"Rutyna to rzecz zgubna "
31 sierpnia 2025danychBrak pisze: @Lurcik a jak długo brałeś?
19 września 2025zburzony pisze: Można po 50 mg kwetiapiny przy dłuższym braniu liczyć na coś więcej niż tylko działanie nasenne? Gdzieś czytałem że ma właściwości antydepresyjne, może to i prawda pytanie czy 50 mg to wystarczająca dawka?
Jak dopiero zaczynasz to 50 mg zwali cię z nóg . I nie zwiększaj niepotrzebnie dawki, tak jak ja idiotycznie, bo możesz długi czas jechać na takiej dawce, jak zwiększysz to wiadomo, przestanie 50mg działać. Więc bierz na razie tyle i nie zwiekszaj
I tak. Ma właściwości antydepresyjne, ale te pojawiają się dopiero po jakimś czasie stosowania, że 2 tyg może mniej. Ogólnie też stabilizuje w miarę nastrój i lekko przeciwlękowe jest
25 sierpnia 2014Melancthe pisze: Ja pierdole, jaka bieda umysłowa.
Niech zgadnę: mieszkasz z rodzicami/rodzicem, nie zarabiasz, studia Ci nie poszły, zainteresowania liczne acz powierzchowne.
Ekstaza i ekstaza: jak patrzyliśmy i patrzymy na narkotyki
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
Badania nad grzybami zaskoczyły naukowców. Odkrycie może pomóc wielu ludziom
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania na temat działania psylocybiny, zawartej w niektórych gatunkach grzybów psychoaktywnych. Wnioski opublikowane zostały w "Nature Neuroscience". Jak się okazuje, związek ten może zmniejszać przewlekły ból i związane z nim ryzyko rozwoju depresji. Eksperymenty przeprowadzono na modelach zwierzęcych.
Ponad 20% młodych dorosłych sięga po marihuanę lub alkohol, by zasnąć – badania z USA
Problemy ze snem to coraz powszechniejsze wyzwanie wśród młodych dorosłych. Jak pokazują najnowsze dane z badania opublikowanego w „JAMA Pediatrics”, ponad 20% osób w wieku 19–30 lat w USA sięga po marihuanę lub alkohol, aby ułatwić sobie zasypianie. Naukowcy z Instytutu Badań Społecznych Uniwersytetu Michigan podkreślają, że choć takie substancje mogą przynosić krótkoterminową ulgę, w dłuższej perspektywie mogą nasilać problemy ze snem i zwiększać ryzyko uzależnień.
Mikrobiom jelitowy wpływa na pociąg do alkoholu
Mikroorganizmy tworzące mikrobiom jelitowy mogą wpływać na spożycie alkoholu, manipulując układem nagrody w mózgu - informuje czasopismo „mBio”.