derb pisze:Nie boję się tylko jestem realistąRomantyczka' pisze: Dlaczego niektórzy ludzie tak bardzo boją się poetycznego, magicznego, metaforycznego, onirycznego, surrealistycznego itp., itd., spojrzenia na rzeczywistość ?
derb pisze:udowodnij mi, że mająRomantyczka pisze:Twoim zdaniem pająki nie mają duszy????
derb pisze:Bo nasze mózgi są najlepiej rozwinięte ze wszystkich zwierzątRomantyczka pisze:dlaczego wydaje Ci się, że jako człowiek jesteś lepszy od reszty świata?
Edit. No, drzemie gdzieś tam we mnie marzyciel i budzi się od czasu do czasu :)
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
Romantyczka pisze:Nie ma czegoś takiego jak bardziej i mniej prawdziwe idee, wszystko jest relatywne.
I nie jesteśmy wszechświatem, tylko jesteśmy w wszechświecie, a to spora różnica. A pojęcie nieskończoności jest abstrakcyjnie całkiem nieźle poznane. I mówi Ci to matematyk ;-)
Fajny mi racjonalizm... Raczej robienie sobie księży z naukowców XD
Jakbyś zauważyła nie jestem skrajnym racjonalistom. Gdybym był to bym tego nigdy nie czytał. No i bym nie nosił srebrnego pentagramu na szyi. Raczej szukam uzupełnienia wiedzy naukowej w tej okultystycznej. Wydaje mi się że psychodeliki mogą być czymś w rodzaju połączenia pomiędzy tymi światami. Stąd moje pierwotne pytanie o DMT i receptory sigma.
Po 2. Wilson umarł parę lat temu, Crowley pół wieku temu, więc żyli raczej w innych czasach.
Wilson często odwołuje się na przykład do fizyki naukowej, ogólnie wiedzy z różnych dziedzin, więc jak lubisz uzupełnienie wiedzy naukowej i okultystycznej to powinno Ci się spodobać. Ogólnie jego głównym przesłaniem jest to, by nie uważać nic za pewne, w tym racjonalizmu.
ad 2) Źle mnie zrozumiałaś. Crowley i Bardon żyli w tych samych czasach. Z czego ten drugi czasem cytował pierwszego. Wilson o uszy mi się obił, ale nie czytałem.
Na moim uniwerku jest profesor fizyki (światowa sława z tej dziedziny), który potrafi za pomocą fizyki kwantowej "udowodnić" istnienie trójcy świętej.
I wydaje mi się że mylisz pojęcia. Racjonalizm to metoda poznania w sensie epistemologicznym, a relatywizm jest nurtem współczesnej fizyki, która się na racjonalizmie opiera.
2 ) W życiu nie pomyliłabym relatywizmu z racjonalizmem. Nie zauważyłeś, że cały czas tu wychwalam relatywizm i krytukuję racjonalizm, który moim zdaniem nie jest relatywny, bo zakłada istnienie obiektywnej rzeczywistości.
Od końca: istnieje świat rzeczywisty (czy jak wolisz obiektywna rzeczywistość), tylko nie do końca znamy jego naturę jako bytu. A priori można to wywnioskować ze zdania: Cogito, ergo sum. Błędem poznawczym jest zakładanie jego absolutnie relatywnej natury, zwłaszcza jeśli taki pogląd nie ma empirycznych przesłanek. No i nie niesie za sobą żadnych pragmatycznych korzyści. Tak więc należy go odrzucić, na podobnych zasadach jak odrzuca się np. systemy religijne i ich mitologię (nawet jeśli są wewnętrznie nie sprzeczne). No to przecież zbiór pomysłów, który nijak może się odnosić do rzeczywistości. No, chyba że się udowodni że jest inaczej.
Wchodzimy w czystą filozofię...
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Donald Trump podpisał ustawę rekryminalizującą produkty z konopi zawierające THC
Historyczny zwrot w amerykańskiej polityce konopnej. Prezydent Donald Trump podpisał ustawę budżetową, która zawiera kontrowersyjne zapisy. W praktyce oznaczają one rekryminalizację konopi w USA. Nowe prawo uderza w tysiące produktów z THC, w tym popularne Delta-8. To radykalne cofnięcie liberalizacji, którą Trump sam wprowadził, podpisując słynną ustawę Farm Bill w 2018 roku. Decyzja zapadła po tygodniach paraliżu rządu. Izba Reprezentantów przyjęła pakiet w środę, głosami 222 do 209.
Flara wyniuchała narkotyki. Były ukryte w paczce
Ponad pół kilograma amfetaminy przechwycili funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego podczas rutynowej kontroli przesyłek w sortowni w Pruszczu Gdańskim. Narkotyki ukryte w paczce zostały wykryte dzięki czujności psa służbowego Flara.
Marihuana a ciąża i płodność – badacze z UM Wrocław: „Nie ma bezpiecznej dawki”
Normalizacja marihuany w debacie publicznej idzie w parze z rosnącym przekonaniem, że to „naturalna” i mniej inwazyjna alternatywa dla farmakoterapii. Jednak najnowszy przegląd 64 badań przeprowadzony przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu pokazuje, że THC nie jest obojętne dla układu rozrodczego ani dla rozwijającego się płodu. Eksperci wskazują, że kannabinoidy wpływają na centralne mechanizmy płodności, a skutki ich działania mogą być długofalowe – także dla przyszłych pokoleń.