszym pokoleniu.

Zanieczyszczenie wody kokainą zmienia zachowanie łososi na wolności

Pod wpływem zawartej w ściekach kokainy, a zwłaszcza jej metabolitu, młode łososie atlantyckie pływają dalej i rozprzestrzeniają się na większą odległość – informuje pismo „Current Biology”.