Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 53 / 11 / 0
13 lutego 2022zburzony pisze:
@Zooplikowany ja uważam że jest odwrotnie, wenlafaksyna jest lepsza na lęki niż depresję, biorę ją już trzeci raz w "karierze" i za każdym razem jest wyraźna poprawa, teraz też jestem zadowolony ale biorę jeszcze fluoksetynę żeby efekt antydepresyjny był lepszy.
No i to jest spoko. Moja ex-psychiatra leczyła mnie na zasadzie hmm a może escitalopram a może wenlafaksyna hmm a może sertralina i tak mogłabym przetestować każdy lek na rynku. A często połączenie czegoś, dodanie, daje lepsze efekty.
PREGABALINUM ENTHUSIAST
  • 501 / 18 / 0
Chłopy łapie mnie spanie w ciągu dnia i muszę drzemki robić . Przejdzie to ?
  • 1630 / 259 / 0
@UnityMitford dokładnie, na szczęście mam lekarza który podobnie myśli, jeśli powiem mu że jest ok, jest poprawa ale trochę brakuje mi energii i motywacji, dołoży mi np. amisulpryd zamiast zmieniać antydepresant. Inna sprawa że tą fluoksetynę dołożyłem sobie na własną rękę ale to inna historia, biorę leki i czytam o nich na tyle długo że czuję iż mogę bezpiecznie poeksperymentować na sobie, zresztą lubię to.

@Zooplikowany zgadza się ale też wenlafaksyna ma we wskazaniach prawie wszystkie zaburzenia lękowe, podobnie jak paroksetyna, także to nie jest tylko loteria.
  • 53 / 11 / 0
14 lutego 2022PeTek89 pisze:
Chłopy łapie mnie spanie w ciągu dnia i muszę drzemki robić . Przejdzie to ?
Może tak, może nie 🙈
Ja na wenli bardzo dużo spałam, w dni kiedy nie byłam w pracy potrafiłam przespać cały dzień. To były takie drzemki, że MUSIAŁAM spać, organizm po prostu sam mi się wyłączał. I nie były to objawy depresji, bo depresji nie mam. Wcześniej, na klomipraminie tak nie było, chociaż teoretycznie to lek, który bardziej zamula.
PREGABALINUM ENTHUSIAST
  • 3455 / 557 / 2
Też tak mam i to nie jest objaw depresji tylko rozpędzenia noradrenalinoseratoninowego na zejściu. W dzień na 300mg potrafiłem spać po kilka godzin zszedłem do 150mg pomogło nie śpię w dzień do tego suplementacja dużo magnezu witamina d3 i kawy.
Uwaga! Użytkownik Mefistofeles1945 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 963 / 17 / 0
Lekarz chce mi zmniejszyc dawkę z 150mg wenli na 112mg z powodu tych uderzeń goraca niewiem gdzie tkwi problem na sertralinie , fluokstetynie, dulokstetynie też miałem takie uderzenia goraca niewiem czy problem tkwi w lekach czy to nerwica ?
  • 53 / 11 / 0
@pauleta1987 to wszystko brzmi raczej jako problem nerwicowy. Bo to inne leki i to ssri i snri, także no.
Zmiana takiej dawki nie jest radykalna, a może przynieść zmianę.
Z drugiej strony polecane dawki wenli na zaburzenia nerwicowe jest znacznie wyższa.
PREGABALINUM ENTHUSIAST
  • 135 / 9 / 0
Widzę, że zdania są podzielone odnośnie tego czy wenla lepiej działa na depresję, czy na lęki.
A jak jest u Was z tymi efektami?
Chodzi mi o to jak się objawia u Was depresja, a jak lęki? O konkretne uczucia, które towarzyszą depresji, a które samym lękom?
  • 76 / 4 / 0
Jeszcze jedno pytanie, czy to normalne że większość uboków mnie bierze dopiero na wieczór ? od około godziny 17-18 rozszerzenie zrenic, ziewanie no i ogólne lęki
  • 5 / 1 / 0
15 lutego 2022ymka pisze:
Widzę, że zdania są podzielone odnośnie tego czy wenla lepiej działa na depresję, czy na lęki.
A jak jest u Was z tymi efektami?
Chodzi mi o to jak się objawia u Was depresja, a jak lęki? O konkretne uczucia, które towarzyszą depresji, a które samym lękom?
W moim przypadku wenlafaksyna w maksymalnej dawce 375 mg sprawdziła się na depresje zaktywizowała mnie i dodała sił na tyle, że cały dzień miałem chęci coś robić dzięki temu ze miałem jakieś zajęcia w ciągu dnia a nawet i nocy nie miałem czasu na negatywne rozmyślanie. Co do lęków wygłuszała je słabiej, niż przykładowo taka paroksetyna. Jednak czy to SSRI czy SNRi po dłuższym okresie brania tłumią jednak emocje mocnej lub slabiej. Całkiem możliwe, że uboki odczuwasz dopiero po 17 jest to spowodowane załadowaniem się leku. Spróbuj może dzielić dawkę na 2 lub 3 razy jest to rozsądne przy tym leku, gdyż ma krótki czas działania a jeśli nie możesz brać leku kilka razy w ciągu dnia to spróbuj może brać dopiero przez snem a przy schodzeniu z tego leku (bo pewnie kiedyś to nastąpi) polecam przejść płynnie na jakiegoś SSRI niech to będzie escitalopram albo fluoksetyna bo z nich się akurat łagodnie schodzi oby nie paroksetyna, bo z niej nie schodzi się fajnie. Pozdrawiam i życzę cierpliwości i sukcesu w wyleczeniu
Uwaga! Użytkownik Endorfineek nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Może być nowym fentanylem. "Flysky" rozprzestrzenia się w USA

Nowy śmiertelnie niebezpieczny narkotyk rozprzestrzenia się w Stanach Zjednoczonych. Pojawił się m.in. na ulicach Chicago, Filadelfii i Pittsburgha. "Flysky" to heroina zmieszana z medetomidyną - środkiem uspokajającym stosowanym w weterynarii.

Marihuana i psychodeliki oceniane najwyżej w leczeniu zaburzeń odżywiania

Czy marihuana i psychodeliki mogą zrewolucjonizować leczenie anoreksji i bulimii? Nowe badanie opublikowane przez Amerykańskie Towarzystwo Medyczne (AMA) wskazuje, że pacjenci oceniają konopie i klasyczne psychodeliki jako najskuteczniejsze substancje w łagodzeniu ich objawów.

Dopalacze rozsyłali paczkomatami. Handlowali narkotykiem "zombie"

Patent na "bezpieczną" dystrybucję środków psychotropowych opracowała ukraińsko-polsko-białoruska grupa przestępcza. Mężczyźni magazynowali, sortowali, a następnie rozsyłali do paczkomatów środki psychotropowe. W ramach śledztwa nadzorowanego przez Prokuraturę Rejonową w Pruszczu Gdańskim zatrzymano 8 mężczyzn i zabezpieczono flakkę o wartości miliona złotych.