Dyskusja na temat rodziny roślin (Solanaceae) z rzędu psiankowców.
ODPOWIEDZ
  • 4024 / 372 / 951
"Nie znajdzie się pośród ciebie nikt, kto by przeprowadzał przez ogień swego syna lub córkę, uprawiał wróżby, gusla, przepowiednie i czary; nikt, kto by uprawiał zaklęcia, pytał duchów i widma, zwracał się do umarłych. Obrzydliwy jest bowiem dla Pana każdy, kto to czyni. Z powodu tych obrzydliwości wypędza ich Pan, Bóg twój, sprzed twego oblicza"
Ojej. Wychodzi z tego, że np. Litania do Wszystkich Świętych to wielka, wielka obrzydliwość.
  • 1387 / 2 / 0
Nie wspominając już o tym, że modlitwa to forma medytacji i doskonalenia umysłu i ducha. Dobra modlitwa, w głębokim transie, nie mówię o paciorku odklepanym przed snem.

I coś wam powiem - KURWA! Jak można tak niechlujnie pisać? Jak można pierdolić w dupę wszystkie zasady, łącznie z interpunkcją i głupim zaczynaniem zdania wielką literą? Jak można pisać "alkochol" i "marichuana"? Jak można tłumaczyć się tym, że to na forum norma? No nie ogarniam... Ale, to wszystko świadczy o was samych, co mi do tego.
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 589 / 1 / 0
Uzupełnij więc. Przykład daj.
Uwaga! Użytkownik leamas jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1387 / 2 / 0
leamas pisze:
Uzupełnij więc. Przykład daj.
Kto i czego?
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
  • 589 / 1 / 0
Ty i modlitwy, o której piszesz z takim zaangażowaniem.
Uwaga! Użytkownik leamas jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1387 / 2 / 0
Oj, żeby nie było nieporozumień. Chodzi mi o to, że zdecydowanie różnią się od siebie "Aniele Boży" odmówiony przy obgryzaniu paznokci, a różaniec (medytacja mantrowa) w pełnym skupieniu.

Z głębokością transu trochę przesadziłem, grunt, żeby był jakikolwiek.

I nie mówię bynajmniej o sobie ;) Ale prawdziwy chrześcijanin, który modli się w sposób prawidłowy nie będzie się zachowywał jak babcia-dewotka w berecie z antenką. Tak, znam takie osoby. Spokojne i zrównoważone, pełne życzliwości.

A i jeszcze. Ksiądz przygotowujący mnie kiedyś tam do bierzmowania tłumaczył stopnie "głębokości" modlitwy. Pomijając terminologię chrześcijańską na początku mamy modlitwę słowami, potem myślami, a potem duchem, całym sobą. A czym innym może być modlitwa całym sobą jak nie formą medytacji? I nie sądzę, żeby modlitwa którą wybierzemy miała znaczenie przysłaniające wszytko inne, raczej ważny jest sam modlący się.
– Jak zdołałaś wrócić?
  • 589 / 1 / 0
Tak, racja. Różni się też "aniele" i "boży". W zasadzie o to pytałem.

Jakikolwiek? Przeczytam to sobie na kacu.

Prawdziwy, mówisz. Ma Boga w sercu czy tylko na tacy?
  • 1387 / 2 / 0
No jak prawdziwy to w sercu przede wszystkim.
– Jak zdołałaś wrócić?
  • 13 / / 0
Ta krew nietoperza może być jednak ważnym dodatkiem. Zielnik Spiczyńskiego, Kraków, 1568 http://www.oton.sylaba.pl/zielnik2.html
Podstawa maści to tak jak już wspomniano na pewno psiankowate, ale nie bagatelizowałbym dodatków, które z pewnością mają w jakiś sposób ograniczyć trujące właściwości ziół bazowych. Zamiast smalcu polecam wazelinę kosmetyczną, stosowana jest jako nośnik dla maści współcześnie robionych więc powinna się nadawać, w dodatku nie będzie tak śmierdzieć i pewnie wydłuży to przydatność do "spożycia".
Nie mogę już się doczekać wiosny :)
  • 845 / 12 / 0
A to w orygniale nie mala byc czasem krew noworodka ?
Uwaga! Użytkownik kato jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.

Milion dawek heroiny w jednym bagażu na lotnisku w Lizbonie. "Niezwykle starannie ukryte"

Milion indywidualnych dawek heroiny zarekwirowali funkcjonariusze portugalskiej policji w porcie lotniczym im. Humberto Delgado w Lizbonie. Narkotyki znaleziono w bagażu jednej z pasażerek.

Właściciele sklepów z marihuaną pozywają stan. Urzędnicy pomylili się przyznając im licencję

Grupa kilkunastu punktów sprzedaży marihuany w Nowym Jorku wniosła w piątek pozew przeciwko stanowi. Właściciele domagają się uznania, że lokalizacje ich sklepów są zgodne z prawem pomimo błędu urzędników, którzy przyznali, że przez lata źle interpretowali przepisy dotyczące minimalnej odległości od szkół. Sprawa trafiła do stanowego sądu najwyższego w Albany.